• 瀏覽: 10,396
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 吖貴貴貴 於 2020-10-26 10:39 PM 發表

分開來講啦,洋房,大戶型同別墅差唔多,流動性好小,中小戶型,同樣價錢絕大多數人係優先選擇生活出行方便,近商業中心、近地鐵口、或者近學校嘅,江景、山景之類屬於高一級嘅需求。
別墅流動性真系太小
有道理!希望將來南沙發展得順利,咁呢類物業需求便會增加

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大謝皮的鞋抽 於 2020-10-26 10:56 PM 發表

南沙學校質素也不錯
https://mp.weixin.qq.com/s/SOxKoBUJeBYm-uWy6mfnzA
新開學校都系引進名校或者併入廣州外國語學校、金隆小學、南沙小學呢三大本地教育集團,整體教育水平都會提高,再加上新嘅招生政策,俾大家都有機會入到優質學校。以前系發展商出錢買名校個招牌,提高佢自己樓盤個價值,依家系政府去推動提升教育水平,結果系加強佐成個區域嘅競爭力。
而且有政策,高級人才去南沙工作或者創造,佢想子女入邊間學校,政府直接安排到位。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大謝皮的鞋抽 於 2020-10-26 09:51 PM 發表

南沙近期受惠深莞限購,表現很火,樓主介紹的星河智薈姊妹盤星河丹堤差不多售罄
養身盤有車先方便,老人家去下醫院就麻煩囉

回覆 引用 TOP

呢個綜合體項目應該可以吸引到唔少香港人

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-27 12:39 AM 發表

呢個綜合體項目應該可以吸引到唔少香港人
未規劃到有住宅,香港身份證唔可以直接買公寓,或者後期會調整規劃

回覆 引用 TOP

南沙我都睇好, 可惜單價超budget

引用:
原帖由 macpybb 於 2020-10-27 11:54 AM 發表

廣州仲有好多低價盤,單價2萬/方左右都好多盤,番禺、黃埔、增城、南沙都有
具體可以睇返合富統計嘅信息
【合富研究院:廣州丨僅歇一周!本周新貨穩步回升,萬科越秀成交領跑】
https://mp.weixin.qq.com/s/DYIdRbv_a-985Cew74UNtQ

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 macpybb 於 2020-10-27 11:54 AM 發表

買細單位囉。。。

引用:
原帖由 天屯元 於 2020-10-27 12:45 PM 發表

買細單位囉。。。
退休想住舒服d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 x201191 於 2020-10-24 12:25 PM 發表

現在被內地人買爆
中港一通關
珠海中山就會被港人買爆
依家係現埸直播賣樓 😜

回覆 引用 TOP

廣州南站附近恆大的盤最近好火公寓房每平方二萬多內地朋友已落定一套

cheng
引用:
原帖由 華山2010 於 2020-10-27 01:13 PM 發表

廣州南站附近恆大的盤最近好火公寓房每平方二萬多內地朋友已落定一套
收租用? 我唸住買個純住細單位一房玩下 希望二十年後退休時 升值或變學位房或自住。。

引用:
原帖由 天屯元 於 2020-10-27 13:16 發表

收租用? 我唸住買個純住細單位一房玩下 希望二十年後退休時 升值或變學位房或自住。。
我內地朋友去睇過細單位20多平方至90平方複式,近地鐵近南站

cheng
引用:

其實好多二手都仲係不用兩萬,勤力啲做功課。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]