• 瀏覽: 26,767
  • 回覆: 418
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 rayrayccw 於 2020-10-26 04:43 PM 發表

大陸遲下使用雲技術,應該應用層面使用高階晶片機會會少
過多一百年都未研究成功

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-26 04:06 PM 發表

https://www.chainnews.com/zh-hant/articles/327459932997.htm
美國商務部工業安全局(BIS)在其官方網站發文表示,將對六項新興技術添加到《出口管理條例》(EAR)的商務管部管制清單(CCL)中。本次新上榜商業管制清單的六項新興技術爲……
https://img.chainnews.com/material/images/ade1a0813822b7f03ec2e5b361e2c8ae.jpg-article ...
EUV是用於生產7nm以下的芯片,大的芯片,中國生產到

呢啲早已經做緊,無關重要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 good103 於 2020-10-26 04:54 PM 發表

你唔好搞笑啦!
雲端技術就唔洗晶片?
單憑一塊屏幕就會著得到? 唔洗CPU晶片就運算得到?
就算減少在手機上運算雲端來進行,咁多人同時連去雲端進行運算佢的晶片需求更強更高皆,咁晶片又何來?
白癡!唔需要呢啲咁細嘅晶片,5nm呢啲係手機用,其他系統根本上就用唔到咁細,唔好白癡啦

涙鬥淚,中國禁稀土,睇下邊個死先,美國慢慢掘稀土,無三五七年原料造科技,無5G用,美奴好L慘,上咸網刀叫吾到雞

自主研發你估靠把臭口同埋傳媒吹水就做得來㗎啦咩華為粒晶片又話自主研發又話幾勁幾勁,又話五g,冇美國技術即刻做食屎狗

証明一個人的武林係行唔通嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 good103 於 2020-10-26 04:54 PM 發表

你唔好搞笑啦!
雲端技術就唔洗晶片?
單憑一塊屏幕就會著得到? 唔洗CPU晶片就運算得到?
就算減少在手機上運算雲端來進行,咁多人同時連去雲端進行運算佢的晶片需求更強更高皆,咁晶片又何來?
晶片唔係中國人做唔到
係最一流最頂尖既晶片,大陸無生產工具咋

做落後兩代既晶片又有咩問題?

只係高端就跑輸競爭對手呀

甘iphone 13, Samsung galaxy 下一代電話用 5nm核心,大陸電話仲係14nm 味輸咯。

一般中低電腦電子用品又有咩問題

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 赤共 於 2020-10-26 05:12 PM 發表

自主研發你估靠把臭口同埋傳媒吹水就做得來㗎啦咩華為粒晶片又話自主研發又話幾勁幾勁,又話五g,冇美國技術即刻做食屎狗
有螞蟻幾萬億撐住造高科技,別國真係好L酸,繼續用5Ge打飛滋,吹咩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 good103 於 2020-10-26 04:46 PM 發表

咁易做得到就唔洗買啦
難做都要做,北斗都係比歐洲佬跣一鑊,努力得返嚟o既成果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-26 05:06 PM 發表

做吾到
需要10幾個國家過百年技術累積
太低估中國人的能力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsings 於 2020-10-26 05:10 PM 發表

白癡!唔需要呢啲咁細嘅晶片,5nm呢啲係手機用,其他系統根本上就用唔到咁細,唔好白癡啦
自已白癡仲話人
雲端就唔係晶片? 晶片製程越細就越好,係可唔洗咁細,但中國自已只有90nm技術用在雲端上用大哥大電話年代咩?

引用:
原帖由 等埋首副 於 2020-10-26 04:49 PM 發表

雲技術唔需要用晶片?
唔需要用咁高端嘰晶片

免責聲明:
請看本帖“價值投資,悶股也收成” 第一頁 #1
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 good103 於 2020-10-26 04:46 PM 發表

咁易做得到就唔洗買啦
咁你會唔會自己做筷子黎用?

比你高通,台積電做多幾年,跟住摺埋,大陸預左,蒙鴻都出左,洗驚美狗打壓。你越打勁,中國越強,全世界都睇緊中美隻揪,其他國等歸邊,美狗米自大,就黎滅國。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]