• 瀏覽: 7,172
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
本人於2019年12月簽了認購書購買「佳境康城」一單位,並於同月繳交3成首期及交齊所有文件,本人是在澳門建行申請港幣按揭,銀行按揭亦趕及澳門封關前簽妥,只剩正式合約及網簽一直因疫情關係無法回內地辦理。
其實早在5月本人已一直向經紀及售樓部查詢,希望有其他方法不用親身回去辦理,但得到的答案是:
1. 因做按揭不能視頻網簽 。
2. 就算找公證人代簽,但銀行結滙還是要親身辦理。
每次都是對我說等通關後再網簽吧!沒有問題的!
沒錯,對發展商對經紀都是沒有問題的,但對準業主問題就大了!
先不談沒網簽對準業主少了的保障。
現在最大問題是人民幣滙價一直升,我是做港幣按揭的,滙價是計結滙(即把港幣滙成人民幣滙)當天滙率的,由12月人民幣對港幣滙價0.90到現在是0.86,我已經要補回5萬人民幣的差額,如果人民幣繼續一直升到2014年高位0.78我我更加要補15萬元人民幣。
現在我是沒有辦法,發展商及經紀也沒有積極跟進,只希望可以早日通關。

熱賣及精選
你既情況只係焗上去搞。唯有跌$上去困14日。

自己分段買入人民幣對沖,可不用付全數買到升值的機會,有so

引用:
原帖由 khs1101 於 2020-10-27 01:46 PM 發表

你既情況只係焗上去搞。唯有跌$上去困14日。
香港有份工,呢個時候上去一個月分分鐘份工都冇。

咁冇辦法㗎喇 唯有自己取捨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來雀躍的雞翼 於 2020-10-27 01:48 PM 發表

自己分段買入人民幣對沖,可不用付全數買到升值的機會,有so
如果我有噤多現金,我可能都會fullpay了,而家比完首期仲欠人錢。

回覆 引用 TOP

錢搞掂嘅問題就唔係問題

回覆 引用 TOP

不太明,你又話同月已付三成首期?咁人仔升又關事?

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 01:52 PM 發表

香港有份工,呢個時候上去一個月分分鐘份工都冇。
我比你好彩少少,我上年11月剛好辦完所有手續,在3月時已開始供還比大陸農行

引用:
原帖由 正在始動真陰公 於 2020-10-27 02:00 PM 發表

不太明,你又話同月已付三成首期?咁人仔升又關事?
問題係嗰七成尾數,我係做港幣按揭,網簽後銀行先可以將港幣換成人民幣還比發展商,滙價係計銀行匯款當日。

請問甚麽是港幣按揭?

你仲未full pay/按揭,都未話殺你訂,你偷笑啦

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-27 02:08 PM 發表

我比你好彩少少,我上年11月剛好辦完所有手續,在3月時已開始供還比大陸農行
如果我係內地銀行借人民幣,咁都冇咩問題,每個月出糧先會換做人仔滙上去,唔使擔心暫時的匯率高這問題。

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 02:18 PM 發表

問題係嗰七成尾數,我係做港幣按揭,網簽後銀行先可以將港幣換成人民幣還比發展商,滙價係計銀行匯款當日。
明白了,因以為銀行用人仔畀埋7成,以後供樓才用每月用港紙兌翻人仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jay2yeung 於 2020-10-27 02:20 PM 發表

請問甚麽是港幣按揭?

你仲未full pay/按揭,佢都未話殺你訂,你偷笑啦
港幣按揭簡單啲講就可以向銀行借港幣
照你咁講,因為疫情關係準業主無法辦理網簽,發展商殺訂係天公地道,依家佢冇咁做我應該值得感恩先係?

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 02:22 PM 發表

如果我係內地銀行借人民幣,咁都冇咩問題,每個月出糧先會換做人仔滙上去,唔使擔心暫時的匯率高這問題。
ching 幾時收樓日期預?買咗第三期?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]