• 瀏覽: 3,024
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
香港人現在在內地置業,離不開中山、珠海。但係當珠海金灣都講緊接近3萬人仔一平方,是不是應諗下廣州市郊區份呢?至少廣州在地鐵、城軌、道路的建設上的投入不少,醫療教育也是省內的number one。話晒都係北上廣深之一丫。

廣州市區係好貴,市區外仍有不少地方仍是不到3萬人仔一平方,但當然有其缺點啦,不外乎配套未太完善及離天河有一段距離。

最近開始硏究緊,番禺的亞運城版塊、黃埔的知識城版塊、花都融創文旅城、增城新塘等地,細3房(100平方以下)的總價約250萬人仔左右。進可以作投資,因為呢D係廣州人的剛需上車盤;退也可作為自己日後退休之用。

番禺的亞運城配套不錯,有醫院學校,有商場(當然不是高端),部份期數近4號線海傍站,3號線東延線在建中,完成後會擁有雙線優勢。到珠江新城、琶洲、天河等市區會更方便。缺點係周邊沒什麼産業,發展項目亦太大,戶數多,現售期數離地鐵口太遠(近河同恆大主場)。

黃埔的知識城,係一個好大的區域,全名係中新知識城,係話同新加坡合作(但唔覺有什麼合作),有14號線支線for成個區域。旺村站現有商場,區內有醫院學校,有D産業如藥業、IT等進駐,好似將來有地標式寫字樓。現在廣州房産熱點。

花都融創文旅城,一個玩嘅地方,有滑雪水上樂園旁的地産項目。有大商場。冇地鐡,但將有城軌站到廣州北站和白雲機場,亦可在那轉其他城軌、地鐡、高鐡。

新塘,係增城中近市區的地方,賣點係會成為廣州東莞深圳交通樞紐。商場設施充足。但欠産業。牛仔褲不大算是吧

純粹拋磚引玉,希望多D師兄可以分享交流。。。😅

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
四個地方 地理認知上基本上都吾係廣州!

距離大約係尖沙咀去樟木頭左右

四大片區都無乜水位for外來投G者,
當然有可能升 視乎當地發展情況 周邊剛需

亞運城 知識城 免強可以返到市區返工

新塘,  花都⋯⋯當去旅行差唔多!

回覆 引用 TOP

係唔近市區。但隨住越來越多又南又北,又東又西嘅地鐵/城軌完成,交通會可以改善。呢個係我認為大城市比二三線強嘅地方

另外,白雲機場擴建,同埋越來越多客貨運,對花都區就業有冇D幫助?

知識城能否開展到廣州高新科技業?又或吸納科學城,甚至深圳的客源?深圳的經營成本相對比廣州高

南沙真可以成為副中心嗎?

廣州總體上是東進?南向?

又點睇廣州國產新能源汽車業的發展?

回覆 引用 TOP

老黃埔經濟實力底子厚,南沙投資週期比較耐,投資客太多並非好事,3字頭科學城大把新貨可以選,新塘就算了

引用:
原帖由 今天小馬 於 2020-10-17 12:36 PM 發表

老黃埔經濟實力底子厚,南沙投資週期比較耐,投資客太多並非好事,3字頭科學城大把新貨可以選,新塘就算了
我睇內地搵屋app,見科學城宜家冇3萬了。知識城都快3萬了

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-17 01:28 PM 發表

科學城先發展,近珠城,當然係領漲,番禺也可以留意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-17 01:28 PM 發表

新樓一定有溢價,海珠二手盤都可以考慮

引用:
原帖由 今天小馬 於 2020-10-17 01:55 PM 發表

新樓一定有溢價,海珠二手盤都可以考慮
300萬人仔以下,海珠二手有乜心水推介?

哈,成日見到呢版得中珠肇莞惠,想多D了解下廣佛深

引用:
原帖由 cmyau 於 2020-10-17 02:32 PM 發表

300萬人仔以下,海珠二手有乜心水推介?

哈,成日見到呢版得中珠肇莞惠,想多D了解下廣佛深
你可以上貝殼,鏈家搵!具體睇你自己咩要求啦,亞運板塊3球都有新盤

回覆 引用 TOP

知識城去珠江新城要1小時13分

選珠江新城做reference point,因為係地標

選綠地城為知識城的代表,因佢有大商場,又能在300萬以下有3房

回覆 引用 TOP

花都區,我求其揀一個市中心300萬以下3房的代表

結果花1小時6分去到珠江新城

回覆 引用 TOP

番禺亞運城揀天成,因為佢已經係最近地鐵站,300萬有3房果期

要花55分鐘去珠江新城

回覆 引用 TOP

新塘去珠江新城則花上56分鐘

回覆 引用 TOP

南沙嘜刀有,系冇AA

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2020-10-18 05:30 PM 發表

南沙嘜刀有,系冇AA
南沙都有AA,不過唔會落來sell鄉港人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]