• 瀏覽: 6,291
  • 回覆: 49
  • 追帖: 3
有冇師兄可以分享下換樓經驗? 舊樓賺左幾錢決定換樓呀?換樓時/ 換樓後既財政狀況係點呢?當時換樓考慮過咩因素呢?
換樓既時候大概幾歲呀?求經驗分享

有咩好分享?每個人情況都唔同,最好睇番自己實際需要,計掂自己條數。

回覆 引用 TOP

真係睇家人/屋企需要,eg.生左小朋友要換大D, 按揭就每次都要計清楚

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flatfever 於 2020-10-14 07:31 AM 發表

有冇師兄可以分享下換樓經驗? 舊樓賺左幾錢決定換樓呀?換樓時/ 換樓後既財政狀況係點呢?當時換樓考慮過咩因素呢?
換樓既時候大概幾歲呀?求經驗分享 ...
當賣左層樓舊錢夠比下一層樓首期+stamp duty就會考慮換樓, 裝修用積蓄. 一般換樓後剩番30萬cash左右
換樓考慮一定係家庭需要, 單位開則,近學校, 長老etc, 反而樓齡,與工作地方距離唔係首要考慮

回覆 引用 TOP

先賣後買
換同年樓齡
一房換三房套
都算供得輕鬆

我揀近小朋友學校
高層及開揚

引用:
原帖由 lmcyoyo 於 2020-10-14 09:43 發表

先賣後買
換同年樓齡
一房換三房套
都算供得輕鬆

我揀近小朋友學校
高層及開揚
很可能會錯過升浪,先買後賣,aa說的

引用:
原帖由 flatfever 於 2020-10-14 07:31 AM 發表

換樓既時候大概幾歲呀?求經驗分享 ...
都係 一對仔女 長大 同埋 父母年老 需要換樓 , 我係先賣一間, 租一年樓 , 在一年內搵樓 丶裝修, 入住之後再賣 令一間, 因當時不太夠錢,供得辛苦。

一家人一齊住幾開心, 地方大D, 父母主人房 同 我自己主人房 距離 五十尺, 老婆丶阿媽 每人一個工人姐姐 唔洗煩, 減少 婆媳糾紛。

引用:
原帖由 kkee002004 於 2020-10-14 11:51 AM 發表

很可能會錯過升浪,先買後賣,aa說的
不是吧,急賣有機會俾人鋤價

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-14 12:16 PM 發表

都係 一對仔女 長大 同埋 父母年老 需要換樓 , 我係先賣一間, 租一年樓 , 在一年內搵樓 丶裝修, 入住之後再賣 令一間, 因當時不太夠錢,供得辛苦。

一家人一齊住幾開心, 地方大D, 父母主人房 同 我自己主人房 距離 五十尺, 老婆丶阿媽 每人一個工人姐姐 唔洗煩, 減少 婆媳糾紛。 ...
上車果陣壓力大,擔心換樓後都係壓力大 成世人響度供樓我都1516

我每次換樓都係因為唔夠地方住。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flatfever 於 2020-10-14 13:11 發表

不是吧,急賣有機會俾人鋤價
咁咪多單成交

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flatfever 於 2020-10-14 01:16 PM 發表

上車果陣壓力大,擔心換樓後都係壓力大 成世人響度供樓我都1516
正常 供樓 係收入 5分1 左右, 單身或 雙人 可以 供多D, 有子女父母工人姐姐要養 就不能供太多, 我都係供 萬幾蚊 咋。

回覆 引用 TOP

樓換樓中間期d傢俬點搞

引用:
原帖由 ssssss=] 於 2020-10-14 01:35 PM 發表

樓換樓中間期d傢俬點搞
我每次換樓會連傢俬電器全部一齊賣。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]