• 瀏覽: 10,398
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-25 01:41 PM 發表

呢幾年最旺都仍會係蕉門河兩岸
所以點解有一萬/一平方的差別

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

大灣區半小時交通圈

回覆 引用 TOP

但較失望係15號線未能於短期上馬。。。18號快線在南沙只有橫瀝和萬頃沙兩站。至甚本也應建蕉門至橫瀝的地鐵,讓現時多數南沙人能接上往來市區的快線丫。。。可惜。。。

我倒覺得萬頃沙好似可以賭一賭。房價比蕉門/金洲、靈山島便宜。有18號快線往來廣州市區,深中通道有落橋位在萬頃沙。That's the reason why深圳人之前狂掃萬頃沙的恆大陽光半島。但萬頃沙真心要守更長時間,冇得即食

即食就唔係呢個價錢!買樓要睇長線,最緊要長遠有前景!
一線城市,自貿區,有地鐵,往返香港、深圳方便,呢個價值啦!就算將來升幅不及預期,最壞作算作為退休自住也不太壞啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-26 10:58 AM 發表

但較失望係15號線未能於短期上馬。。。18號快線在南沙只有橫瀝和萬頃沙兩站。至甚本也應建蕉門至橫瀝的地鐵,讓現時多數南沙人能接上往來市區的快線丫。。。可惜。。。

我倒覺得萬頃沙好似可以賭一賭。房價比蕉門/金洲、靈山島便宜。有18號快線往來廣州市區,深中通道有落橋位在萬頃沙。That's the reason why深圳人之前狂掃萬頃沙的恆大陽光半島。但萬頃沙真心要守更長時間,冇得即食
非常同意,希望短期有足夠其他交通工具支援

回覆 引用 TOP

強國乜都電子化,就快人仔都電子化埋,現在食飯都可以用手機來排隊,有乜理由要排隊買樓,陰謀論D講,南沙咁未成熟嘅市場,現在嘅經濟氣氛,我估係房係托居多。

不過,好像規劃好多條地鐵線,有些是南沙圈內走的,似乎南沙會有自己的商圈,似乎廣州都幾看重南沙,長遠計應該跑贏中山,佢離深中通道都唔算好遠,落注都無妨,值博過中山。

選民,您的一票,其實好有用的(以前)!
引用:
原帖由 grateful1314 於 2020-10-26 01:58 PM 發表

強國乜都電子化,就快人仔都電子化埋,現在食飯都可以用手機來排隊,有乜理由要排隊買樓,陰謀論D講,南沙咁未成熟嘅市場,現在嘅經濟氣氛,我估係房係托居多。

不過,好像規劃好多條地鐵線,有些是南沙圈內走的,似乎南沙會有自己的商圈,似乎廣州都幾看重南沙,長遠計應該跑贏中山,佢離深中通道都唔算好遠,落注都無妨,值博過中山。
成熟左 就想買都未必買到 你睇深圳某d盤 有錢都未必買到

回覆 引用 TOP

南沙未來商務中心係靈山島尖,
寫字樓未起,已經起好佐地下商場空間
https://mp.weixin.qq.com/s/Lwt2uij0MjE9Amdp-zzAhA

因明珠灣係相對獨立嘅商務區(地理空間方面與橫琴、前海背靠成熟商務區有巨大差別,相當於從白紙一張來操作)
靈山島屬於低密度居住板塊,未來居住質量比南沙灣好好多

想買18號線地鐵口,可以等葛洲壩項目,但葛洲壩係廣鋼新城個項目口交樓陣時好多業主唔滿意。
至於萬頃沙,暫時未有地鐵口樓盤,中鐵建海悅國際都可以,未來會有優質樓盤,但價錢肯定唔便,政府目前工作重心係靈山島同橫瀝島,萬頃沙可期待佢做成廣州南站咁,但唔知要等到幾時。
至於地鐵口揀漏,越秀天珹均價3萬左右、東湖洲豪園均價2.6-2.8萬呢兩個項目都好安全又有得搏,其次係黃閣時代天宸(未開盤)、星河東悅灣。
另外黃閣保利城都係絕對安全,均價1.9-2.1萬,南沙主要板塊中最便樓盤,

回覆 引用 TOP

南沙近期受惠深莞限購,表現很火,樓主介紹的星河智薈姊妹盤星河丹堤差不多售罄

黃閣地鐵口系時代天逸,唔系時代天宸,打錯樓盤名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大謝皮的鞋抽 於 2020-10-26 09:51 PM 發表

南沙近期受惠深莞限購,表現很火,樓主介紹的星河智薈姊妹盤星河丹堤差不多售罄
星河丹堤賣佐好多年,雖然環境靚,但佢個地段同產品(戶型)可接受人群好有限,所以未來都唔容易轉手

引用:
原帖由 吖貴貴貴 於 2020-10-26 10:10 PM 發表

星河丹堤賣佐好多年,雖然環境靚,但佢個地段同產品(戶型)可接受人群好有限,所以未來都唔容易轉手
因為大單位為主,銀碼較大?和樓盤在半山,交通不便,所以難轉手?

引用:
原帖由 高大謝皮的鞋抽 於 2020-10-26 10:16 PM 發表

因為大單位為主,銀碼較大?和樓盤在半山,交通不便,所以難轉手?
3房係中國最搶手

回覆 引用 TOP

分開來講啦,洋房,大戶型同別墅差唔多,流動性好小,中小戶型,同樣價錢絕大多數人係優先選擇生活出行方便,近商業中心、近地鐵口、或者近學校嘅,江景、山景之類屬於高一級嘅需求。
別墅流動性真系太小

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]