• 瀏覽: 37,031
  • 回覆: 274
  • 追帖: 11
我好少評論樓市
但我覺得12月打後樓市應該有個明顯調整
當政府保就業11月尾完咗應該炒人同執笠會多到你想像唔到
我側邊好多人都話一完咗保就業老闆就會炒人或者執笠
樓市嘅真正危機就係供唔到樓
你可以話好多人好有錢但係香港地大部分有錢人嘅來源都係嚟自物業
多年來咁多一開二、二開四、父母套現比子女、當租金下調或者搵唔到租客自然會構成壓力、好多業主見有得賺都會走、好快會造成骨牌效應
想買樓就算有首期都唔夠人工去上會
加上而家少咗一班內地人嚟買樓塘水滾塘魚、香港人遊走去日本倫敦泰國買樓啲錢慢慢流失中
喺各種情況下雖然你話外國係咁印銀紙、但係啲銀紙有冇嚟到香港呢?呢個係最大問題

當然如果有能力自住樓係一定唔好賣、但係一啲靠物業升值嘅諗法可能暫時唔係咁適合

好多人而家份工好似冇乜嘢,繼續做咁,但係一過保就業
老闆都識計數仲繼唔繼續做落去真係只有天知

祝願大家安居樂業身體健康

熱賣及精選
有感而發不喜勿插

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 1029_00842_001.html

有無留意、持貨越耐越劈得狼
因為利錢大、就算平d都有可觀利潤
可憐嘅係新買辣招果d,落價空間有限、隨時輸入肉

引用:
原帖由 LAW3 於 2020-10-29 10:35 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201029/bkn-20201029132534583-1029_00842_001.html

有無留意、持貨越耐越劈得狼
因為利錢大、就算平d都有可觀利潤
可憐嘅係新買辣招果d,落價空間有限、隨時輸入肉
同意。😁😁😁

回覆 引用 TOP

唔大跌,亦唔會大升

政府托到盡,今次真係黎料。

引用:
原帖由 ricky1986 於 2020-10-29 22:39 發表

政府托到盡,今次真係黎料。
政府托就跌,政府收緊想市唔好升咁快,結果就快過火箭

你幾多歲啊.冇念太多.銀行今日有一百萬.十年後衹值十萬.明嗎

八運土旺,九運就無份,八運已歿,九運先行

3年前入市果d, 而家大部份帳面都升左2成幾,

仲未計本身有儲蓄, 會唔會失業一年半載就大劈價賣? 

賣左都搵地方住, 租金條數都係差唔多, 點解要賣? 

而且可以還利不還本

仲未計 早5年, 10年買左果d, 講緊樓價升左1,2倍,
個利息仲平過交租,  持貨力極強, 根本唔會放

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
引用:
原帖由 tsang788889 於 2020-10-29 10:46 PM 發表

你幾多歲啊.冇念太多.銀行今日有一百萬.十年後衹值十萬.明嗎
世上唔係得物業可以投資的

支持

回覆 引用 TOP

香港人持貨力高, 大把錢

銀行做哂壓測

根本係用家市

唔會大趺, 但會健康發展

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-10-29 11:04 PM 發表

3年前入市果d, 而家大部份帳面都升左2成幾,

仲未計本身有儲蓄, 會唔會失業一年半載就大劈價賣? 

賣左都搵地方住, 租金條數都係差唔多, 點解要賣? 

而且可以還利不還本

仲未計 早5年, 10年買左果d, 講緊樓價升左1,2倍,
個利息仲平過交租,  持貨力極強, 根本唔會放
所以我咪話唔賣自住樓
針對投資已獲利、一開二、父母吐現比仔女呢類型

引用:
原帖由 ppcat 於 2020-10-29 11:16 PM 發表

香港人持貨力高, 大把錢

銀利做哂壓測

根本係用家市

唔會大趺, 但會健康發展
當然唔會急跌
雖然銀行係有做壓測
但係問題係失咗業會唔會可以搵返一樣嘅人工?
當然公務員醫護呢類梗係冇問題啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]