• 瀏覽: 10,577
  • 回覆: 79
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-17 10:38 發表

銀行任何時候唔洗理由都可以call loan,
咁供樓人咪好無保𨺑?
不嬲主動權都係銀行度, 不過銀行唔係傻, 未到最後一步都唔會想收你層樓, 大家都係求財, 佢收你層樓變銀主盤, 搞一大輪都未必收得齊本金, 情願幫你還息不還本, 托住樓價, 你供得起佢繼續有息收。

回覆 引用 TOP

報告富裕家庭首先佔用公共住房

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-10-17 01:15 AM 發表

最好拎銀行consent 無謂比人捉
我有問過銀行攞 但我相熟個經理話唔需要
而且如果你借少過五成 根本可以唔洗攞

回覆 引用 TOP

理論上要得到銀行同意,實際上你準時供款,銀行一般唔會搞你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-16 03:11 PM 發表

如買樓再放租,做按揭既銀行一般係咪都唔會理會?
唔知道就唔理!知道一定會理!五成按揭走唔甩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-10-17 01:19 AM 發表

銀行任何時候唔洗理由都可以call loan, call loan 可以係追差價, 或者收回按揭。但實情佢做唔做係另一回事。
謝謝你用的答案再答我一次!

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

銀行唔會問,hkmc就唔知喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-16 03:29 PM 發表

你意思係個業主乜都由agent搞晒??
你既然係業主,你主要職責是負責簽租約/收錢/比佣金!

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-10-17 01:15 AM 發表

最好拎銀行consent 無謂比人捉
最嚴重都是銀行收番到樓價5成的按揭率
你夠錢其實可以唔驚

大把人借到盡放租啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-16 03:16 PM 發表

to be honest 我估都幾多人冇羅
保險唔保。錢莊有權吹消按揭

引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-16 03:18 PM 發表

咁點解呢個世界可以咁?
因為港人好多冇賴,是非顛倒。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-16 03:23 PM 發表

冇得求證係其一
而且某程度上冇傷害性

風險係高左但唔大,銀行正常只會係供唔起前收樓
所以都唔在意你係真租定係租出去

基本上只係一項冇咩傷害性的風險管理 ...
冇得求證?你係咪業主呀?

租樓要打厘印架,唔打厘印即係瞞睡

個租客唔交租,業主都唔知告唔上法庭好

引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-16 03:25 PM 發表

咁都係

另愚問其實業主同租戶簽合約,其實係咪同本身張樓契無
關係?
呢個世界咁亂,另一個原因係,業主冇知,又聽啲冇樓廢柴亂吹。

😓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-10-16 11:44 PM 發表

銀行理鬼得你,按時有$供就得,條文做吓樣,真係冇嘢做搵事做咩,一日冇出事冇嘢麻煩到佢係唔會理
而家咁環境大家都只求隱定有錢供,邊個會自己打自己一巴

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]