• 瀏覽: 11,297
  • 回覆: 110
  • 追帖: 8
恭喜大家,有錢齊齊搵,係過去十年,咁多個大灣區同埋周邊主要城市,樓價個個都有升。

另外有一樣嘢值得學習,樓價乜嘢為之貴,乜嘢為之有水位,唔係一定睇銀碼去決定。

十年前汕尾最平,咁係咪水位最多升幅最大呢,而家睇返當然唔係。

十年前深圳最貴,咁又係咪水位最少,而家睇返當然係個笑話。

所以,如果遇到個AA,同你講,呢度樓價平水位大,大家都識答啦嘛😁😁😁😁😁

https://mp.weixin.qq.com/s/_E0J9oTn1hwNF0sVBDx3Cg

熱賣及精選
我只知道房價差異一定有其原因嘅。
在商言商,在可行與具備競爭力之條件下,試問有邊個發展商唔想獲取最大利潤。

回覆 引用 TOP

自住 梗係肇慶一流 夠哂平穩 啱晒啲老人家 無咁大起伏 心身健康 住夠三十年已經賺番哂

引用:
原帖由 神風999. 於 2020-10-30 09:48 AM 發表

自住 梗係肇慶一流 夠哂平穩 啱晒啲老人家 無咁大起伏 心身健康 住夠三十年已經賺番哂
同意,自住梗係揀自己鍾意嘅環境啦,樓價升幾多唔好咁緊張啦,否則不如放係國內銀行收息費事諗啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-10-30 09:06 AM 發表

恭喜大家,有錢齊齊搵,係過去十年,咁多個大灣區同埋周邊主要城市,樓價個個都有升。

另外有一樣嘢值得學習,樓價乜嘢為之貴,乜嘢為之有水位,唔係一定睇銀碼去決定。

十年前汕尾最平,咁係咪水位最多升幅最大呢,而家睇返當然唔係。

十年前深圳最貴,咁又係咪水位最少,而家睇返當然係個笑話。

所以,如果遇到個AA,同你講,呢度樓價平水位大,大家都識答啦嘛😁😁😁😁😁

https://mp.weixin.qq.com/s/_E0J9oTn1hwNF0sVBDx3Cg
師兄好野,一個post就可足動某 一些浪漫派人的神經。

同意,漲幅大灣區確實優勝,往後十相信深圳亦會繼續領頭,十年各市步平均價的升幅奕很有啟開性。不過,個人想為廣州佛山平均升幅比較慢也有個解釋。因為,基於各市面積唔同,用平均價計算,會有所差別,以面積計算
廣佛:7434+3838 =11282
深莞:2050+2465 = 4515

以總市值計算
廣州: 7434* 38991 = 289,859,094
佛山:3838 * = 13540 =51,966,520
深圳:2050*76720 =157,276,000
東莞:2465* 20818 = 51,316,370

我們看到,廣州市值遠比深莞為高,因為本身基數大,面積大,所以平均升幅需要更多資金投入,所以慢是有原因。再看看,二線佛山、東莞市值現在也是相約,與GDP及實體經濟發展吻合,所以東莞尚未出現過高的泡沫;另一方面來看,深莞還有很大的升值空間

回覆 引用 TOP

咁睇碧湖春天買得過喎。

回覆 引用 TOP

投資梗系深圳或臨深片區

cheng
一大波珠中肇AA過緊黎同樓主傾當地規劃同前景

引用:
原帖由 johnlam123888 於 2020-10-30 12:40 發表

十年前帶朋友睇南山

“阿林 已經好貴啦 千幾蚊一尺!!!買吾過!”

之前炒中山樓衣加炒肇慶樓下一站炒韶關樓😝😝😝

cheng
引用:
原帖由 華山2010 於 2020-10-30 01:08 PM 發表

之前炒中山樓衣加炒肇慶樓下一站炒韶關樓😝😝😝
唔係炒 係散貨

回覆 引用 TOP

投資看前景,所以,肇慶基數好低,真係好有潛力,就算依家升一倍,樓價都係低過其他大灣區城市好多。係咁多新基建同新規劃支持下,樓市好難唔掂。

引用:
原帖由 今天小馬 於 2020-10-30 12:43 PM 發表

一大波珠中肇AA過緊黎同樓主傾當地規劃同前景
咁都俾你睇通😉😉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnlam123888 於 2020-10-30 12:40 PM 發表

十年前帶朋友睇南山

“阿林 已經好貴啦 千幾蚊一尺!!!買吾過!”

歷歷在目

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]