• 瀏覽: 1,691
  • 回覆: 12
  • 追帖: 3
啱啱係個AA朋友圈見到呢份文件,分享下。

最新深圳市住房和建設局文件,如果業主租咗俾蛋殼公寓,就算係蛋殼度收唔返租,都唔可以停水停電停氣迫個租客走。

睇黎蛋殼就嚟真正。。。。

回覆 引用 TOP

正確啊, 租客有交租, 係業主同中介問題, 起碼都等租約期滿再講

引用:
原帖由 samkwong1 於 2020-11-26 11:46 AM 發表

正確啊, 租客有交租, 係業主同中介問題, 起碼都等租約期滿再講
個問題係,業主收唔到租喎,仲唔係幾個月,你係業主都火起啦。

不過咁,據報導,單嘢牽涉40萬個單位,其中得1萬個係深圳,照計香港人中招機會唔大。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-11-26 01:09 PM 發表

不過咁,據報導,單嘢牽涉40萬個單位,其中得1萬個係深圳,照計香港人中招機會唔大。
香港人0機會中招

深圳公寓香港人買唔到!

但中山d公寓⋯⋯⋯

可能有人已經中左蕉

醜事當然吾會講啦!

係深圳好少香港人玩代租代管,因為多數香港人一係買左好耐,已經知點搵租客,唔駛代租管中間食價,二係如果新買,都冇咁潮,都係經傳統代理放租。
但係非深圳,買公寓一手,做代租代管就多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-11-26 01:09 PM 發表

錯,因為你同個公寓公司簽既係租務委託合同,即係公寓公司係代表你同個租客簽約,亦即係租客等同係同業主簽,呢個係業主被公寓公司詐騙,如果簽約唔係委託合同而係租賃合同,咁就相反係租客被公寓公司詐騙,業主先可以趕人走。

係住建部出左禁停水電之前個可以傾,依家出左之後,業主基本上無曬辦法。

引用:
原帖由 johnlam12388 於 2020-11-26 05:14 PM 發表

香港人0機會中招

深圳公寓香港人買唔到!

但中山d公寓⋯⋯⋯

可能有人已經中左蕉

醜事當然吾會講啦!
咪玩啦,單嘢唔關係究竟代租嘅係住宅定商住公寓,之不過蛋殼間公司有公寓係個公司名入面啫。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-11-26 09:12 PM 發表

咪玩啦,單嘢唔關係究竟代租嘅係住宅定商住公寓,之不過蛋殼間公司有公寓係個公司名入面啫。
其實當你買過公寓就知道

d分租公司會痴實你

但一般住宅好少攪你!

分租公司日租客都好多

正常小區業主會好反感!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-11-26 05:22 PM 發表

錯,因為你同個公寓公司簽既係租務委託合同,即係公寓公司係代表你同個租客簽約,亦即係租客等同係同業主簽,呢個係業主被公寓公司詐騙,如果簽約唔係委託合同而係租賃合同,咁就相反係租客被公寓公司詐騙,業主先可以趕人走。

係住建部出左禁停水電之前個可以傾,依家出左之後,業主基本上無曬辦法。
我唔確定業主同公寓公司簽既係唔係租務委託合同,有律師話,業主同公寓公司係合約雙方,至於公寓公司同個租客簽,係另一個合約,亦即係租客同業主係完全冇合約關係。

我聽講有深圳業主話,唔俾停水停電,咪換鎖囉,而家大把花生食。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-11-26 09:12 PM 發表

我中山樓自己出租微信交租金,翻租託管我不信最好親力親為。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-11-26 11:49 PM 發表

我唔確定業主同公寓公司簽既係唔係租務委託合同,有律師話,業主同公寓公司係合約雙方,至於公寓公司同個租客簽,係另一個合約,亦即係租客同業主係完全冇合約關係。

我聽講有深圳業主話,唔俾停水停電,咪換鎖囉,而家大把花生食。
係個律師未了解清楚,個租務委託合同會有個附件一係全權委託書,簽左呢張野就死硬了,唔使諗,只能告托租公司欺詐。

回覆 引用 TOP

唔趕得個租客走,我就搬埋入去一齊住,唔係自己住返自己間屋政府都唔俾下話?

選民,您的一票,其實好有用的(以前)!

回覆 引用 TOP

責任一人一半,租客交半份,業住收半份,直到約滿,公平冫

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]