• 瀏覽: 7,631
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 01:52 PM 發表

香港有份工,呢個時候上去一個月分分鐘份工都冇。
我比你好彩少少,我上年11月剛好辦完所有手續,在3月時已開始供還比大陸農行

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 02:22 PM 發表

如果我係內地銀行借人民幣,咁都冇咩問題,每個月出糧先會換做人仔滙上去,唔使擔心暫時的匯率高這問題。
ching 幾時收樓日期預?買咗第三期?

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-27 07:49 PM 發表

係二萬一平呀,後來我睇YouTube話有萬六七一平,唔知堅定流
我上年11月買時折後價大約19600一平包裝修,收樓期下年3月尾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wykmike 於 2020-10-28 09:10 AM 發表

多謝你嘅意見,一日唔網簽的確存在好多風險估計唔到。
返香港免檢疫14日的確會好啲,但師兄請教下你一個問題,當時發展商同我講網簽前10日才會通知網簽日期,但現時返內地要檢疫14日,咁我點安排行程呢?還是而家因疫情有新安排?
我在佳境做網簽時,發展商職員會同你預約,而律師係發展商請返來,所以時間問題唔大

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 10:49 AM 發表

師兄你好。我也是這樣情況!!問過發展商亦同樣答覆。等通關便是!!就是看著滙價一路強的狀況。內心就很不平行呢!!但我 狀況比你更糟,那天預約左澳門建行簽按揭手續時就碰著全澳門銀行暫停營業封關。結果樓按未簽,但口頭批左。我這樣起不是要過澳門隔離14天(做樓按)?後再返中山隔離14天(做網簽)?份工邊有咁多假可以放?真是很徬徨。。。
你可打電話問發展商

我買嗰棟收樓期下年3月31

我問大陸農行借貸,手續方便好多,當日我準備好資料,農行職員在我在佳境做裝簽當日,去到佳境找我,放資料比佢,然後影張相,大約1個月後收到通知手續完成,我在3月時已開始還款啦

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 11:53 AM 發表

恭喜你😄好快就收樓。
係呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 11:56 AM 發表

師兄請問大陸銀行利率比澳門多。當初為何不選澳門銀行?
因為手續麻煩,只要你可提早還款,只計算到還款當日

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 11:59 AM 發表

咁農行幾多利呀?
5.6利,但註明利息最少要比一年,即係話你頭11個月還完都要比12個利息

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 12:04 PM 發表

師兄當日的決定正確呀。如當初我選國內銀行就唔駛咁煩啦😭
我覺得佳境啲銷售員幾老實,你試吓聯絡佢地,佢地會幫到你。我差不多每月到收到佢地啲信息,過節又話寄月餅過嚟香港比我,一時又話佳境有口罩送給客戶

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 12:09 PM 發表

我都收到月餅😄。於是wechat多謝下銷售員。點知佢話冇做了仲即時比左另1位銷售員wechat我。話之後都會呢位同事跟進。。
佢地銷售只全部都係中原地產,因為佳境本身冇銷售員,可能佢被調走咗。但跟進我間屋嗰個重有做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 12:14 PM 發表

發展商(內場銷售人員)係用中原地產sales??

引用:
原帖由 山下忠心的金童 於 2020-10-28 12:17 PM 發表

跟進我嗰個銷售員話我知

引用:
原帖由 呢個靚屋 於 2020-10-28 12:29 PM 發表

咁我就慘啦!!原先戈個冇做我就變左孤兒單。
唔會嘅,你盡快找嗰個銷售員了解吓先,佢地都係為生意,唔好唔理你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]