• 瀏覽: 18,749
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
別太依賴MPF ,眼見大家當作個人資產一部份。善意提醒。

老實說強積金的出現,當初係香港整體退休保障計劃的其中一支裝柱,當社會經濟出現重大危機,我個人相信政府或許會改變其用途, 例如改變為福利基金, 以支持香港日常開支的一部分。

而且, 時間太長遠,政策變化可能會好大。

單單係一萬億嘅強積金,就足以支持並日大嶼的發展。

熱賣及精選
引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-11-22 10:17 PM 發表

老實說強積金的出現,當初係香港整體退休保障計劃的其中一支裝柱,當社會經濟出現重大危機,我個人相信政府或許會改變其用途, 例如改變為福利基金, 以支持香港日常開支的一部分。

當社會經濟出現重大危機, 政府或許可以共大家的資產 ..... 包括存放在金融機構的資產及房地產。

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 領遵班子 於 2020-11-22 10:52 PM 發表

當社會經濟出現重大危機, 政府或許可以共大家的資產 ..... 包括存放在金融機構的資產及房地產。
小心講野呀

強積金日記 目標每年10%回報
ig=MPF.trader
引用:
原帖由 網絡高手 於 2020-11-23 01:05 AM 發表

小心講野呀
唉... 依家上網吹下水都有咁多顧忌

毛毛好L煩
錢放係自己度好

會計師事務所羅兵咸永道指,至今年9月,強積金計劃的資產淨值約1.02萬億元.

引用:
原帖由 tarhua 於 2020-11-23 12:43 PM 發表

唉... 依家上網吹下水都有咁多顧忌
隨時又被控國安法。😰

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-11-23 04:59 PM 發表

隨時又被控國安法。😰
國安法我直情中到應一應喇, MPF1日冇左5.x%

毛毛好L煩

引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-11-22 10:17 PM 發表

可能充公你所有資產!快啲去移民啦!去美國最好!可試下身體有冇問題!

柒同黃,扮乜善意提醒。
不如話他日香港地震,核爆,大家要分散資,唔好只買樓,只買港股!
到時命都冇埋,資産仲有鬼用?

逃犯條例夠話走資啦!走咗啲乜?又唔見高盛,大摩走嘅?

Hi

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]