• 瀏覽: 16,774
  • 回覆: 54
  • 追帖: 8
自己同朋友夾份開咗間公司仔,主要賣啲小手工,想問有啲咩要注意?

係米打算開間舖仔賣?

引用:
原帖由 abcde5486 於 2020-11-4 11:42 AM 發表
係米打算開間舖仔賣?
係呀,仲想睇下有冇機會擺去啲連鎖店賣

搵間秘書公司

商業登記就5多講la 記得買保險

如果想擺係d連鎖店賣,幫自己product申請番barcode會好d。去GS1個網申請做會員再買barcode就得~

引用:
原帖由 Cute貓奴 於 2020-11-4 06:58 PM 發表
如果想擺係d連鎖店賣,幫自己product申請番barcode會好d。去GS1個網申請做會員再買barcode就得~
申請barcode有咩用?

小生意就去申請個BR就得

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-11-4 07:04 PM 發表

佢會assign香港專用嘅489字首同一個獨特嘅字首比每一間公司,禁你再加d數字上去就可以幫自己嘅product做一個barcode。人地一scan就知道呢件產品係邊間公司做,或者間公司邊到黎。

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-11-4 07:04 PM 發表

記住唔好上其他網買。如果無記錯,gs1冇授權其他人做。所以其他網有時係出面抄個barcode就話係自己授權。如果你用左,你d產品可能上唔到架,申請新barcode之後又要洗錢整新包裝...唔

出糧

開銀行戶口會係最難一關

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-11-4 11:13 AM 發表
自己同朋友夾份開咗間公司仔,主要賣啲小手工,想問有啲咩要注意?
準時交租出糧供MPF?

吾好做曱甴生意

引用:
原帖由 Cute貓奴 於 2020-11-5 01:38 PM 發表

記住唔好上其他網買。如果無記錯,gs1冇授權其他人做。所以其他網有時係出面抄個barcode就話係自己授權。如果你用左,你d產品可能上唔到架,申請新barcode之後又要洗錢整新包裝...唔
師兄好helpful

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]