• 瀏覽: 6,347
  • 回覆: 45
  • 追帖: 9
在大灣區有樓,打算15年後到大灣區退休
我知現在開放城鄉居民社保給港澳市民購買,但始終養老保障方面與城鎮職工社保差很遠。剛好我有15年時間慢慢供
內地沒有工作的話有沒有人成功購買城鎮職工社保?如何操作?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Relife1234 於 2020-10-25 03:26 PM 發表

我知現在開放城鄉居民社保給港澳市民購買,但始終養老保障方面與城鎮職工社保差很遠。剛好我有15年時間慢慢供
求其搵間公司掛單,其實自己供哂自己箇份。 順帶一提,那種養老金社保,其實要好長命先可以領到打和,有人算過要八十幾歲先回本。

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-10-25 06:50 PM 發表

求其搵間公司掛單,其實自己供哂自己箇份。 順帶一提,那種養老金社保,其實要好長命先可以領到打和,有人算過要八十幾歲先回本。
主要都系買醫保,年老可以有得用。

引用:
原帖由 飄逸的俊俊 於 2020-10-25 07:58 PM 發表

主要都系買醫保,年老可以有得用。
我見月供要人仔9xx.  我不如係香港買保險!其實國內社保包什麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Relife1234 於 2020-10-25 03:26 PM 發表

只能買城鎮噶養老同醫療,農村合作醫療唔系人人都可以買,只能系農業戶口才能買,每個城市噶費用都唔太一樣,如果想以後攞多D就去一線大城市買,以後每個月噶退休金都會多D。但你宜家交噶費用一樣要俾多D.醫院用醫保報銷全省都可以。主要系你定在系邊個醫院。系果個醫院治療就報銷比例高少少。

引用:
原帖由 鬼屋失控的羔羊 於 2020-10-25 08:58 PM 發表

只能買城鎮噶養老同醫療,農村合作醫療唔系人人都可以買,只能系農業戶口才能買,每個城市噶費用都唔太一樣,如果想以後攞多D就去一線大城市買,以後每個月噶退休金都會多D。但你宜家交噶費用一樣要俾多D.醫院用醫保報銷全省都可以。主要系你定在系邊個醫院。系果個醫院治療就報銷比例高少少。
其實,醫保運作糸點?像香港公立醫院嗎?如是,就算吧啦

引用:
原帖由 chauling 於 2020-10-25 09:00 PM 發表

睇門診同住院報銷比例唔一樣。又會睇你自己系咪系定點醫院治療。正常睇病流程系去掛號(用醫保銀行卡)掛號時同護士講聲(如果系旺場噶醫生要提前預約)跟住就輪候去見醫生,見完醫生開左藥或檢查,就先去交費~交費時講用醫保~用一張社保局噶銀行卡交費。如果系本市噶,會自動結算,

引用:
原帖由 鬼屋失控的羔羊 於 2020-10-25 09:42 PM 發表

睇門診同住院報銷比例唔一樣。又會睇你自己系咪系定點醫院治療。正常睇病流程系去掛號(用醫保銀行卡)掛號時同護士講聲(如果系旺場噶醫生要提前預約)跟住就輪候去見醫生,見完醫生開左藥或檢查,就先去交費~交費時講用醫保~用一張社保局噶銀行卡交費。如果系本市噶,會自動結算,
謝謝🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chauling 於 2020-10-25 09:00 PM 發表

我都系大陸買緊,退休反大陸小城市生活,就用大陸噶退休金就可以生活了,香港噶就俾仔女去打算!

引用:
原帖由 鬼屋失控的羔羊 於 2020-10-25 09:45 PM 發表

我都系大陸買緊,退休反大陸小城市生活,就用大陸噶退休金就可以生活了,香港噶就俾仔女去打算!
請問你是否現在香港工作,在買港澳人士的城鄉居民養老保及醫保?年供多少?

引用:
原帖由 Relife1234 於 2020-10-25 09:54 PM 發表

請問你是否現在香港工作,在買港澳人士的城鄉居民養老保及醫保?年供多少?
我宜家系香港反工,正常宜家廣州系1100蚊左右交埋公司個份。按照現時生活水平退休時攞返三千多蚊左右,經濟好景,每年都會升,我有親戚3千蚊唔到升到宜家4千幾蚊,小城市生活足夠拉!我系果度有屋

引用:
原帖由 鬼屋失控的羔羊 於 2020-10-25 10:43 PM 發表

我宜家系香港反工,正常宜家廣州系1100蚊左右交埋公司個份。按照現時生活水平退休時攞返三千多蚊左右,經濟好景,每年都會升,我有親戚3千蚊唔到升到宜家4千幾蚊,小城市生活足夠拉!我系果度有屋
要交足15年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋失控的羔羊 於 2020-10-25 10:43 PM 發表

請問邊度搵信得過嘅公司代交,成十五年,其間間公司有問題怕唔怕?

回覆 引用 TOP

引用:

我屋企人上年買左社保,每月500人仔,大陸有樓,在香港做嘢

引用:
原帖由 好味的榴槤 於 2020-10-25 10:48 PM 發表

我屋企人上年買左社保,每月500人仔,大陸有樓,在香港做嘢
請問係唔係養老社保,係邊個市嘅社保?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]