• 瀏覽: 32,517
  • 回覆: 312
  • 追帖: 17
三元九運,風水定吉凶

先講下八運2003-2023 左右,為八運,艮卦!艮卦為土,所以這20 年,出現土生土,地產大旺,有持貨的人,越嚟越富貴!還記得當年,有些風水師傅在電視節目中說,香港樓市已經玩完,因為中環海岸拉有直了,弓水有情,直水冇情之理論,還有說鯉魚門之山被砍伐,故影響風水佈局,對香港不利,誰知風水師也跌了眼鏡,在這20 年間,樓市不跌反升,令人羨慕!

還有三年,進入九運,離卦,離為火,火味重的情況己出現,中美戰,暴動,爭吵不休,交戰火藥味很濃,樓市何去何從?火雖然是有爭戰的味道,請不要忘記,五行相生相剋,火生士之屬性,所以因為火能生土,香港地產市場,只會越生越旺!離卦象上下陽爻,中空陰爻,代表未來少了很多中產,而中產進升為高產,有錢人越有錢,冇錢人越冇錢,淡友上不到車,一生也不能上車,因為已經負荷不到首期!奉勸各位淡人醒悟,如能上到車,請在未正式進入九運2023 前,仍然有人移民睇淡的人,趁機趕快入市,否則後悔莫及!此情此景輿1989 之後,出現移民潮,移民到外國的人,走失了樓市升幅之機會,只輪為二等人!

熱賣及精選
九運冇乜篇幅提及樓,一味只係話旺北見水

回覆 引用 TOP

九運主要有以下特點:
混亂丶戰火丶核武
智能丶IT丶科技
氣候問題丶天災
旺北見水丶冇乜提樓市
旺文化產業丶電影丶美容,呢D九吾答8行業
離異
旺中女丶女人

冇乜好野

回覆 引用 TOP

關於九運米米已經睇左好多,但都冇乜好野,又冇乜人明確咁話究竟樓升定跌?

又有人話九運樓市只會平穩,可能高位橫行…

從來大運只講當運屬性

如果火生土就生旺地產

甘2004-2024年土旺生金又旺左D乜嘢金呢

胡扯9運旺地產,你信就PK了

引用:
原帖由 歡喜道人今生 於 2020-10-25 06:04 PM 發表

從來大運只講當運屬性

如果火生土就生旺地產

甘2004-2024年土旺生金又旺左D乜嘢金呢

胡扯9運旺地產,你信就PK了
如果睇現在形勢,高位橫行可能最高
老世人都唔洗請,乜都智能,當然更富,社會亦更難上流估到估到

回覆 引用 TOP

九運旺科技

投資科技好過啦
地產呢個價無乜吸引力

引用:
原帖由 歡喜道人今生 於 2020-10-25 06:08 PM 發表

九運旺科技

投資科技好過啦
地產呢個價無乜吸引力
八運正常都吾敢放太多下股票喇,
九運有一特色"非常波動丶變化大",所以只宜守不宜博盡!!
所以説來說去樓就算橫行仍然有一定吸引力,根本冇更好選擇!!

除非你係實業IT佬,就有機會靠九運致富捱出頭吧

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-10-25 06:15 PM 發表

八運正常都吾敢放太多下股票喇,
九運有一特色"非常波動丶變化大",所以只宜守不宜博盡!!
所以説來說去樓就算橫行仍然有一定吸引力,根本冇更好選擇!!

除非你係實業IT佬,就有機會靠九運致富捱出頭吧
我系IT佬

所以有點心水選擇什麽科技。香港D科技股全部得淡笑,我的心水反而是黃金及初創科技項目

引用:
原帖由 歡喜道人今生 於 2020-10-25 06:08 PM 發表

九運旺科技

投資科技好過啦
地產呢個價無乜吸引力
吾好分析D乜運住,
只知道香港已經冇地可起,24前賣埋柏O莊丶黃竹坑丶跑道,基本上得番油塘
郊區就大把地,重建填島廿年喇
老野死吾去,中佬要留港搵食,大6人只會更多
只可以話就算唔升橫行好穏陣掛

引用:
原帖由 歡喜道人今生 於 2020-10-25 06:18 PM 發表

我系IT佬

所以有點心水選擇什麽科技。香港D科技股全部得淡笑,我的心水反而是黃金及初創科技項目
真的恭喜!dup左好多年嘅IT佬人工應該會倍升
而E護果D開始需求下降,因為老野開始死梗D!
又話過九運后金融相關行業麻麻,咁香港大把人窮了吧!!
咁食老本果批又如何呢?根本社會變化對佢地影響不大??.…

回覆 引用 TOP

無論點樣計,樓主都係話旺地產架啦,多鳩餘

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-10-25 06:19 PM 發表

吾好分析D乜運住,
只知道香港已經冇地可起,24前賣埋柏O莊丶黃竹坑丶跑道,基本上得番油塘
郊區就大把地,重建填島廿年喇
老野死吾去,中佬要留港搵食,大6人只會更多
只可以話就算唔升橫行好穏陣掛
當然唔系甘睇啦

9運做9運旺的事才無災

火系打杖,天災~投資黃金

火系科技~投資科技項目

。。。。。。

其他的,都是災難

引用:
原帖由 馬沙少將 於 2020-10-25 06:23 PM 發表

無論點樣計,樓主都係話旺地產架啦,多鳩餘
答案係冇乜人提過,因為很多人將分析集中在社會混亂丶IT智能
只係一味話北見水旺,有時有少少篇幅提過下樓就話吾會大升(但又冇話會大跌)丶樓市兩極化只有豪宅同cheap野!!

回覆 引用 TOP

其實佢分析都唔係唔岩
而家一方面吹到好淡
國泰裁員
另一邊廂柏傲莊d 人多到想搶都搶唔到
結論就係貧者愈貧富者愈富

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]