• 瀏覽: 18,558
  • 回覆: 299
  • 追帖: 7
請問如果買村屋應有什麼地方留意?

熱賣及精選
留意返唔返到屋企。

回覆 引用 TOP

點解返唔到

你買埋條路?

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2020-10-16 03:00 PM 發表

你買埋條路?
政府的嗎?

村委就是當地政府。

回覆 引用 TOP

買村屋,睇你買咩村屋先,有發展商起既米簡單好多。係圍村裡買既,就要睇清楚你係米買埋丁權等等立
分層買既更加要睇清丁權問題

回覆 引用 TOP

如果樓主唔熟悉圍村丁權等等,最好攪清楚問清楚先。
較穩陣買housing,買發展商既housing, 當然係只全個獨立building買曬

引用:
原帖由 abcabcd 於 2020-10-16 03:09 PM 發表

較穩陣買housing,買發展商既housing, 當然係只全個獨立building買曬
銀行會否做到按揭?

引用:
原帖由 abcabcd 於 2020-10-16 03:09 PM 發表

如分層買都要睇清是否仍有丁權問題。
因分三層出貨關係,丁權是3個擁有,還是某一擁有,或只有發展商擁有。

引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-16 03:11 PM 發表

銀行會否做到按揭?
你講你想買邊種村屋先,e個係大前題
有發展商起既,當然你問發展商就好清楚。
香港係正常樓宇,正常情況下,都可做分期,只係你要付出多小首期,就萛銀行做唔到,都有其他可以做

冇嘢要留意 最緊要有錢
按揭七至八成
最好問呢AA
佢會幫你搞掂曬
因為佢開飯
村屋平靚正 大件夾抵食
最好就係大埔、西貢
元朗、錦田、屯門、錦上路 朋友住過比較複雜 成日爆格 治安比較差

某些區域有多啲外種人咁囉。

回覆 引用 TOP

留意地勢,係咪低位,落大雨會唔會浸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初心仍在 於 2020-10-16 03:17 PM 發表

冇嘢要留意 最緊要有錢
按揭七至八成
最好問呢AA
佢會幫你搞掂曬
因為佢開飯
村屋平靚正 大件夾抵食
最好就係大埔、西貢
元朗、錦田、屯門、錦上路 朋友住過比較複雜 成日爆格 治安比較差 ...
個到唔係有地區人士保護嗎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]