• 瀏覽: 8,237
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 10:41 AM 發表

我在佳境做網簽時,發展商職員會同你預約,而律師係發展商請返來,所以時間問題唔大
明白

熱賣及精選
引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 11:57 AM 發表

因為手續麻煩,只要你可提早還款,只計算到還款當日
如果能夠幾年內還清貸款,的確選擇大陸銀行係一個好選擇,利息相差有限,但冇匯率一時波動我風險。

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 12:06 PM 發表

我覺得佳境啲銷售員幾老實,你試吓聯絡佢地,佢地會幫到你。我差不多每月到收到佢地啲信息,過節又話寄月餅過嚟香港比我,一時又話佳境有口罩送給客戶
但我果個sale就麻麻地,經常講漏資料,我補幾次資料先齊,幾個月後又問我有冇交過,我覺得好唔專業,而且極少聯絡我。

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 12:53 PM 發表

雖未簽,但已批。問過銀行話唔做要罰手續費。同埋有些証件正本例如無房証明,都交到澳門銀行裏。所以話冇得轉咁講。兩頭唔到岸。請問師兄:銀行話簽完仲要去澳門政府部門搞手續。是不是呢?
要去政府部門做一個筆跡鑒定,我記得好似要早一日預約,銀行會教你的。

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 01:01 PM 發表

澳門進入內地應是不用隔離,但銀行過錢到發展商都起碼1個月啦!咁我咪要返港先囉!之後網簽又要上囉…
咁又係喎,要分開兩次去。

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 12:51 PM 發表

成個過程大幾約半小時,發展商緊張過我,比時段我選擇
噤好服務

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 01:42 PM 發表

剛幫你問過幫我跟進這個佳境銷售員,她說之前比咗按金的客戶,不會無故當擔訂處理
謝謝你,你個sale真好,答得噤快

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 01:50 PM 發表

但見議你聯絡一吓你個銷售員,叫佢將你case多加跟進
我都經常主動聯絡個sale睇吓有咩最新進展,感覺佢哋唔係咁積極,我都覺得好奇怪,發展商未收到尾數佢哋好似一啲都唔緊張,好似我仲緊張過佢。

引用:
原帖由 神風999. 於 2020-10-28 01:53 PM 發表

首你唔係澳門人,香港人要有外勞證先免隔離 你無澳康碼轉唔到粵康碼
你查清楚先決定去澳門
即係一般香港市民從澳門進入內地要再檢疫14天

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 02:29 PM 發表

你試吓問佢攞佢領導聯絡電話,或wechat。當嚇吓佢都好,等佢緊張返啲
我都想搵佢領導傾傾,唔知點樣可以拎到佢電話。

引用:
原帖由 初出熱身 於 2020-10-28 07:00 PM 發表

你入澳門隔離14日後,再入大陸唔洗隔離14日,但你要有7天有效期嘅核酸檢查報告 (你可以喺澳門做核酸檢測,澳門幣$120)。

另外需要有粵康碼,才可進入大陸,你喺澳門做核酸檢查時,請要登入澳康碼,填寫個人資料便可,取得澳康碼後,便可轉粵康碼,因為粵澳嘅健康碼係亙認,反之,你亦可從粵康碼轉為澳康碼。

最後,你入境澳門時要有72小時有效嘅核酸檢測報告(我唔太確定依個要求取消咗未) ,希望幫到你
資料好詳細,謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 芝峰助理2018 於 2020-10-28 11:57 PM 發表

講真代理同發展商已做盡,無野可以再幫你,衰既發展商係會迫你上來隔離然後網簽。
人仔可升可跌,剛好現在是升,如果是跌你不是變相有著數?

你真介意就上去隔離後再簽
簽認購書時sale對我說正式合約及網簽一個月左右會安排簽署,如果真是1個月或3個月封關前簽妥是沒有現在這匯率風險的,我原本就沒想到去賭人民幣升跌。
我12月中已交齊所有文件,如果照發展商當初所講1個月安排網簽就應該沒有現在的問題吧?可惜我一直追佢佢都話未安排到,有時又話文件唔齊要補交,漏果樣又漏呢樣,最終到封關佢同我講應該要等疫情過後先網簽,冇問題的。
但我仍然鍥而不捨的希望盡快辦妥網簽手續,我這樣有問題嗎?我只想在可行的情況下解決問題,現時要我放下工作回內地幾星期,只怕以現時環境回到公司老細都唔使我再返工了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 芝峰助理2018 於 2020-10-29 12:02 AM 發表

個發展商賤既就會迫你上來簽。
試下香港買樓香港發展商會唔會咁體諒海外買家,一早殺你訂啦,會同買家講你是可以入境只是要隔離,不願隔離是你的選擇。
如果係香港發展商應該好快簽正式合約吧?後來我聽講該樓盤搞網簽有業主試過等半年至一年都有,並不是當初所講的一個月,你們做代理都應該清楚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 芝峰助理2018 於 2020-10-28 11:58 PM 發表

對,無人迫過樓主,但樓主要人當佢係大帝來招待
我只係好緊張自己啲錢,唔知仲比多幾多錢,我還欠人錢😂
如果佢哋真係有盡力幫我我就唔洗噤煩,我所知有啲樓盤係搞到視頻網簽或公證搞掂的,我都知道佢哋有方法可以幫我解決問題我亦願意佩合,但方法十分復習佢哋唔願意咁做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daisidoi 於 2020-10-29 08:30 AM 發表

可以去期交所做張6個月人民幣期貨長倉對沖。
類似的對沖產品我有查詢過,需要一大筆保證金100萬左右,所以打消了這個念頭。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]