• 瀏覽: 32,861
  • 回覆: 349
  • 追帖: 1
睇吓census人口分佈就清楚

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
好多人都覺得港島係高尚d

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-10-18 02:16 PM 發表

藍灣嚴重低水,杏花不嬲比太古平
只係西九四小級
藍灣一路都平,呢d唔叫低水,係公認嘅市價

引用:
原帖由 conghua 於 2020-10-18 04:09 PM 發表

幾十年前CBD系中環,政府總部系中環,咁冇過海隧道,過海靠天星小輪,汽車渡輪,交通問題底下,焗住啲高官,商人,銀行家,專業人士,律師,法官,大醫生,高級洋人,高等華人,焗住住港島方便返工。中半山,山頂,西半山等。唔夠地就住東半山,大坑道呀,跑馬地呀,畢拉山呀。北角半山已叫cheap兩格。
優越感由此而來。大眾會覺得住港島,通常職業會系高啲,家底系有錢的,社會地位高啲。

如普通人住筲箕灣,柴 ...
但好多港島人唔係住你講果d區反而睇唔起九龍新界人

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2020-10-18 11:23 PM 發表

藍灣一路都平,呢d唔叫低水,係公認嘅市價
即係港島嘅柴灣吾貴囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2020-10-18 11:27 PM 發表

但好多港島人唔係住你講果d區反而睇唔起九龍新界人
我諗老一輩港島住客可能多啲有你講嘅諗法,即是夜郎自大,萌塞,老而不。
例如一個人住石排灣,睇唔起人住秀茂坪。幾咁無聊,多餘。
年輕一輩,例如住太古城康宜南豐大嘅,多數唔介意分支去將軍澳住新d。都系2萬蚊呎上下。佢要系番港島又要新,咪要去筲箕灣Lime,香島,唔會2萬蚊呎搞得掂啦。

舊樓都舊過九龍新界新樓

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

半山至山頂區、深水灣及淺水灣以至深灣一帯的超級豪宅府邸, 都位於港島, 是否優越感不用多講, 不過肯定是很多人的人生目標。 

哈哈 話俾人知住華富華貴 好似仲好聽過話俾人知住嘉湖山莊咁
利申 新界撚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 neko7 於 2020-10-18 03:51 PM 發表

優越感? 真係唔見得囉.
唔好葡萄住港島區人

回覆 引用 TOP

住開新界大西北既我, 想搬出去近市區多D
前兩日入左紙抽大圍新盤柏傲莊
雖然大圍都係新界....但我都feel到個種離港島又近左一步既優越感
唔知依度有無人係由港島人搬入新界又或者由新界搬入港島既人呢

回覆 引用 TOP

其實香港住新界定港島都冇所謂
因為依嫁就算住新界都可以好快去到港島
所以大圍推出既上蓋盤先吸引到咁多人入飛抽

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-10-20 07:48 PM 發表

半山至山頂區、深水灣及淺水灣以至深灣一帯的超級豪宅府邸, 都位於港島, 是否優越感不用多講, 不過肯定是很多人的人生目標。 
應該未必,一個公屋后好難上到山頂,上到嘉湖已經有少少成就

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 conghua 於 2020-10-19 01:08 AM 發表

我諗老一輩港島住客可能多啲有你講嘅諗法,即是夜郎自大,萌塞,老而不。
例如一個人住石排灣,睇唔起人住秀茂坪。幾咁無聊,多餘。
年輕一輩,例如住太古城康宜南豐大嘅,多數唔介意分支去將軍澳住新d。都系2萬蚊呎上下。佢要系番港島又要新,咪要去筲箕灣Lime,香島,唔會2萬蚊呎搞得掂啦。
人就係分九大卡屎,無問題,
因為大部分人得一間兩間,所以住邊仍然有極高卡屎參考性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rednosedale 於 2020-10-18 10:43 PM 發表

好多人都覺得港島係高尚d
中環吾少人仍然覺得係

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]