• 瀏覽: 499,521
  • 回覆: 4,515
  • 追帖: 354
本主題由 mongkok brother 於 2021-2-9 11:01 AM 分類
終於追哂post
唔該哂@photoman 開新屋 支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 母親節2017 於 2020-10-30 03:56 PM 發表

吾溝了,太多貨
我都係 加油
一齊 忍 等 坐

回覆 引用 TOP

2013 10.3貨 我都驚危。

各位早晨
支持

中聯重科:前三季度淨利潤同比增長63.41%】財聯社10月30日訊,中聯重科披露三季報,前三季度實現營收452.44億元,同比增長42.48%;淨利56.86億元,同比增長63.41%;每股收益0.76元。其中,第三季度淨利16.68億元,同比增長84.61%。(來自財聯社APP)

引用:
原帖由 母親節2017 於 2020-10-30 03:56 PM 發表

吾溝了,太多貨
我同你一樣最後冇溝喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 母親節2017 於 2020-10-30 08:31 PM 發表

希望先上返$11,不過個市好反覆,
尤其11月都是留D現金看門口睇定啲
我都希望上番11蚊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 滋陰含情的手背 於 2020-10-31 11:49 AM 發表

2013 10.3貨 我都驚危。
一齊坐下 希望上番11蚊啦

941, $49.2入~ (周五$47.15)
冇乜增長, 希望升返到近$50走~
RSI底背馳有機會反彈~

2628, $20入~ (周五$16.84)
最唔LIKE佢! 下周升就要走!
長期跑輸! 板塊中都唔係靚~
如果可以上返$17, 就睇高少少走~
輸住走機會好大~ $19.2-$19.3阻力~
最叻上到$18邊走~

939, $5.72入~ (周五$5.35)
希望下周彈高都走或者可以留, 因為息係高過941~
價位唔係相差好大, 容易下決定~
之前有人相差30-40%先問點算~
不如考慮換馬~~
5年/10年前買呢三隻係好, 係中國早期受惠經濟股票~
以前內銀就係瞓住係度賺錢, 現在坐係度都唔係~
低息環境不利內銀及內險股~ 電訊係非常低增長~
表面係安全, 但實際陰跌!

6049, $68入~ (周五$55.75) 可以上返$60走嗎?
想換馬入1268或881, 邊個好?
成個板塊市場唔值咁高PE~
短期會反彈, $54左右回升, 周四見陽燭升返上10天線$55.7~
20天線$58第一個阻力~ 要升破才能到$60~
周五守得住10天線, 估計佢會升返上20天線以上$60-$62~

1268及881都係4S汽車經銷商~
升左好多, 唔好追入~
前景OK~ 高階豪華車唔係幾受疫情影響~
PE高~ 先沽出6049, 睇定D先入其他股票~

9618, $317入~ (周五$315.2) 走勢會點? 幾多沽好?
ATM都破左位, 佢未破高位$337~
最近做左長方形, 次次去到$323就回頭~
以為會跟ATM一齊破位, 但唔成功~
ATM都回調, 所以估計佢都會回調到$313, 如果跌穿就會到$300~
LIKE佢~ 但因為大市回調~ $300支持位~
如果跌穿$300就止蝕, 守得到會再向好創新高~

388, 未有貨~ (周五$370)
睇法變左~ 之前睇好佢見$388到左, 最高$398~
但一直再唔見$388, 有D失望/警告訊息~
螞蟻都上市, 但股價冇刺激喎~
之前有人買係等螞蟻上市佢升然後沽出, 所以短期會有沽售壓力~
等$355-$358先買~ 上望空間唔多, 應該見頂了~

9988~ 周三創新高, 但周五跟大市回落~
陰燭長, 代表$300以上沽壓大~
周五收市$293.2, 如果20天線$292失守 (上次新高) 會落返$285~
或者會跌到$275-$278~

700~ 突破過$600! (周五$591) 轉弱程度冇巴巴咁多~
偏離10天線$570-$580 太多~
所以都係等回到10天線才入一注~

3690~ (周五$288.2) 跟AT升~
偏離10天線$272太遠~ 三隻中最強~
睇$282-$283搏下入~

175, $16入~ (周五$15.92)
一般~ 下周中央講汽車產業會~
$17.5大阻力~  $17-$17.5沽出換馬~

2689, 未有貨~ (周五$10.3)
雙頂感覺~ 除非升破$11~
要守到20天線$10.2, 用50天線$9.7止蝕~
因為唔肯定係咪雙頂, 所以都係唔好買~
如果雙頂, 就低D先買~
距離$11差果少少, 值搏率唔高, 除非完全升破$11~
睇清楚走勢先做野~ $9.2就勢轉弱, 怕佢跌更低~
真係咁想買就用50天線買, $9止蝕~
之前盈喜業績好, 所以做左雙頂~
短期2次不破所以回調~ 中期重有升勢~ 唔洗心急買~

1099, $20入~ (周五$17.72)
(又唔知咩業務就買)
賣藥部份小~ 主要做分銷同零售 (實體店) 利潤低~
阿里健康及平安好醫生都有網上賣藥, 更加不利佢~
業績頭三季盈利增長只係7.9%, 收入增長4.8%~
製藥股都幾十%相差好遠~ 只係超賣反彈~
100天線$18.6大阻力~ 周五大陰燭跌穿50天線17.8~
用10天線$17.2做止蝕, 守到彈高D就走~

6969, $42入~ (周五$40.35)
走勢幾靚~ 先低後高~
50天線$36.3起步, 升到$43~
偏離10天線$38.2太遠, 所以回調~
定止蝕位$39~ 如果個走勢唔靚, 直接沽出~
LIKE呢隻~ 周五只係跟大市跌, 一浪高於一浪~
感覺會創新高, $39-$40調整~

3323, $10.36入~ (周五$8.89)
公怖中材國際工程重組計劃, 但市場反應冷淡, 照跌~
佢做水泥但唔係首選 (1313, 914較好)
水泥係周期性, 第三季水災令工程延遲, 水泥價跌~
但開始進入復甦, 預期第四季轉好, 水泥價會反彈~
趁反彈走~ 上望$9.6-$9.8或$10~

6060, $44入~ (周五$40.3) 想換馬~ 293定1093好?
周五見$43, 但都守唔到~
293 唔睇好~
航空生意未回復, 日日燒錢, 不如等好返先算吧~
1093就較好~ 但醫藥股帶量採購會影響藥價及盈利~
其實6060 有機會上返$44-$45~

6865, 想再入返~
應該再調整低D~ $25阻力~
通街都唱好既都係水尾~
現在供不應求, 但唔會永遠係咁~
到時產能釋放, 競爭者多左, 價自然回落~
$20樓下先好再買~
資金好似流去普通玻璃股 (868/3606)~
預計出年第二季光伏玻璃搶裝潮見頂~

1337~ (周五$2.32) 回調壓力~ 中線都睇好既, 但要消化~
如果$2.3-2.5買既要小心~ $2以下既不用走~
跌穿10天線$2.3, 預期左~ 短線用20天線$2.1做止蝕~
回購價$1.97-$1.99~ 如果跌穿$1.97唔再回購就要小心~

1810~ 最落後~ 周五($22)
IDC 出左第三季全球手機出貨量, 小米升到第三位~
三星第一, 華為第二~
小米市佔率升係因為華為制裁跌及蘋果沒有新機出 (正常9月)
擔心第三季優勢只係短暫~ 可以供返零部件/5G設備給華為~
蘋果出左IPHONE 12又會擴大市佔率~ $20-$24上落~

1316~ 升得好急, 汽車行業復甦~ 又要消化~
由$8跌返$6.45 (周五)~ 可能試20天線$6.1~
$6.4可以入或$6.1~

1211~ 強, 周五見$164, 收$154.1~
都重偏離10天線$142遠~
知道業績都照升, 只係跟市跌~
5天線$147, 10天線$142都可以入~

285~ 自從出左業績就走弱~ 唔好買住~

66~ 冇野好講, $38支持位~ 客量低, 唔洗睇~

1113~ 一般咋, 唔好理佢~

2196~ 第三季業績收入單位數增長, 但盈利有20%增長~
最近高層有人事調整~ $30支持位上落~

1910~ 去旅行就會去買行李箱? $7.2-$7.3支持~
其實唔係好跌~ $7.2-$8.8水平~

966~ 落後~ 唔LIKE~

799~ 8月上到$11回落, $8.3-$9整固~ 似會跌穿$8.3~
如果跌唔穿$8.2就入, 穿左就走~

772~ 整固形態~ 重要位$63都守到~ 唔穿就向好~

6823~ $10.6有阻力~ $10-$10.6上落~
穿$10既話會再跌多少少~ 試$10買入, 但要SET止蝕~

掂!
落街high tea~

回覆 引用 TOP

Thank you

回覆 引用 TOP

Morning All..........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屋頂上D魚 於 2020-10-31 02:11 PM 發表

中聯重科:前三季度淨利潤同比增長63.41%】財聯社10月30日訊,中聯重科披露三季報,前三季度實現營收452.44億元,同比增長42.48%;淨利56.86億元,同比增長63.41%;每股收益0.76元。其中,第三季度淨利16.68億元,同比增長84.61%。(來自財聯社APP)
佢佢佢。。。
業績咁好都唔升!

引用:
原帖由 photoman 於 2020-11-2 09:50 AM 發表

佢佢佢。。。
業績咁好都唔升!
D人話佢壓價等春節定增?

回覆 引用 TOP

早晨!今天大選前夕咁緊張竟然是升....
不過一衆ssa股及科技股跌😟

引用:
原帖由 母親節2017 於 2020-11-2 10:51 AM 發表

早晨!今天大選前夕咁緊張竟然是升....
不過一衆ssa股及科技股跌😟
預計11月4先有消息,留意市民係投票比選舉人,再等選舉人投票先叫有結果。。。
4號🐜就公怖派彩💪🏻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]