• 瀏覽: 35,578
  • 回覆: 43
  • 追帖: 4
有隻股票基金我留意咗好耐, 回報幾高, 但係我一直無買, 皆因佢歷史比較短, 數據少.

今日上花旗個網, 見到呢隻嘢由年初至今回報有89%, 於是我又去渣打個網睇吓, 見係58%.

咁就算係58%都唔得了, 跑贏大巿好多, 千祈咪執輸, 唔買都要睇吓. 呢隻嘢就叫做安聯環球人工智能股票基金

熱賣及精選
另外有隻仲勁, 一年回報率101%, 可惜唔知邊度有得賣, 有師兄知道勞煩講我知.

呢隻嘢叫做法巴能源轉型基金.

買基金要識分散風險, 所以我出多隻, 俾大家幫吓眼, 睇吓買唔買得過, 呢隻一年回報都有90%, 個名叫做Morgan Stanley Investment Funds 美國增長基金, 可惜又係唔知邊度有得賣, 各位師兄如果知道就幫忙通知聲.

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-11-28 03:41 PM 發表

另外有隻仲勁, 一年回報率101%, 可惜唔知邊度有得賣, 有師兄知道勞煩講我知.

揾到了, 呢隻南洋有賣.

我都有留意

好學是社會原動力之始,知識是指引前路之光
引用:
原帖由 馬必中 於 2020-11-28 03:41 PM 發表

牛牛

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-11-28 03:31 PM 發表

有隻股票基金我留意咗好耐, 回報幾高, 但係我一直無買, 皆因佢歷史比較短, 數據少.

今日上花旗個網, 見到呢隻嘢由年初至今回報有89%, 於是我又去渣打個網睇吓, 見係58%.

咁就算係58%都唔得了, 跑贏大巿好多, 千祈咪執輸, 唔買都要睇吓. 呢隻嘢就叫做安聯環球人工智能股票基金
多謝師兄資訊, 花旗和渣打都係有信譽嘅公司, 冇理由有咁大偏差, 未搞清楚前一定唔會買

引用:
原帖由 平淡的足跡 於 2020-11-29 09:43 PM 發表

多謝師兄資訊, 花旗和渣打都係有信譽嘅公司, 冇理由有咁大偏差, 未搞清楚前一定唔會買
可能係資料截數日期唔同. 渣打回報率計到10月31日. 花旗無講截幾時.

回報率好簡單, 自己計吓就知.
安聯環球人工智能股票基金(美元)累積, 2019年12月31日收巿價14.45美元, 2020年11月27日係27.28美元, 年初至今回報率係88.79%.

安聯好似好勁, 幾種fund 都跑贏同行

尋日買咗兩隻基金。一隻係安聯人工智能, 另一隻係貝萊德可持續能源。都係同銀行買。打算短炒。

大奬章基金

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-12-3 08:42 PM 發表

大奬章基金
師兄有無買?

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-12-6 08:55 AM 發表

師兄有無買?
員工先買到

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-11-29 10:19 PM 發表

可能係資料截數日期唔同. 渣打回報率計到10月31日. 花旗無講截幾時.

回報率好簡單, 自己計吓就知.
安聯環球人工智能股票基金(美元)累積, 2019年12月31日收巿價14.45美元, 2020年11月27日係27.28美元, 年初至今回報率係88.79%.
我有一個問題想問下樓主,希望樓主真係可以答到我幫到我。假設我買了一隻美國的基金,基金裏所投資的投資全部是在美國的股票和債券,但我買呢一隻基金係港元單位。我是用來長線投資的打算揸十年或以上。想請問下樓主,若果當我買了這隻基金之後,港元和美元脫鉤,跟住港元匯美元大跌。之前我用港元買入的美國基金會否受到影響?

引用:
原帖由 A-Q 於 2020-12-7 06:50 PM 發表

我有一個問題想問下樓主,希望樓主真係可以答到我幫到我。假設我買了一隻美國的基金,基金裏所投資的投資全部是在美國的股票和債券,但我買呢一隻基金係港元單位。我是用來長線投資的打算揸十年或以上。想請問下樓主,若果當我買了這隻基金之後,港元和美元脫鉤,跟住港元匯美元大跌。之前我用港元買入的美國基金會否受到影響?
要睇隻基金有無講明係港元對沖. 如果係港元對沖, 基金公司會用港元遠期合約做對沖, 抵消滙價波動的影響. 例如你用10蚊港紙買入基金, 基金回報率係10%, 一年後你賣出, 基金價會升到11蚊港紙. 無論港紙升咗或跌咗, 你都係攞返11蚊港紙. 呢個係理論上,  因為對沖個範圍係有限的. 如果波幅太大係對沖唔晒的.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]