• 瀏覽: 7,860
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 03:32 PM 發表

3月時簽銀行按揭合約已經按當時嘅匯率定左港幣按揭金額係幾多,到結滙時如果匯率有變,準業主需要多除小補,銀行職員同我講差額通常都係幾千蚊左右。
我不是投機者,買這層樓是為將來退休打算,從沒有想過回內地買樓會有這個風險(沒有這場疫症應該不會出現這個問題吧),試問有那個小用家買樓時白白要多付樓價10%而會不肉痛嗎。
在這裏除了聽吓大家有冇其他好建議,還想給打算回內地買樓的大家一個參考。
做港元按揭的確有呢個風險,主要係末網簽,加大左個風險

ching, 我同你情況差唔多,舊年年底買左優越香格里,原本預備農曆年後就可以網簽,點知…… 我都係打份工,邊有可能請28日假,就算而家返黎唔駛隔離,都唔可能請14日假啦,睇住個匯率係咁升,真係好頭痕~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 COW2323 於 2020-10-27 11:34 PM 發表

做港元按揭的確有呢個風險,主要係末網簽,加大左個風險
我而家隔幾日就上去官網睇下,睇住附近單位陸續做曬網簽,好在我果層既狀態依然係未售
唯有寄望發展商唔會亂黎啦

引用:
原帖由 bwkyu 於 2020-10-27 10:42 PM 發表

我而家隔幾日就上去官網睇下,睇住附近單位陸續做曬網簽,好在我果層既狀態依然係未售
唯有寄望發展商唔會亂黎啦
依家上去搞網簽又係難有錢就唱定D人仔啦,依家都冇法子,如果一早響內地按就風險細,但係利息貴一倍以上,都係一樣,只係如果做港元按揭,好彩人仔係低就著數左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 02:32 PM 發表

港幣按揭簡單啲講就可以向銀行借港幣
照你咁講,因為疫情關係準業主無法辦理網簽,發展商殺訂係天公地道,依家佢冇咁做我應該值得感恩先係?
我同你情況差唔多, 年頭網上落左訂比埋3成首期因疫情無法上去網簽, 拖左半年疫情都無改善再加埋深圳東莞同時推出加辣限購令, 一日唔上去網簽一日都存在變數, 不要大安指意因疫情可以無限延期因為中港並沒有完全封關, 到佢真係殺訂時你同佢打官司勝負都難說, 我就係怕夜長夢多所以在8月中上左去一次(來回隔離28日).

下個月大陸返香港可以免隔離, 即係你已經比我少隔離14日了, 疊埋心水隔離14日起行啦, 以香港政府既防疫能力在出年農曆年前都無機會免隔離返大陸的.

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 01:21 PM 發表

本人於2019年12月簽了認購書購買「佳境康城」一單位,並於同月繳交3成首期及交齊所有文件,本人是在澳門建行申請港幣按揭,銀行按揭亦趕及澳門封關前簽妥,只剩正式合約及網簽一直因疫情關係無法回內地辦理。
其實早在5月本人已一直向經紀及售樓部查詢,希望有其他方法不用親身回去辦理,但得到的答案是:
1. 因做按揭不能視頻網簽 。
2. 就算找公證人代簽,但銀行結滙還是要親身辦理。
每次都是對我說 ...
我賣惠陽樓、19年底簽約,今年三月對方的按揭申請才批下來,因疫情一直過不去,這一年房價都升了不少、但我搞不了手續、也就拿不到錢、急呀!準備12月過去。好煩!

回覆 引用 TOP

呢個樓盤咁做都幾得意,大部分都係網簽啦!

引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-10-28 12:23 AM 發表

我同你情況差唔多, 年頭網上落左訂比埋3成首期因疫情無法上去網簽, 拖左半年疫情都無改善再加埋深圳東莞同時推出加辣限購令, 一日唔上去網簽一日都存在變數, 不要大安指意因疫情可以無限延期因為中港並沒有完全封關, 到佢真係殺訂時你同佢打官司勝負都難說, 我就係怕夜長夢多所以在8月中上左去一次(來回隔離28日).

下個月大陸返香港可以免隔離, 即係你已經比我少隔離14日了, 疊埋心水隔離14 ...
多謝你嘅意見,一日唔網簽的確存在好多風險估計唔到。
返香港免檢疫14日的確會好啲,但師兄請教下你一個問題,當時發展商同我講網簽前10日才會通知網簽日期,但現時返內地要檢疫14日,咁我點安排行程呢?還是而家因疫情有新安排?

引用:
原帖由 rege 於 2020-10-28 07:34 AM 發表

呢個樓盤咁做都幾得意,大部分都係網簽啦!
師兄你係你係指視頻網簽?

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-28 09:12 AM 發表

師兄你係你係指視頻網簽?

引用:
原帖由 rege 於 2020-10-28 09:14 AM 發表

問過發展商話做按揭搞唔到視頻網簽,唔知其他樓盤係唔係咁?

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-28 09:10 AM 發表

多謝你嘅意見,一日唔網簽的確存在好多風險估計唔到。
返香港免檢疫14日的確會好啲,但師兄請教下你一個問題,當時發展商同我講網簽前10日才會通知網簽日期,但現時返內地要檢疫14日,咁我點安排行程呢?還是而家因疫情有新安排?
我在佳境做網簽時,發展商職員會同你預約,而律師係發展商請返來,所以時間問題唔大

師兄你好。我也是這樣情況!!問過發展商亦同樣答覆。等通關便是!!就是看著滙價一路強的狀況。內心就很不平行呢!!但我 狀況比你更糟,那天預約左澳門建行簽按揭手續時就碰著全澳門銀行暫停營業封關。結果樓按未簽,但口頭批左。我這樣起不是要過澳門隔離14天(做樓按)?後再返中山隔離14天(做網簽)?份工邊有咁多假可以放?真是很徬徨。。。

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 10:49 AM 發表

師兄你好。我也是這樣情況!!問過發展商亦同樣答覆。等通關便是!!就是看著滙價一路強的狀況。內心就很不平行呢!!但我 狀況比你更糟,那天預約左澳門建行簽按揭手續時就碰著全澳門銀行暫停營業封關。結果樓按未簽,但口頭批左。我這樣起不是要過澳門隔離14天(做樓按)?後再返中山隔離14天(做網簽)?份工邊有咁多假可以放?真是很徬徨。。。
你可打電話問發展商

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 11:24 AM 發表

你可打電話問發展商
多謝意見。問左澳門銀行,問佢地有冇得寄野過黎簽又話冇,又話過完澳門銀行簽仲要去澳門政府部門搞手續!發展商都係話問埋律師團隊,話都係等通關!!話晒比左3成手期,但咩都未有確定!!滙率又不斷強勢 。呢幾個月就係咁 check住住建房個網嘅狀態。。。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]