• 瀏覽: 29,245
  • 回覆: 408
  • 追帖: 4
林鄭月娥今日話10年內起30萬間公屋

咁又點?

月入萬五,兩三四五萬嘅你
又咪係一定要去私樓市埸置業

起得越多公屋,
即係私樓用地越嚟越少,
潛在私樓供應越來越少,
私樓越貴!

各位香港人醒下啦,
公屋is only for 班:
(街市/的士逃稅人士),
(有海外/國內收租,但香港冇申報),
(南亞黑工),
(黑錢黑社會)
等等only

越多公屋!我哋香港納稅人更加難置業!

唔好被小便宜蒙蔽雙眼,
唔好支持啲對自己百害而冇一利嘢

真正想香港好,
應該停建公屋,
轉為興建私樓!

根本公屋全部由私人負擔比錢,一層公屋成本2百萬,收租3 4千一間。蝕到喊。垃圾先想起公屋

淡淡中有假淡。假淡口裏唱淡,但不停約aa睇樓。
政府d錢天跌下來咩,靠私樓補貼,越多公屋私樓咪越貴。on99

淡淡中有假淡。假淡口裏唱淡,但不停約aa睇樓。
引用:
原帖由 9uphero 於 2020-11-25 08:09 PM 發表

咁又點?

月入兩三四五萬嘅你
又咪係一樣要去私樓市埸置業

起得越多公屋,即係私樓用地越嚟越少,潛在私樓單位越來越少,

越多公屋!我哋本土香港人更加難置業!

各位香港人醒下啦,公屋is only for 新移民/街市班逃稅人 only

唔好被蒙蔽雙眼,
有你道理

所以有私樓的業主係VIP香港人

而家新樓係起劏房,細過公屋。唔住公屋唔通住劏房,醒下啦香港人。

引用:
原帖由 9uphero 於 2020-11-25 20:09 發表

咁又點?

月入兩三四五萬嘅你

各位香港人醒下啦,公屋is only for 新移民/街市班逃稅人 only

唔好被蒙蔽雙眼,
什麼叫做資助房屋
起多d私樓
閣下一樣無份

起公屋,減少私樓供應,才能保障高樓價,同地產商的利益。

引用:
原帖由 黑銅巨鬥 於 2020-11-25 20:42 發表

政府d錢天跌下來咩,靠私樓補貼,越多公屋私樓咪越貴。on99
點樣靠私樓補貼? 市民交左稅應該衣食住行有保障, 唔通樣樣都話私樓補貼?

引用:
原帖由 黑銅巨鬥 於 2020-11-25 20:42 發表

私樓愈黎愈貴你咪愈賺得多, 嬲咩姐?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-11-26 04:23 PM 發表

點樣靠私樓補貼? 市民交左稅應該衣食住行有保障, 唔通樣樣都話私樓補貼?
香港薪俸稅咁低
又無VAT
又無各種唔同名目既強制保險同費用
市民真係以為交得果少少稅就夠政府運作?

回覆 引用 TOP

其實我覺得取消公屋居屋
改為大幅增加私樓供應會比較好
由細屋換大屋, 郊區換市區既上升階梯
會比公屋 > 居屋 > 私樓合理
因為現實係住左係公屋就死都唔會交番出黎
而且一定程度上懲罰加人工 / 升職既人

不過明白政府點解推資助房屋
因為發展商始終係自己利益行先
私樓供應唔係想有就有

公屋越多供應即私樓會減,長遠會推高私樓...

引用:
原帖由 9uphero 於 2020-11-25 08:09 PM 發表

咁又點?

月入兩三四五萬嘅你

唔好被蒙蔽雙眼,
公營房屋不等於公屋,希望你唔好誤導人,公營房屋可以係居屋,綠置居,甚至係首置屋,居屋家庭收入66000都可以申請,首置收入過8萬都可以申請,不要再誤導,樓價已經脫離人工了,樓價再升也不會增加成交宗數,這幾年成交都係低位橫行就知,政府為維穩,最後可能要將公私營房屋進一步收緊到82至91比例,起多些居屋首置,aa和發展商都會係受害者

引用:
原帖由 jgor1227 於 2020-11-26 16:48 發表

公屋越多供應即私樓會減,長遠會推高私樓...
你公屋越多既概念錯左 當多到一個地步cover哂有住屋需求既人, 私樓淨返有投資/喜好需求既人買, 即係私樓需求大減 私樓就唔會有得炒 情形就好似新加坡咁

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]