• 瀏覽: 34,599
  • 回覆: 403
  • 追帖: 2
[隱藏]
外國傳媒報道,美國總統特朗普周三(14日)對紐約經濟俱樂部(Economic Club of New York)及其他經濟俱樂部發表視訊演說,表示將把美國打造為世界的「製造業超級強權」,不依賴中國。他再次警告,一旦下月輸掉總統選舉,中國將會「擁有」美國。

特朗普表示,未來他重心將擺在租稅獎勵把工作移回美國的企業,並懲罰那些把工作遷至海外的企業,「對企業把工作移回美國者,我們將把稅率保持在低位,且我們將對任何離開的企業加徵高關稅」。

特朗普說,「他們(企業)想要離開嗎?他們在開除所有人之後,想製造我們的產品、然後回銷?門也沒有!他們將會被加徵關稅。我們將使美國變成世界的製造業超級強權,完全結束對中國的依賴。」

他又說:「我已採取最嚴苛行動,對抗我們都知道的中國長期性貿易濫用行為...中國釋放病毒到世界上,只有特朗普政府將會對他們究責」、「如果我在沒多久、約20天後沒有當選,中國就會擁有美國」。

https://money18.on.cc/finnews/co ... 1015_00842_001.html



熱賣及精選
解讀: 美國企業嘅營運成本一定會上升,分別只係花錢喺出糧/運輸定係俾政府而已。


似想殺死美國多啲


天未滅老美,柒撚普已滅!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
除非老美無限量津貼啦 要不然啲企業老闆點會同佢傻 做生意利字行頭 傻侵賺夠上岸就唔俾人賺 真自私


講,梗係天下無敵! 拜登夠可以話,儍侵贏得大選,美國將面臨亡國🤣


永遠只有大總統係度吹奏,無企業跟隨,因為大家都係要面對現實,除減稅外,返到去危險重重:工會,人工,運輸,市場.........


問野無禮貌不回!!
串串貢不回!!
傻人不回!!
三不回政策
富士康講你知現實


剩係蘋果已經冇可能搬返美國,條友又開空頭支票


[隱藏]
呢個概念由佢上任講到宜家。 係可行嘅一早成功啦。


回覆 引用 TOP

特狗部iPhone 係咪美國本地專為佢打造?

用中國出產仲大大聲話要終結依賴



嘴裡說不,身體卻很誠實。



一切都係為左選票,企業製造業搬返美國冇L可能,造出來既產品要幾多錢? 美國窮人咁多。


美國人真幸福,有這樣的總統,希望他連任,讓美國繼續萎大


回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 minifigure 於 2020-10-16 08:37 AM 發表

除非老美無限量津貼啦 要不然啲企業老闆點會同佢傻 做生意利字行頭 傻侵賺夠上岸就唔俾人賺 真自私
老美不斷印銀紙



提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]