• 瀏覽: 5,985
  • 回覆: 29
  • 追帖: 3
其實今次我唔係第一次匯款返大陸買樓,但就係第一次買一手樓,但就遇到麻煩。

因我係銀行理財客,匯人仔返佢哋集團大陸嘅戶口係免費的,所以我就唔用找換店,只係麻煩少少一日只可匯八萬。既正規又免費。

第一日成功收款兼轉畀發展商,點知第二日就退匯,佢哋職員打黎話唔接受匯入款項用黎買房,所以我無辦法再大額匯款去呢個戶口。一係就匯外幣,兼拎購房合約畀佢做手續,人民幣就唔洗諗。

我完全估唔到會搞成咁,個AA話大把客都係咁匯,點解我會中招咁黑仔?奉勸大家唔好好似我咁大安主義以為實匯到

熱賣及精選
引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-30 05:20 PM 發表

其實今次我唔係第一次匯款返大陸買樓,但就係第一次買一手樓,但就遇到麻煩。

因我係銀行理財客,匯人仔返佢哋集團大陸嘅戶口係免費的,所以我就唔用找換店,只係麻煩少少一日只可匯八萬。既正規又免費。

第一日成功收款兼轉畀發展商,點知第二日就退匯,佢哋職員打黎話唔接受匯入款項用黎買房,所以我無辦法再大額匯款去呢個戶口。一係就匯外幣,兼拎購房合約畀佢做手續,人民幣就唔洗諗。

我完全估唔到會搞 ...
師兄,我同你相反,我想大陸比人仔,香港收港或幣人仔都得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-30 05:20 PM 發表

你多次匯八萬後,轉過多少次去發展商?

引用:

你寫匯款原因是嘜用途?

引用:
原帖由 米糕王 於 2020-10-30 07:08 PM 發表

你多次匯八萬後,轉過多少次去發展商?
只成功左一次

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DavidChan 於 2020-10-30 07:15 PM 發表

你寫匯款原因是嘜用途?
佢話唔關我個remark事,係我轉過畀發展商呢個交易記錄累事

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-30 07:46 PM 發表

佢話唔關我個remark事,係我轉過畀發展商呢個交易記錄累事
銀行知你匯款後轉去發展商

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-30 07:46 PM 發表

你應該夠哂數先轉比發展商

回覆 引用 TOP

寫用途係買樓, 多數要有合同証明銀行先肯幫你做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-30 17:20 發表

樓主最後係咪要經找換店匯上去開發商?

回覆 引用 TOP

引用:

境外匯入去嘅錢,生息到期只能匯回境外,不能在內地用
同樣,境內賺錢只能在境內消費,不能匯到境外,這是從香港銀行內地分行人員得知
曾經聽過有發展商容許買家用銀聯信用咭碌全數樓款,有些少手續費~0.6%
朋友打去銀行,確認雙幣咭有足夠額可以碌,但要預早通知收款公司名,不過買樓碌咭不計積分
之後想確定先入錢去咭嘅港幣帳號還是人仔帳號,兩次問得出唔同答案
朋友想及時一次性付款以獲取樓價折扣,為免出現差錯最後都係通過匯款公司搞
大陸接受咁多境外人買樓,連個收錢方式都唔透明及清晰

最後有咩方法?
宜家又唔可以螞蟻搬家

係咪又找換店?

引用:
原帖由 hoyh 於 2020-11-2 04:59 PM 發表

同樣,境內賺錢只能在境內消費,不能匯到境外,這是從香港銀行內地分行人員得知
曾經聽過有發展商容許買家用銀聯信用咭碌全數樓款,有些少手續費~0.6%
朋友打去銀行,確認雙幣咭有足夠額可以碌,但要預早通知收款公司名,不過買樓碌咭不計積分
之後想確定先入錢去咭嘅港幣帳號還是人仔帳號,兩次問得出唔同答案
朋友想及時一次性付款以獲取樓價折扣, ...
你講得好啱,十個人十個答案,根本唔知信邊個,但而家大陸銀行check匯款非常緊已經係鐵一般事實。

我早幾年雖然只係買二手,但匯款方面完全無問題,所以今次真係突然被殺個措手不及

回覆 引用 TOP

引用:

經找換個匯款個rate應該靚過銀行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoyh 於 2020-11-2 04:59 PM 發表

朋友想及時一次性付款以獲取樓價折扣, ...
我2015年在惠州買一手樓,
問清楚發展商可以用信用卡付款,
付款用匯豐的銀聯雙幣信用卡,
沒有手續費及可以儲積分,
當然上去前入定錢去張信用卡,
及打去卡中心講定會有大額簽賬

月華、敏棋你們現在好嗎?
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]