• 瀏覽: 12,549
  • 回覆: 117
  • 追帖: 5
泰國物價低、風景宜人,除了是港人的熱門旅遊地點,近年更有不少人選擇移居當地。據外媒報道,泰國將推出置業送居留簽證政策,只要購入1,000萬泰銖(約256萬港元)的單位,可免費或以優惠價獲得5年居留簽證

https://wealth.hket.com/article/2815966?r=cpstna

泰國幾好住,生活指數低。
不過似乎啱退休多啲。

附件

Screenshot_20201130_212751.jpg(154.7 KB)

2020-12-1 04:29 AM

呢個要兩百幾萬港幣以上既單位,比起唔少港人仲睇睇幾十萬既單位唔同一個級別。

咁五年後點樣?

24次免費豪華房車接送, 又有特快通關

對呢啲特權嘢頗為反感, 政府服務對象應該係人民,但為咗謀利而提供特權畀外國人,總係覺得唔係太對勁

多個選擇俾黃人走係好事

200萬問題:泰國每幾年會發生一次政變?

去退休?不了,幾十歲人邊度適合去泰國玩?

引用:
原帖由 wtf_name 於 2020-12-1 07:18 AM 發表

多個選擇俾黃人走係好事
黃人唔會去泰國的,反而上年識朋友怕左香港暴亂走走泰國。結果今年美國又係泰國搞暴動。

引用:
原帖由 樹下消失了婆仔 於 2020-12-1 07:00 AM 發表

對呢啲特權嘢頗為反感, 政府服務對象應該係人民,但為咗謀利而提供特權畀外國人,總係覺得唔係太對勁
但有時政府真係無錢,都要搵到錢先照顧到窮人

宜家旅遊業相關都要停晒,泰國人都好慘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wtf_name 於 2020-12-1 07:18 AM 發表

多個選擇俾黃人走係好事
中國同泰國咁好朋友,隨時捉幾件去送俾中國

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-12-1 05:36 AM 發表

咁五年後點樣?
如果係年青人去工作5年,開始左做生意就可以攪其他簽證。例如求其開間cafe賣港式奶茶、雞蛋仔等。當然收入唔會有香港咁高,勝在可以請當地人幫手。

引用:
原帖由 樹下消失了婆仔 於 2020-12-1 07:00 AM 發表

特快通關呢啲好多國家都有,尤其方便啲做生意既人出入。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三碌木 於 2020-12-1 07:24 AM 發表

200萬問題:泰國每幾年會發生一次政變?
係,不過好似泰銖咁,好快又升返。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-12-1 04:29 AM 發表

泰國物價低、風景宜人,除了是港人的熱門旅遊地點,近年更有不少人選擇移居當地。據外媒報道,泰國將推出置業送居留簽證政策,只要購入1,000萬泰銖(約256萬港元)的單位,可免費或以優惠價獲得5年居留簽證

https://wealth.hket.com/article/2815966?r=cpstna

泰國幾好住,生活指數低。
不過似乎啱退休多啲。
泰國,台灣,加拿大,澳洲尼幾個地方各有特色

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-12-1 07:35 AM 發表

去退休?不了,幾十歲人邊度適合去泰國玩?
吓?泰國勁啱退休喎。平時消費低,睇醫生平靚正。正正常常攞住份強積金過去一定比香港見使。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]