• 瀏覽: 18,178
  • 回覆: 155
  • 追帖: 3
事實係跌緊,點撐都無用

小弟4月買左樓,個趨勢事實向下,加上少左反對派,建屋應該快左好多

內地現在買樓收緊好多,睇下開關後會唔會多左內地人落黎買樓

不過結婚自住,借7成,所以都無咩壓力,純分享睇法

班AA撐係為左生意同搵食啫

引用:
原帖由 追憶 於 2020-11-27 08:16 AM 發表

事實係跌緊,點撐都無用

小弟4月買左樓,個趨勢事實向下,加上少左反對派,建屋應該快左好多

啱,的確跌,升左咁多年跌下有咩咁難接受,始終都係世紀疫情,跌少過2成其實都已經過份硬淨,過往冇事冇幹一年都升10%,回返啲好應該

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
的確係跌左
但同時息口太低 都仲係供平過租
俾我揀多次我都會揀供樓咋 😂

樓價下跌,在路上,温水煮蛙

樓價要回到打工仔家庭可以買起先得!一萬蚊尺才合理

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-11-27 08:40 AM 發表

啱,的確跌,升左咁多年跌下有咩咁難接受,始終都係世紀疫情,跌少過2成其實都已經過份硬淨,過往冇事冇幹一年都升10%,回返啲好應該
過往無事無幹就每年升,現時香港算唔算無事無幹呢?香港樓市的購買力只會跟97前一樣,隨住經濟下行和移民潮而枯竭,唔會再有承接力

樓市跌 怕什麼 反正都係自住

樓價跌下咪好囉,等班淡友清楚知道佢哋到呢個時勢都仲未買到樓,並唔係樓價高低嘅問題,而係佢哋自己「性無能」。

咁的而且確依家係回緊,但係就暫時未睇到會點樣大跌,而另外亦都未睇到有乜嘢因素可以令到個樓市止跌回穩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 有危就有機 於 2020-11-27 09:07 AM 發表

過往無事無幹就每年升,現時香港算唔算無事無幹呢?香港樓市的購買力只會跟97前一樣,隨住經濟下行和移民潮而枯竭,唔會再有承接力
我咪講左而家係世紀疫情,幾時話而家係冇事冇幹??我話左跌少過2成已算硬,麻煩師兄睇多2次

經濟下行和移民咪幾年後埋單睇結果囉,而家講又冇意思既,只係呢2樣嘢香港早十幾廿年已經經歷過,當然無次都有人話今次唔同

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-11-27 09:22 AM 發表

樓價跌下咪好囉,等班淡友清楚知道佢哋到呢個時勢都仲未買到樓,並唔係樓價高低嘅問題,而係佢哋自己「性無能」。
升嘅時候,驚接火棒,唔買
而家話跌,又唔買
咁幾時買?

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-11-27 09:32 AM 發表

我咪講左而家係世紀疫情,幾時話而家係冇事冇幹??我話左跌少過2成已算硬,麻煩師兄睇多2次

經濟下行和移民咪幾年後埋單睇結果囉,而家講又冇意思既,只係呢2樣嘢香港早十幾廿年已經經歷過,當然無次都有人話今次唔同
再升就由政府主導房屋興建,再收緊公私營比例,大量興建居屋首置盤,讓無能力購買的大多數可以安居樂業,回復社會穩定,中央一直強調房屋係住而唔係炒,發展商和aa都會係大輸家

印銀紙加疫情,雙方有衝突,一方面要刺激經濟,令到物價上升,另一方面又係經濟下跌,所以其實下滑是正常,少左出口訂單,工廠都收檔,我吾係好明甘貴樓d人點可以每月供5萬,首期已經5百萬,今年撻左420單內包埋大細訂。

引用:
原帖由 追憶 於 2020-11-27 08:16 AM 發表

事實係跌緊,點撐都無用

安居樂業

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]