• 瀏覽: 31,397
  • 回覆: 378
  • 追帖: 30
我今年四十一歲  開了一間一人公司 做了十七年 老婆有一份穩定的工作 月收入三萬左右 有二個十歲的兒子 有一層實用過千尺的自住樓 現金有八百萬多一點點 因為太辛苦 加疫情關係 想在下年店鋪到期後就結業 我自己就想拿五百萬出來投資收息股收些小息來生活 心水股足中銀3988 和工商1398 想請求下大家有沒有更好的建議 等我可以有多些考慮和選擇 謝謝各位師兄

熱賣及精選
引用:
原帖由 我叫優優 於 2020-10-25 10:20 AM 發表

我今年四十一歲  開了一間一人公司 做了十七年 老婆有一份穩定的工作 月收入三萬左右 有二個十歲的兒子 有一層實用過千尺的自住樓 現金有八百萬多一點點 因為太辛苦 加疫情關係 想在下年店鋪到期後就結業 我自己就想拿五百萬出來投資收息股收些小息來生活 心水股足中銀3988 和工商1398 想請求下大家有沒有更好的建議 等我可以有多些考慮和選擇 謝謝各位師兄
咪買銀行股。傳統銀行已面臨被屠汰。

引用:
原帖由 Bantex 於 2020-10-25 11:26 AM 發表

咪買銀行股。傳統銀行已面臨被屠汰。
有好的建議嗎 希望有6%的回報

引用:
原帖由 我叫優優 於 2020-10-25 11:29 AM 發表

有好的建議嗎 希望有6%的回報
未來只有投資新經濟。
市場永遠跟紅頂白。

引用:
原帖由 Bantex 於 2020-10-25 11:31 AM 發表

未來只有投資新經濟。
市場永遠跟紅頂白。
炒賣的那些我不會 只希望有利息收 我諗住買了就不放的 等到死那日留給後人

引用:
原帖由 我叫優優 於 2020-10-25 11:34 AM 發表

炒賣的那些我不會 只希望有利息收 我諗住買了就不放的 等到死那日留給後人
有冇按揭?

引用:
原帖由 rawong 於 2020-10-25 11:50 AM 發表

有冇按揭?
己供完了

引用:
原帖由 我叫優優 於 2020-10-25 11:58 AM 發表

己供完了
冇按揭好好多
收息股唔好買晒一隻, 好似獅子咁冇息收就GG
5百個建議分開5-10隻投資, 可以考慮:
1) 銀行
2) 公路
3) 資源
4) 內房
5) 基建

引用:
原帖由 rawong 於 2020-10-25 12:03 PM 發表

冇按揭好好多
收息股唔好買晒一隻, 好似獅子咁冇息收就GG
5百個建議分開5-10隻投資, 可以考慮:
1) 銀行
2) 公路
3) 資源
4) 內房
5) 基建
謝謝你的建議 到時好好考慮 我自己想買內銀股 心諗如果真的經濟差到冇息收時 我還有幾百萬可用 老婆也有一份穩定的工 慳一點老婆份糧還是較用的

引用:
原帖由 我叫優優 於 2020-10-25 12:07 PM 發表

謝謝你的建議 到時好好考慮 我自己想買內銀股 心諗如果真的經濟差到冇息收時 我還有幾百萬可用 老婆也有一份穩定的工 慳一點老婆份糧還是較用的
你冇按揭可以加按投資賺息差, 不過要有心理準備會賺息蝕價

挨幫

哈素賓基個名咁長, 個 Shoulder 冇返咁橫都印唔晒個名
防守球員犯左腦筋上既錯誤
嘩!睇呢場波就興奮過食興奮劑  
呢球波拉得咁行唔係用腳背,係用腳既肉心呀
哎o也!倒卦鳩勾!
引用:
原帖由 rawong 於 2020-10-25 12:13 PM 發表

你冇按揭可以加按投資賺息差, 不過要有心理準備會賺息蝕價
按樓不考慮了 不想負債

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何紅申 於 2020-10-25 12:26 PM 發表

挨幫
不是長者才可以買嗎

引用:
原帖由 我叫優優 於 2020-10-25 12:33 PM 發表

不是長者才可以買嗎
任何人都可以買

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2020-10-25 12:41 PM 發表

任何人都可以買
那可用其餘的資金來投資 作定期存款之用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]