• 瀏覽: 5,526
  • 回覆: 17
  • 追帖: 3
之前用媽媽名購入二手居屋,我地一齊住的,樓都是我供的,最近媽媽啱啱去世,之前亦有定立平安紙。

上房署睇過D手續,係咪要交HD7業權轉讓form ? 先交$2850申請,獲批後再交$2350........
層樓仲供緊,申請轉變按揭,再交$1950.

即房署手續費已交成$7150
律師費係咪當轉名計? 大概幾錢左右?

本身銀行供緊 P-2.85 =實際2.15
如果轉名,銀行當重新計算,會以新plan計? 新居屋plan多數 P-2.5 =實際2.5 ?

以上居屋繼承,有冇限我幾耐去完成?
如果一直唔轉名,我照入錢供樓有冇問題?
(假切我唔急賣樓)

thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 2020-10-20 01:21 PM 發表

之前用媽媽名購入二手居屋,我地一齊住的,樓都是我供的,最近媽媽啱啱去世,之前亦有定立平安紙。

上房署睇過D手續,係咪要交HD7業權轉讓form ? 先交$2850申請,獲批後再交$2350........
層樓仲供緊,申請轉變按揭,再交$1950.

即房署手續費已交成$7150
律師費係咪當轉名計? 大概幾錢左右?

本身銀行供緊 P-2.85 =實際2.15
如果轉名,銀行當重新計算,會以 ...
其實第一步係先去高等法院的遺產承辦處,辦好哂法庭判令至可以申請轉業權。

房署無規定幾時要轉業權,一日你唔入紙申請,房署都唔會知業主已去世。
按揭供樓就直接問銀行,律師費幾多睇你搵咩律師。

如果只係想賣樓,可以等法院出咗判令由「遺囑執行人」賣樓,
唔使申請再轉業權俾他再賣。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-10-20 03:48 PM 發表

其實第一步係先去高等法院的遺產承辦處,辦好哂法庭判令至可以申請轉業權。

房署無規定幾時要轉業權,一日你唔入紙申請,房署都唔會知業主已去世。
按揭供樓就直接問銀行,律師費幾多睇你搵咩律師。

如果只係想賣樓,可以等法院出咗判令由「遺囑執行人」賣樓,
唔使申請再轉業權俾他再賣。 ...
thank you for answer

其實層居屋一直都係我2公婆同媽媽三人住,短期內都唔會賣住,因為未打算搬,

我係想計下數,房處手續費都收成七千幾,律師費估計都幾千,如果銀行重新按揭個rate差過之前,都洗唔少錢下。。。。

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 2020-10-20 03:55 PM 發表

thank you for answer

其實層居屋一直都係我2公婆同媽媽三人住,短期內都唔會賣住,因為未打算搬,

我係想計下數,房處手續費都收成七千幾,律師費估計都幾千,如果銀行重新按揭個rate差過之前,都洗唔少錢下。。。。
似乎同銀行商量要求吾改名繼續現狀供樓慳錢慳功夫。

索性暪住銀行繼續供樓又吾知得吾得?

引用:
原帖由 KRIS30 於 2020-10-30 03:36 PM 發表

似乎同銀行商量要求吾改名繼續現狀供樓慳錢慳功夫。

索性暪住銀行繼續供樓又吾知得吾得?
其實你唔講銀行點知業主已去世?

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-10-31 03:00 PM 發表

其實你唔講銀行點知業主已去世?
生死署/遺産署會吾會通知銀行呢?

回覆 引用 TOP

生死署/遺産署不會通知銀行,署方會出信讓申請人自己去銀行辦理。

另外業主去世而需要更改業權,可以申請免補地價居屋轉名給近親。

其實應該申請轉名,可以避免將來未知會出現什麼變數

引用:
原帖由 呢個奇鞋抽 於 2020-11-3 10:04 AM 發表

生死署/遺産署不會通知銀行,署方會出信讓申請人自己去銀行辦理。

另外業主去世而需要更改業權,可以申請免補地價居屋轉名給近親。

其實應該申請轉名,可以避免將來未知會出現什麼變數
完全清楚明白可以申請業主同按揭轉名,房署已有申請表HD7 HD64提供。

但行依—步即出現變數,就系房署擔保九五半綠表按揭,雖然之前硏究過情埋上房署銀行應該繼續批,但政府野可以好官僚,吾批可以吾比理由。 所以就系吾想冒險先吾轉名。

引用:
原帖由 KRIS30 於 2020-11-3 02:29 PM 發表

完全清楚明白可以申請業主同按揭轉名,房署已有申請表HD7 HD64提供。

但行依—步即出現變數,就系房署擔保九五半綠表按揭,雖然之前硏究過情埋上房署銀行應該繼續批,但政府野可以好官僚,吾批可以吾比理由。 所以就系吾想冒險先吾轉名。
未供斷我就建議唔好搞咁多,
只要銀行肯俾你供落去就得。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-11-4 01:12 PM 發表

未供斷我就建議唔好搞咁多,
只要銀行肯俾你供落去就得。
姐係一直用先人名戶口,每月入足夠錢去供樓?

引用:
原帖由 KRIS30 於 2020-11-3 02:29 PM 發表

我已經問咗幾方面

遺產承辦處填form申請遺囑認證收費$3xx
房處要填3份form,收費$7xxx
律師費轉名,呢種又居屋又繼承唔平,收費$8~10k
銀行,你唔通知,係可以照入錢供
一通知,即時凍結戶口但仍可供樓,入錢冇
得ATM入,要去櫃枱入,都幾煩
另外一轉名,成份按揭重新做,舊rate 2.15% keep唔返, 新plan rate要2.5%......

唉。。。。焗蝕手續費,利息。。。。

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 2020-11-5 02:17 PM 發表

姐係一直用先人名戶口,每月入足夠錢去供樓?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 2020-11-5 02:23 PM 發表

我已經問咗幾方面

遺產承辦處填form申請遺囑認證收費$3xx
房處要填3份form,收費$7xxx
律師費轉名,呢種又居屋又繼承唔平,收費$8~10k
銀行,你唔通知,係可以照入錢供
一通知,即時凍結戶口但仍可供樓,入錢冇
得ATM入,要去櫃枱入,都幾煩
另外一轉名,成份按揭重新做,舊rate 2.15% keep唔返, 新plan rate要2.5%......

唉。。。。焗蝕手續費 ...
同case,屋企人已走8年,一直按時入錢供樓,諗住供完或咁上下full pay埋尾數先攪手續。

引用:
原帖由 芙蓉賓館3字樓 於 2020-11-9 08:07 AM 發表

同case,屋企人已走8年,一直按時入錢供樓,諗住供完或咁上下full pay埋尾數先攪手續。
你係居屋定私樓?
姐一直遺產承辦處,房處,銀行,幾方面都冇通知?

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 2020-11-9 10:54 AM 發表

你係居屋定私樓?
姐一直遺產承辦處,房處,銀行,幾方面都冇通知?
居屋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]