• 瀏覽: 9,125
  • 回覆: 24
  • 追帖: 4
膽粗粗自己一個人裝修280呎的新居屋,唔係因為愛,係因為窮咋。。。。
因為每日放工後,先裝修幾小時,本post會不定期更新,如有其他師兄也是diy, 歡迎交流,大家互相打打氣(∩˃o˂∩)♡

收樓時好好地,決定自己鏟底diy後,慢長ot 歲月正式開始。。。。。

裝修公司收你兩三萬鏟底重油是有原因的,攰到手都軟埋。

記錄一下鏟底步驟:
油起漆水→鏟底見石屎→掃封牆漆做防潮→批灰+砂紙省牆x3次→底漆×1→面漆×2

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
熱賣及精選
引用:
原帖由 tsekamlok 於 2020-10-18 10:10 AM 發表

膽粗粗自己一個人裝修280呎的新居屋,唔係因為愛,係因為窮咋。。。。
因為每日放工後,先裝修幾小時,本post會不定期更新,如有其他師兄也是diy, 歡迎交流,大家互相打打氣(∩˃o˂∩)♡

裝修公司收你兩三萬鏟底重油是有原因的,攰到手都軟埋。

記錄一下鏟底步驟:
油起漆水→鏟底見石屎→掃封牆漆做防潮→批灰+砂紙省牆x3次→底漆×1→面漆×2 ...
最搞笑係有晚整整下,隔離屋個裝修佬走左過嚟參觀,問我係咪油漆佬,鏟牆鏟得幾乾淨

回覆 引用 TOP

舖平地台,請問你是用自流平或是英泥沙

你間公屋得個長字。請開窗果邊有無9尺?...

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
引用:
原帖由 Jov 於 2020-10-18 09:51 PM 發表

舖平地台,請問你是用自流平或是英泥沙
地台原本就咁,但有少少凸起,我用砂紙機省平。如果唔省平,之後鋪石塑板會頂腳

引用:
原帖由 cinderlailyl 於 2020-10-18 11:29 PM 發表

你間公屋得個長字。請開窗果邊有無9尺?...
235cm

引用:
原帖由 tsekamlok 於 2020-10-19 06:09 PM 發表

235cm
一人單位嗎?..闊度真係有點細。

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
引用:
原帖由 cinderlailyl 於 2020-10-19 07:45 PM 發表

一人單位嗎?..闊度真係有點細。
叫做2-3人單位。。。。最初一打開門,果種細空間感振撼到呢。。。。不過而家睇得耐,接受左

引用:
原帖由 tsekamlok 於 2020-10-19 06:09 PM 發表

地台原本就咁,但有少少凸起,我用砂紙機省平。如果唔省平,之後鋪石塑板會頂腳
多謝師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsekamlok 於 2020-10-19 10:12 PM 發表

叫做2-3人單位。。。。最初一打開門,果種細空間感振撼到呢。。。。不過而家睇得耐,接受左
呢隻係縮水單位。 但算好, 1人單位仲震撼。。。  

違規內容

回覆 引用 TOP

CHING 加油 ! 一個人攪晒 ?

廚廁打算點攪? 拆晒 ?

引用:
原帖由 kimm 於 2020-10-21 11:57 AM 發表

CHING 加油 ! 一個人攪晒 ?

廚廁打算點攪? 拆晒 ?
係得自己一條友,所以搞得好慢。。廚廁的磚唔拆了

支持DIY 留名學野 

Château de Versailles

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsekamlok 於 2020-10-22 01:28 PM 發表

係得自己一條友,所以搞得好慢。。廚廁的磚唔拆了
小啦巴!!!!批灰時發現水泥沙漿與石屎層分離(起泡),即時搵房署交涉,覆係承建商負責,等回覆。。。。。嘩,頂你個肺,傳波傳到呢。。。。。唔等!水泥照鏟!重做!!!!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsekamlok 於 19/10/2020 10:12 PM 發表

C兄,請問係咩邨?都吾算細嘞。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]