• 瀏覽: 10,404
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
南沙最新地鐵口樓盤星河智薈
上禮拜開盤,明天加推新樓棟,有人連夜排隊搶房。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-24 01:01 PM 發表

同感
呢個樓盤本身系舊改配套項目,周邊廠房同一部分村屋會拆,已經同村民簽佐協議,生活配套就需要再等等

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-25 08:47 AM 發表

南沙客運碼頭果邊日後有冇大商場?定依賴郵輪碼頭的設施?
18年南沙區府公佈張規劃圖,客運港地鐵站B出口塊地係零售商業用地,但一直未有拍地消息

回覆 引用 TOP

南沙未來商務中心係靈山島尖,
寫字樓未起,已經起好佐地下商場空間
https://mp.weixin.qq.com/s/Lwt2uij0MjE9Amdp-zzAhA

因明珠灣係相對獨立嘅商務區(地理空間方面與橫琴、前海背靠成熟商務區有巨大差別,相當於從白紙一張來操作)
靈山島屬於低密度居住板塊,未來居住質量比南沙灣好好多

想買18號線地鐵口,可以等葛洲壩項目,但葛洲壩係廣鋼新城個項目口交樓陣時好多業主唔滿意。
至於萬頃沙,暫時未有地鐵口樓盤,中鐵建海悅國際都可以,未來會有優質樓盤,但價錢肯定唔便,政府目前工作重心係靈山島同橫瀝島,萬頃沙可期待佢做成廣州南站咁,但唔知要等到幾時。
至於地鐵口揀漏,越秀天珹均價3萬左右、東湖洲豪園均價2.6-2.8萬呢兩個項目都好安全又有得搏,其次係黃閣時代天宸(未開盤)、星河東悅灣。
另外黃閣保利城都係絕對安全,均價1.9-2.1萬,南沙主要板塊中最便樓盤,

回覆 引用 TOP

黃閣地鐵口系時代天逸,唔系時代天宸,打錯樓盤名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大謝皮的鞋抽 於 2020-10-26 09:51 PM 發表

南沙近期受惠深莞限購,表現很火,樓主介紹的星河智薈姊妹盤星河丹堤差不多售罄
星河丹堤賣佐好多年,雖然環境靚,但佢個地段同產品(戶型)可接受人群好有限,所以未來都唔容易轉手

分開來講啦,洋房,大戶型同別墅差唔多,流動性好小,中小戶型,同樣價錢絕大多數人係優先選擇生活出行方便,近商業中心、近地鐵口、或者近學校嘅,江景、山景之類屬於高一級嘅需求。
別墅流動性真系太小

引用:
原帖由 高大謝皮的鞋抽 於 2020-10-26 10:56 PM 發表

南沙學校質素也不錯
https://mp.weixin.qq.com/s/SOxKoBUJeBYm-uWy6mfnzA
新開學校都系引進名校或者併入廣州外國語學校、金隆小學、南沙小學呢三大本地教育集團,整體教育水平都會提高,再加上新嘅招生政策,俾大家都有機會入到優質學校。以前系發展商出錢買名校個招牌,提高佢自己樓盤個價值,依家系政府去推動提升教育水平,結果系加強佐成個區域嘅競爭力。
而且有政策,高級人才去南沙工作或者創造,佢想子女入邊間學校,政府直接安排到位。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-27 12:39 AM 發表

呢個綜合體項目應該可以吸引到唔少香港人
未規劃到有住宅,香港身份證唔可以直接買公寓,或者後期會調整規劃

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 macpybb 於 2020-10-27 11:54 AM 發表

南沙我都睇好, 可惜單價超budget
廣州仲有好多低價盤,單價2萬/方左右都好多盤,番禺、黃埔、增城、南沙都有
具體可以睇返合富統計嘅信息
【合富研究院:廣州丨僅歇一周!本周新貨穩步回升,萬科越秀成交領跑】
https://mp.weixin.qq.com/s/DYIdRbv_a-985Cew74UNtQ

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-27 06:40 PM 發表

蕉門區府一帶過晒兩萬。有嘅都係唔近地鐵站?
萬科、龍光基本去到2萬5-2萬6
疊翠峰2萬8-3萬

回覆 引用 TOP

9月底已開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-28 08:36 AM 發表

南沙近來的開盤真係誇張,特別係明珠灣片區。靈山島金茂灣均價去到38000一平方。呢個價已經可以返去黃埔、白雲揾盤。

跳出廣州,35000一平方以上,深圳的龍崗、坪山最近新盤均價38000一平方都有。珠海十字門/香州也可以做到
靈山島單價區間三萬二至四萬二,高層單價普遍三萬五至三萬七,交樓標準都比其他區域高,基本會有中央空調,廚房會配埋洗碗機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 華山2010 於 2020-10-29 01:41 PM 發表

南沙坐地鐵去到珠江新城要坐成個幾兩個小時
18號線橫瀝地鐵站個葛洲壩樓盤值得關注,實用戶型為主,目前來講唯一一個18號線地鐵站口嘅樓盤,其他萬頃沙乜乜18號線半個鈡到珠江新城都系未計樓盤出發到地鐵口個距離同接駁方式,同深中通道去深圳講法一樣

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-30 09:13 AM 發表

內部員工認購價都講緊人仔27000一平方。但似乎幾唔錯  
員工福利,一般人買唔到

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]