• 瀏覽: 7,883
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-27 02:47 PM 發表

ching 幾時收樓日期預?買咗第三期?
三期預計收樓日期係21年尾,希望順順利利

尾數到時計匯價變成港幣貸款,點解你要補錢?   相反港幣強你又會點?
總不能輸打贏要。

引用:
原帖由 taobaoking 於 2020-10-27 03:46 PM 發表

尾數到時計匯價變成港幣貸款,點解你要補錢?   相反港幣強你又會點?
總不能輸打贏要。
3月時簽銀行按揭合約已經按當時嘅匯率定左港幣按揭金額係幾多,到結滙時如果匯率有變,準業主需要多除小補,銀行職員同我講差額通常都係幾千蚊左右。
我不是投機者,買這層樓是為將來退休打算,從沒有想過回內地買樓會有這個風險(沒有這場疫症應該不會出現這個問題吧),試問有那個小用家買樓時白白要多付樓價10%而會不肉痛嗎。
在這裏除了聽吓大家有冇其他好建議,還想給打算回內地買樓的大家一個參考。

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 04:32 PM 發表

3月時簽銀行按揭合約已經按當時嘅匯率定左港幣按揭金額係幾多,到結滙時如果匯率有變,準業主需要多除小補,銀行職員同我講差額通常都係幾千蚊左右。
我不是投機者,買這層樓是為將來退休打算,從沒有想過回內地買樓會有這個風險(沒有這場疫症應該不會出現這個問題吧),試問有那個小用家買樓時白白要多付樓價10%而會不肉痛嗎。
在這裏除了聽吓大家有冇其他好建議,還想給打算回內地買樓的大家一個參考。
不以港幣為借款本位,用人民幣就可以免除匯率波動影響。 人民幣資產對著人民幣負債。

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 02:59 PM 發表

三期預計收樓日期係21年尾,希望順順利利
C兄是否如YouTube講¥二萬一平

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 04:32 PM 發表

唯有請定十四日假返大陸隔離,林鄭話就快港人內地回港可免14日監 香港一日未夠二十八日 本土零確診 我諗都係咁 除非出咗疫苗
內地啲官好驚出事俾人免職
有啲文件如果一定要親身簽,你份工又唔係免檢人仕,就好擇使。啲AA youtUbe 話 呢個盤好似話香港建行有做按揭

引用:
原帖由 神風999. 於 2020-10-27 05:43 PM 發表

唯有請定十四日假返大陸隔離,林鄭話就快港人內地回港可免14日監 香港一日未夠二十八日 本土零確診 我諗都係咁 除非出咗疫苗
有啲文件如果一定要親身簽,你份工又唔係免檢人仕,就好擇使。啲AA youtUbe 話 呢個盤好似話香港建行有做按揭
單通都算係好開始,唉

回覆 引用 TOP

如果升佐價,嘗試下同發展商溝通,叫佢俾你轉名,可能仲有差價賺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 14:32 發表

港幣按揭簡單啲講就可以向銀行借港幣
照你咁講,因為疫情關係準業主無法辦理網簽,發展商殺訂係天公地道,依家佢冇咁做我應該值得感恩先係?
合約有講幾時前找數,內地地産有得傾,講笑姐,遲D找無野既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正在始動真陰公 於 2020-10-27 05:41 PM 發表

C兄是否如YouTube講¥二萬一平
係二萬一平呀,後來我睇YouTube話有萬六七一平,唔知堅定流

引用:
原帖由 taobaoking 於 2020-10-27 05:37 PM 發表

不以港幣為借款本位,用人民幣就可以免除匯率波動影響。 人民幣資產對著人民幣負債。
當時的考慮因素是,人民幣匯率在十年低位和港幣利率平兩厘,所以選擇了借港幣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神風999. 於 2020-10-27 05:43 PM 發表

當時港元按揭只有澳門建行提供,現在可能多個選擇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 07:49 PM 發表

係二萬一平呀,後來我睇YouTube話有萬六七一平,唔知堅定流
用料好靚

回覆 引用 TOP

好彩我一筆過比

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 07:49 PM 發表

我上年11月買時折後價大約19600一平包裝修,收樓期下年3月尾

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]