• 瀏覽: 2,433
  • 回覆: 14
驗收有乜地方要注意?
裝修又有乜地方要注意?

呢個季節雨水少,收樓好難發現到外牆同埋窗邊滲水嘅問題,主要就檢查下門窗嘅質量同埋安裝做工、睇衛生間天花有冇滲水痕跡,衛生間要提前放水做防水試驗,睇牆壁砂漿結唔結實,等春夏季雨水多陣時再去睇多下,發現滲水就叫發展商保修。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iixmm 於 2020-11-1 18:48 發表

驗收有乜地方要注意?
裝修又有乜地方要注意?
一定要check牆壁有沒空鼓,淘佬買枝空鼓鎚

引用:
原帖由 H5N2 於 2020-11-2 09:34 AM 發表

一定要check牆壁有沒空鼓,淘佬買枝空鼓鎚
大陸樓好多牆身跟香港唔同,佢地嗰種造法係唔會有空鼓,詳細要問下發展商

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-11-2 10:02 發表

大陸樓好多牆身跟香港唔同,佢地嗰種造法係唔會有空鼓,詳細要問下發展商
大陸樓出現空鼓情況勁多,偷工減料

引用:
原帖由 H5N2 於 2020-11-2 10:05 AM 發表

係,所以好多新樓已轉左另一種check唔到空鼓嘅造法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H5N2 於 2020-11-2 10:05 AM 發表

空鼓是指水泥砂漿層與牆體基層不密實造成的,形成空鼓的原因有很多種,有施工原因:如人工粉牆的技術不過關、基層不乾淨、鋪貼瓷磚時瓷磚沒有凈泡、牆體基層比較乾燥等等;有材料原因:如水泥砂漿強度不高;有天氣原因:如在冬天溫度較低的時候施工等都會引起空鼓現象。

回覆 引用 TOP

請人驗吧

回覆 引用 TOP

毛坯房有一樣好處 就系可以後期裝修自己隨意設計,裝修用料可以自己選擇
精裝房睇運氣了,買得好就好,買得唔好,後期麻煩野就多,就好比中六合彩一樣,因爲我地唔能夠保證距的裝修質量以及用料,原因發展商的精裝交付水分大,剛收樓你完全睇唔出任何問題,例如洗手間,廚房防水用料,一搬正常家庭裝修,防水會做三次。但好多發展商只系會做一次,爲左節省時間和成本,亦都好多發展商偷工減料。雖然會有保修,但出左問題時候已經系遲左啦。在大陸裝修其實好簡單。我就上左兩次,第一次去就系選材料,第二次就是上去驗收,我層樓全程交比我大陸親戚全程監工,宜家10年了咩問題都無。其實大陸好多裝修隊比香港仲要好,講真我個人比教傾向于清水樓。

回覆 引用 TOP

無嘢留意,會全屋大裝修,建築都未離場,投訴好快解決!睇吓啲落地玻璃有冇花!裝修揀啲淡季,會平啲,唔趕工手工好啲,搵多幾間比較!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iixmm 於 2020-11-1 06:48 PM 發表

驗收有乜地方要注意?
裝修又有乜地方要注意?
好簡單穩個裝修師傅上去咩問題都解決

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哈囉不見了樓奴 於 2020-11-2 10:02 AM 發表

証明你唔係搞建築、工程

引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-11-10 11:20 PM 發表

証明你唔係搞建築、工程
請指教🙏

回覆 引用 TOP

毛胚樓 有咩好驗 我買親都毛胚
偷工減料 發展商都係唔會理你 唔通佢成棟樓重建 就算空鼓牆 驗到出嚟都嘥氣
盞自己谷氣 令個樓盤留污點
第日自己 賣樓受番㗎 當投資 更加乜都唔好驗,唔好出聲!

回覆 引用 TOP

請人驗吧

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]