• 瀏覽: 24,033
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 馬必中 於 2020-12-7 07:29 PM 發表

要睇隻基金有無講明係港元對沖. 如果係港元對沖, 基金公司會用港元遠期合約做對沖, 抵消滙價波動的影響. 例如你用10蚊港紙買入基金, 基金回報率係10%, 一年後你賣出, 基金價會升到11蚊港紙. 無論港紙升咗或跌咗, 你都係攞返11蚊港紙. 呢個係理論上,  因為對沖個範圍係有限的. 如果波幅太大係對沖唔晒的.
假設這基金是沒有港元對沖的,當美元和港元脫鉤的時候,這隻基金會發生什麼的變化?

引用:
原帖由 A-Q 於 2020-12-7 08:57 PM 發表

假設這基金是沒有港元對沖的,當美元和港元脫鉤的時候,這隻基金會發生什麼的變化?
咁就同用美元買差唔多. 所以不如直接用美元買仲好.

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-12-8 01:22 PM 發表

咁就同用美元買差唔多. 所以不如直接用美元買仲好.
美元對沖係最穩陣

回覆 引用 TOP

師兄
買安聯環球人工智能股票基金,手續費要多少?

引用:
原帖由 Pointeshoes 於 2020-12-19 04:05 PM 發表

師兄
hkd0

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Pointeshoes 於 2020-12-19 04:05 PM 發表

師兄
同花X銀行買, 上網買1.5%購置費. 五萬美金揾經理落單就1.2%.

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

一年回報90% ?

基金會定期公佈做了什麼投資?

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-11-28 03:41 PM 發表

另外有隻仲勁, 一年回報率101%, 可惜唔知邊度有得賣, 有師兄知道勞煩講我知.

呢隻嘢叫做法巴能源轉型基金.
當日我出帖, (11月27日)收市價係164.95美元, 前晚(1月7日)收市價215.95美元, 個零月就升咗30.92%

呢隻嘢我今朝見到渣打又開番盤, 可以買賣.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-11-28 03:31 PM 發表

有隻股票基金我留意咗好耐, 回報幾高, 但係我一直無買, 皆因佢歷史比較短, 數據少.

今日上花旗個網, 見到呢隻嘢由年初至今回報有89%, 於是我又去渣打個網睇吓, 見係58%.

咁就算係58%都唔得了, 跑贏大巿好多, 千祈咪執輸, 唔買都要睇吓. 呢隻嘢就叫做安聯環球人工智能股票基金
當日我出帖, (11月28日)收市價係27.28美元, 尋晚收市價係29.84美元, 個零月升咗9.38%.

回覆 引用 TOP

人工智能系風口嘅

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

where can I buy it?

回覆 引用 TOP

which one?

回覆 引用 TOP

which, pls tell me?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]