• 瀏覽: 26,741
  • 回覆: 75
  • 追帖: 2
https://www.chainnews.com/zh-hant/articles/327459932997.htm
美國商務部工業安全局(BIS)在其官方網站發文表示,將對六項新興技術添加到《出口管理條例》(EAR)的商務管部管制清單(CCL)中。本次新上榜商業管制清單的六項新興技術爲……

日前,美國商務部工業安全局(BIS)在其官方網站發文表示,將六項新興技術添加到《出口管理條例》(EAR)的商務管部管制清單(CCL)中。美國商務部在官網發文表示,此舉是爲了支持關鍵及新興技術這一國家戰略。

本次新上榜商業管制清單的六項新興技術爲:
  • 混合增材製造 / 計算機數控工具;
  • 特定的計算光刻軟件;
  • 用於爲 5nm 生產精加工晶圓的某些技術;
  • 有限的數字取證分析工具;
  • 用於監測電信服務通信的某些軟件
  • 亞軌道航天器

目前受到出口管制的新興技術總數已經達到了 37 項。
美國實施出口管制的六大技術,都與芯片製造中最重要的設備光刻機息息相關,尤其是當下 5nm 芯片已成爲高端芯片時代的主流產品,EUV 光刻機的重要性可想而知。
“用於製造極紫外線掩模的計算光刻技術軟件”涵蓋 EUV 光刻所需的特定軟件,包括與三維(3D)效應、掩模陰影效應、光照方向效應、遠距離眩光效應、鄰近效應、抗蝕劑中的隨機性效應以及源掩模優化有關的軟件,這類軟件是在晶圓上做出經過優化的光刻膠圖案必需的軟件;
而“用於爲 5nm 生產精加工芯片的技術”旨在應用於面向 5nm 生產的晶圓,包括對直徑 300 mm 的硅晶圓進行切片、打磨和拋光以達到某些標準所需要的技術,以及儘量減小平坦度(或 SFQR)和表面缺陷的技術以及局部光散射體(LLS)。以上兩類技術都受到國家安全和反恐管制的約束。

呢個政策將令中國高科技產業無法再進一步發展, 聽日港股恐怕會受呢個惡劣消息嚴重打擊

引用:
原帖由 markchan720 於 2020-10-26 04:23 PM 發表

中國人自己做
做吾到
需要10幾個國家過百年技術累積

引用:
原帖由 okla3 於 2020-10-26 04:27 PM 發表

中國人是註定不能惹的
日本吾賣原材料, 中國晶片業馬上停頓

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2020-10-26 04:43 PM 發表

大陸遲下使用雲技術,應該應用層面使用高階晶片機會會少
過多一百年都未研究成功

引用:
原帖由 max3350 於 2020-10-26 05:36 PM 發表

d 高楷機只係用來做電話. 整飛機大炮用唔著
又係掃盲時侯:
就算係40mn晶片, 一樣要用美國技術美國設備,
美國100%吾批準, 現在中國真係一塊晶片都無

引用:
原帖由 落漠大灰狼 於 2020-10-26 05:47 PM 發表

估計5至10年內會超越, 北斗是ㄧ個例子.
高純度氟化氫、光刻膠和氟化聚醯胺
呢三樣過多一百年都係做吾到
中國喺呢方面全無基礎

引用:
原帖由 甩轆 於 2020-10-26 05:52 PM 發表

你美狗打壓,中國仲有好多皇牌未出反制,其中美狗個太空站就快夠期報廢,早年跪求中國共用中國太空站,呢獲中共睇透了,一定吾比美狗共享,睇黎美狗沒落,無太空站用等同盲和跛,美狗等滅國。
YOU ARE FAKE NEWS

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-26 05:57 PM 發表

5G,高鐵又唔係咩高科技野,點解美國做唔到嘅呢?仲要日日都塞車嘅
美國有5G晶片, 中國有嗎?

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-26 06:01 PM 發表

有5G晶片都做唔到咁奇怪嘅
蘋果出咗5G手機啦,
你訓咗吾知呀

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-26 06:04 PM 發表

你搵吓5唔知晶片同邊間公司買嘅仲有蘋果衛星導航用北斗喎🤣🤣
蘋果衛星只係COMPATABLE導航用北斗
棊本上用GPS

引用:
原帖由 甩轆 於 2020-10-26 06:05 PM 發表

你真吾知定假吾知,不利美國消息吾好扮吾知扮睇吾到!
https://www.gvm.com.tw/article/74841
人地撚大陸呃經費
大陸連登陸月球都做吾到
火箭推力不及美國一半
太空科技相比美國非常落後

引用:
原帖由 甩轆 於 2020-10-26 06:20 PM 發表

你刀9吾搭7,比埋新聞你睇,奴性不可改,做美奴真可憐!
中國航天科技落後咁多
你用常識諗下啦

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-26 06:24 PM 發表

樓主,唔好話我文不對題我只係回覆返你嘅問題姐!
國際太空站係前蘇聯建立嘅!火箭,二次大戰美國俘虜咗德國科學家發明嘅!你可以FC吓!
咁大陸火箭技術係咪來自美蘇?

引用:
原帖由 隔夜中心的核心 於 2020-10-26 07:12 PM 發表

中國明年出7nm.後年5nm量産你信吾信?同人地一樣的光刻機不一定有。
You are fake news

引用:
原帖由 alvinip 於 2020-10-26 07:12 PM 發表

Diu 口罩夠易做啦!你老美又要偷又要搶?
全球最好口罩由美國3m喺美國生產,
仲有無問題?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]