• 瀏覽: 33,453
  • 回覆: 128
  • 追帖: 2
《經濟通通訊社16日專訊》據《彭博》引述知情人士報道,由於預計認購需求強勁,螞蟻
集團計劃將首次公開募股(IPO)的估值目標,由此前預估的2500億美元提高約12%至
最少2800億美元。
該名知情人士指,雖然美國可能會有不利舉措,但螞蟻集團仍希望在香港和內地同一天上市
,最早下周在港交所聆訊。
報道指,若螞蟻集團的估值達2800億美元,其規模將超過美國銀行,三倍於花旗集團;
而螞蟻集團據悉通過IPO募集約350億美元,其發行規模亦將超過沙烏地阿美的290億美
元的紀錄。

另有報道指,英國巴克萊銀行、工銀國際和中銀國際等被選中為螞蟻在香港IPO的簿記管
理人。根據市場慣例,簿記管理人選聘通常意味IPO準備工作進入最後階段。(ac)

路透援引消息人士表示,美國國務院已遞交一份提案,要求川普政府將螞蟻集團列入貿易黑名單,螞蟻集團計畫在上海和香港兩地上市。

報導稱,目前尚不清楚美國政府機構何時會就此展開評估。

川普政府中的對華強硬派,正尋求傳遞出一個訊息,阻止美國投資人參與螞蟻集團的首次公開發行(IPO)。預計該集團的IPO規模或達350億美元,有望成為全球最大上市案。

美國官員擔心,螞蟻集團可能會讓大陸官方獲得美國使用者敏感的銀行數據。

螞蟻集團對此不予置評,但公司在聲明中強調,公司在中國大陸以外的業務比重僅有5%。

報導指,實體清單已經成為川普政府懲罰大陸企業的選擇工具,不過此舉帶來的實質影響值得懷疑。儘管限制獲得美國技術已打擊華為等企業,但此舉對金融科技螞蟻集團的影響可能更多是象徵性的。

美國參議員魯比奧上周呼籲美國政府考慮採取措施,以推遲螞蟻集團IPO,這表明打壓該公司的壓力越來越大。魯比奧之前成功敦促川普政府推動對中資企業的調查。

路透日前報導,大陸證券監管機構正在調查螞蟻集團350億美元上市計畫可能存在的利益衝突,從而推遲這宗可能是全球最大IPO的審批。

熱賣及精選
嘩!好串!美國呢頭話封殺,佢呢頭就加馬,你吹呀!報導話實體清單係象徵性,則係明話你無料到。

引用:
原帖由 yeungph 於 2020-10-16 02:55 PM 發表

嘩!好串!美國呢頭話封殺,佢呢頭就加馬,你吹呀!報導話實體清單係象徵性,則係明話你無料到。
儍侵真廢,不如一次過把中國所有上市公司列入清單,唔係矛人會驚,然后再宣布斷絕所有貿易,咁就真正偉大了

話明係儍。。。不用理丫,佢過多幾個月就。。。。
我驚佢連市場佔幾多都未知ha

引用:
原帖由 yeungph 於 2020-10-16 02:55 PM 發表

無聊,條友連自己公司都保唔住,仲吹乜9,就睇下你點上市,bookmark再bin

好波

回覆 引用 TOP

嘩!咁螞蟻係香港上市. 我地都一齊去抽.狠狠地"懲罰"螞蟻曪.

引用:
原帖由 buomjwit 於 2020-10-16 06:26 PM 發表

無聊,條友連自己公司都保唔住,仲吹乜9,就睇下你點上市,bookmark再bin
乜篇報導有提過馬雲咩?
定係你做得標題黨多,今次終於畀標題黨陰到?

引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-10-16 06:37 PM 發表

乜篇報導有提過馬雲咩?
定係你做得標題黨多,今次終於畀標題黨陰到?
我嗰句只係回應標題,後面係回應件事。

咁美資大行咪食不到這口肥肉?保薦人酬金不菲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogoaway 於 2020-10-16 05:26 PM 發表

儍侵真廢,不如一次過把中國所有上市公司列入清單,唔係矛人會驚,然后再宣布斷絕所有貿易,咁就真正偉大了
佢夠L膽咩?
普京...什至肥仔金...都比佢有吉屎

回覆 引用 TOP

馬明串浸浸?

回覆 引用 TOP

本身講緊十月長假期完哂已經上市....

回覆 引用 TOP

蟻多摟死象

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogoaway 於 2020-10-16 05:26 PM 發表

上台四年係呃倒個郭台銘幫手起廠到依家都未請夠一千人,做多四年美國佬餓死起碼幾千萬人。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]