• 瀏覽: 7,387
  • 回覆: 19
唔太識股票, 經常蝕 所以諗住供一份年金( 中銀人壽年金(終身)), 又可以扣銳。請教下大家睇法

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
中國人壽年金 好似比較好

回覆 引用 TOP

個人覺得,除非你本身交好多稅,又有錢多,先好買盡年金額。唔係你一年供三幾萬,都後得幾千免稅額

回覆 引用 TOP

年金
有少少經濟知識財務知識都唔會買
經濟好嘅通脹率去到三嘅時間我想問你嘅年金每年唔見幾多錢
諗出嚟嗰個都係超級signal
咪呃晒啲阿公阿婆師奶辛辛苦苦一蚊一蚊儲返嚟嘅錢囉
標普500點解唔買盈富基金點解唔買納斯達克點解唔買
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
你這舊錢比朋友1,000,000
佢拎去買標普500平均每年八至10%回報
佢每個月俾返小小$你
平均4厘。 20年後30年後冇晒
佢揸住啲2800標普賺到笑到唔識出聲
唔好再講年金啊。 好音質㗎。轉呃啲阿公阿婆師奶辛辛苦苦儲返嚟嘅錢

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉
冇乜用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ko001 於 2020-10-19 12:22 AM 發表

年金
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
佢每個月俾返小小$你
平均4厘。 20年後30 ...
Ching, 我有一世伯20年前, 幫中人X買一隻年金(HK$100萬), 今年75歲退保, 真金白銀取回約HK$240萬. 請問回報合理嗎?

20年後.......................
2800  ...................................
20年前中國人壽唔知有乜計劃

唔好害人啦叫人買年金

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉
引用:
原帖由 li-ion 於 2020-10-20 12:59 PM 發表

Ching, 我有一世伯20年前, 幫中人X買一隻年金(HK$100萬), 今年75歲退保, 真金白銀取回約HK$240萬. 請問回報合理嗎?
原來20年前已經有年金㗎啦?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ko001 於 2020-10-20 08:37 PM 發表

2800  ...................................

唔好害人啦叫人買年金
買年金回報少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ko001 於 2020-10-19 12:22 AM 發表

年金
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
佢每個月俾返小小$你
香港年金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ko001 於 2020-10-20 08:37 PM 發表

唔好害人啦叫人買年金
年金 同 安老按揭一樣

回覆 引用 TOP

引用:

年金
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
佢每個月俾返小小$你
咁風險同回報又係成正比嘅,學你話齋,100萬買咗你所講嗰兩隻,前嗰排溶斷,你估啲阿婆阿伯唔驚咩?買年金就係唔想擔驚受怕啫。

引用:
原帖由 含膿八部 於 2020-11-22 09:49 AM 發表

咁風險同回報又係成正比嘅,學你話齋,100萬買咗你所講嗰兩隻,前嗰排溶斷,你估啲阿婆阿伯唔驚咩?買年金就係唔想擔驚受怕啫。
我唔係話一定要買年金,我亦唔係sales,年金都係退休生活其中一個可考慮嘅投資啫,並非必要

引用:
原帖由 含膿八部 於 2020-11-22 09:52 AM 發表

我唔係話一定要買年金,我亦唔係sales,年金都係退休生活其中一個可考慮嘅投資啫,並非必要
年金
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
佢每個月俾返小小$你
平均4厘。 20年後30年後冇晒
佢揸住啲2800標普賺到笑到唔識出聲
唔好再講年金啊。 好音質㗎。轉呃啲阿公阿婆師奶辛辛苦苦儲返嚟嘅錢

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]