• 瀏覽: 10,397
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
咁近地鐵,去邊度都好方便

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

大灣區半小時交通圈

回覆 引用 TOP

即食就唔係呢個價錢!買樓要睇長線,最緊要長遠有前景!
一線城市,自貿區,有地鐵,往返香港、深圳方便,呢個價值啦!就算將來升幅不及預期,最壞作算作為退休自住也不太壞啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-26 10:58 AM 發表

但較失望係15號線未能於短期上馬。。。18號快線在南沙只有橫瀝和萬頃沙兩站。至甚本也應建蕉門至橫瀝的地鐵,讓現時多數南沙人能接上往來市區的快線丫。。。可惜。。。

我倒覺得萬頃沙好似可以賭一賭。房價比蕉門/金洲、靈山島便宜。有18號快線往來廣州市區,深中通道有落橋位在萬頃沙。That's the reason why深圳人之前狂掃萬頃沙的恆大陽光半島。但萬頃沙真心要守更長時間,冇得即食
非常同意,希望短期有足夠其他交通工具支援

回覆 引用 TOP

南沙近期受惠深莞限購,表現很火,樓主介紹的星河智薈姊妹盤星河丹堤差不多售罄

引用:
原帖由 吖貴貴貴 於 2020-10-26 10:10 PM 發表

星河丹堤賣佐好多年,雖然環境靚,但佢個地段同產品(戶型)可接受人群好有限,所以未來都唔容易轉手
因為大單位為主,銀碼較大?和樓盤在半山,交通不便,所以難轉手?

引用:
原帖由 吖貴貴貴 於 2020-10-26 10:39 PM 發表

分開來講啦,洋房,大戶型同別墅差唔多,流動性好小,中小戶型,同樣價錢絕大多數人係優先選擇生活出行方便,近商業中心、近地鐵口、或者近學校嘅,江景、山景之類屬於高一級嘅需求。
別墅流動性真系太小
有道理!希望將來南沙發展得順利,咁呢類物業需求便會增加

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 華山2010 於 2020-10-29 04:35 PM 發表

幾年前祈福新村的新樓盆冇買到錯失機會
不要再錯過南沙了, 將來有地鐵去深圳、東莞…
https://mp.weixin.qq.com/s/Sw1Sk3W1MjesyG0Fe5v9qw

回覆 引用 TOP

南沙有科大,正! 👍👍
https://mp.weixin.qq.com/s/7XPyyRA2vWh7OabeGRbHjA

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-31 03:31 PM 發表

慶盛站要加密班次先得。。。宜家
新鴻基在慶盛站有大規模發展,相信新地的眼光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吖貴貴貴 於 2020-11-1 02:31 AM 發表

名苑可能物業費收得太便了,公共區域維護得唔系幾好,入面好似鎮區嘀村屋咁,但又覺得幾舒服,好安靜,交通就好方便,如果可以翻新少少,用來養老就正。真正東湧鎮區暫時就得中海熙園一個樓盤,有疊墅同洋房。魚窩頭個美的雲築雖然話近慶盛,但系更加適合番禺嘅上班族。
慶盛往南,即系南沙中心方向,
時代天逸值得關注,黃閣地鐵口,到慶盛衹系兩個地鐵站,細戶型為主66-110方兩房至四房單位,以時代嘅口碑同營銷能 ...
上年十二月中放寬限購後,睇過時代綠庭山語,位置有點偏,對面係維也納酒店,但感覺質素不錯,當時賣萬九一平方左右,可惜細單位早已賣完,所以冇出手

引用:
原帖由 吖貴貴貴 於 2020-11-1 09:33 AM 發表

大崗唔系重點發展商業嘅區域,距離番禺、南沙金洲明珠灣都比較遠,再加上唔通地鐵、缺優質醫療同教育配套,外來購房自住嘅人少,同樣總價,多數人會選擇番禺樓齡大嘅二手樓,有優質嘅配套。
冇錯,依家諗番轉頭慶幸當時買唔到

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]