• 瀏覽: 26,229
  • 回覆: 164
  • 追帖: 7
近牌睇樓,當然都遇到貼價盤,但得好少。

一般業主叫價比錢行估高8-10%.......... 仲要無咩空間傾!睇番成交都真係高過銀行估一段距離,即係你要比估價額外加碼先有機……以10K 為例,你要搬 1M cash 填

買家角度,唔到價要自己搬錢,借錢係問題,又覺得買貴左..........係正常,定係我遇唔到心儀貼價盤?

引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-10-25 22:40 發表

一般業主叫價比錢行估高8-10%.......... 仲要無咩空間傾!睇番成交都真係高過銀行估一段距離,即係你要比估價額外加碼先有機……以10K 為例,你要搬 1M cash 填

買家角度,唔到價要自己搬錢,借錢係問題,又覺得買貴左..........係正常,定係我遇唔到心儀貼價盤?
業主on 99

引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-10-25 22:40 發表

近兩年都係咁,業主唔肯面對現實,不過成出黎果d又會同估價差唔多, 應該係有部分死心了或者急放等錢洗

引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-10-25 10:40 PM 發表

其實要睇樓齡,四五年樓齡的樓銀行多數都估足價

但20 年樓齡的樓,多數都估唔足價

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-10-25 10:51 PM 發表

近兩年都係咁,業主唔肯面對現實,不過成出黎果d又會同估價差唔多, 應該係有部分死心了或者急放等錢洗
問題就係 D 地產界日日吹,香港咁多買家,只要有兩成人驚買唔到,追上去...........樓價就繼續升,最終忍手唔買果8成就 PK,唯有追.............惡性循環,想跌都難!

講到尾都係供不應求!

引用:
原帖由 norman001 於 2020-10-25 10:56 PM 發表

其實要睇樓齡,四五年樓齡的樓銀行多數都估足價

但20 年樓齡的樓,多數都估唔足價
我都覺係咁喎,低層又係易估唔足……
點解同樓0有關呢?

引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-10-25 10:40 PM 發表

近排係咁,冇辦法
點解唔早幾個月睇?

引用:
原帖由 wize 於 25/10/2020 23:20 發表

近排係咁,冇辦法
點解唔早幾個月睇?
無錯

回覆 引用 TOP

你指既銀行估價係去左銀行做估價定係銀行app個d。銀行估價係會再高d 拎到臨契又會再高d。銀行app個個係參考only

你睇咩區先
同你睇既區份好大關係
你去黃埔、將軍澳、西九呢D 區睇好多業主都叫價高過估價

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 自閉兒 於 2020-10-25 10:59 PM 發表

我都覺係咁喎,低層又係易估唔足……
點解同樓0有關呢?
我今年年頭買樓,發覺半新樓的估價都足
就算低層都估得足
但如果係20 年以上的樓,就多數都估唔足

我諗應該樓齡舊所以銀行估唔足,但d 業主又獅子開咁大個口

回覆 引用 TOP

引用:

貴咪租下先

回覆 引用 TOP

叫價幾高都可以吾會犯法WO
成交高過估價都吾會拉
成交價低過登記成交價都吾會有人拉

回覆 引用 TOP

樓主你check清楚先,好多時唔係業主叫價高咗,而係你個AA mark高咗,我最近發現美仔同利仔啲「叫價」唔同,到底邊個係做手腳你要搞清楚

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]