• 瀏覽: 26,766
  • 回覆: 418
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-27 05:18 PM 發表

又係你話每個香港人每日有$4,000嘅。
算啦,你都係唔明。繼續堅守你信念,財經賺錢既野都係留返比其他人啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-10-27 04:25 PM 發表

大陸嘅方向 就係繞過你哋嘅科技 例如手機只係一個平板 所有資料上雲端 利用5g嘅速度 製造一個唔需要好快芯片嘅電話 你梗係會講 做到先講啦 如果而家做到 美國就唔會喺度牙斬斬喇 但係話畀你聽 係有方法繞過佢嘅技術 你講嘅EDA 技術 一樣有好多公司諗辦法破解 而家未做到 唔代表 做唔到 唔係淨係中國同美國鬥 係全世界同美國鬥 能夠繞過美國技術 就可以搵數不盡嘅錢 兵家之地 個個必爭 呢啲道理你啲 ...
係美國號令所有先進國家封鎖大陸晶片技術喎

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-27 06:22 PM 發表

而家美國不斷出招,而中國唔見有咩大動作。我覺得唔係因為中國無方法,而係美國越出招唔知點解對中國越有利。貿易戰開打,中國個貿易順差越大,金融戰開打,美金霸主地位反而動搖。而家打科技戰,華為睇黎捱打,但個市場份額原來比左小米,無啦啦幫中國做多間科技巨企...中國想出招都唔知點出。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-27 06:22 PM 發表

唔係美國嘅號令 係美國嘅霸權 其實專利嘅嘢 用咗畀錢就可以 好似荷蘭賣光刻機畀中國 專利費畀咗美國公司 其實就完結 但係美國用霸權 改變一切嘅準則 荷蘭買光刻機畀中國 就制裁荷蘭 台積電幫中國製造晶片 如果有美國技術 就制裁積電 因為美元交收 所有交收都喺美國 所以美國先至咁牙刷 所以亦都要逼其他國家要做去美國化 令美國冇聲出 原來呢啲你完全都唔識 什麼美國號令 全世界跟隨 白痴先講得出 實際所有大公司 都做緊去美國技術化 咁樣先同中國做生意 你又唔知 你都係咪返喺個井度啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-26 07:31 PM 發表

無人迫你一定要用美國技術喎
光刻機係荷蘭喎🤣🤣

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2020-10-27 09:42 PM 發表

光刻機係荷蘭喎🤣🤣
入面有美國專利技術

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-26 04:06 PM 發表

https://www.chainnews.com/zh-hant/articles/327459932997.htm
美國商務部工業安全局(BIS)在其官方網站發文表示,將對六項新興技術添加到《出口管理條例》(EAR)的商務管部管制清單(CCL)中。本次新上榜商業管制清單的六項新興技術爲……
https://img.chainnews.com/material/images/ade1a0813822b7f03ec2e5b361e2c8ae.jpg-article ...
嚇死支共,重唔呃低?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-26 04:06 PM 發表

https://www.chainnews.com/zh-hant/articles/327459932997.htm
美國商務部工業安全局(BIS)在其官方網站發文表示,將對六項新興技術添加到《出口管理條例》(EAR)的商務管部管制清單(CCL)中。本次新上榜商業管制清單的六項新興技術爲……
https://img.chainnews.com/material/images/ade1a0813822b7f03ec2e5b361e2c8ae.jpg-article ...
壓力大到跌咗百三點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 等埋首副 於 2020-10-26 04:49 PM 發表

雲技術唔需要用晶片?
雲技術都需要晶片,但晶片主要唔係用係手機,因大陸唔話做唔出芯片而係做唔出5nm以下嘅芯片放入手機用。

引用:
原帖由 晚間不見了羊 於 2020-10-28 08:22 發表

雲技術都需要晶片,但晶片主要唔係用係手機,因大陸唔話做唔出芯片而係做唔出5nm以下嘅芯片放入手機用。
雲計算樽頸唔係芯片 係網絡, 只要克服左中間傳輸問題 手機用既5nm芯片未必係必要

回覆 引用 TOP

老細話有個大客好串決定唔賣貨畀佢, 睇下佢點死; 但因為冇咗4成生產所以要裁員喎.

回覆 引用 TOP

好簡單,睇多四年,睇吓邊個舉白旗先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-26 05:06 PM 發表

日本吾賣原材料, 中國晶片業馬上停頓
呢D咪就係攬炒囉!

回覆 引用 TOP

收藏個post,過2年再拎返出嚟討論,睇吓邊個啱😂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]