• 瀏覽: 58,763
  • 回覆: 322
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 07:15 PM 發表

同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳日出至藍天,LP6, Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄遇到類似情況現場你地會點回應? ...
呢啲係雙向的。住開新界半新屋苑的人, 好多都唔想搬入去市區住舊樓。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
點解要回應?

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 07:15 PM 發表

同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳日出至藍天,LP6, Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄遇到類似情況現場你地會點回應? ...
喜歡行山嗎?試唔試下去新界行山

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongtailung 於 2020-10-13 09:58 AM 發表

點解要回應?
因為食飯途中對住你講

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-13 10:18 AM 發表

因為食飯途中對住你講
老舊區極低層有鼠疫

回覆 引用 TOP

即刻起身走人,下次唔食飯,再食都唔預佢,呢啲人不知所謂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-10-12 10:36 PM 發表

市區不嬲係中產象徵,例如太古城丶奧運,對比番郊區嘅沙一丶盈翠都係次一等
巴拉蘇呢?🤣🤣

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-10-12 10:40 PM 發表

綠線係吾太方便
根本得紅方便,而兩線交匯嘅荔景正是全香港最方便
巴拉蘇方唔方便?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜不安的主角 於 2020-10-13 10:25 AM 發表

巴拉蘇呢?🤣🤣
巴拉蘇?

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-13 10:27 AM 發表

巴拉蘇?
要問番啟德王子點解?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2020-10-12 07:44 PM 發表

其實石硤尾, 太子, 深水埗, 長沙灣, 樂富和九龍塘係香港的中心地方,搭車去邊度都方便
黃大仙起樂富隔離,所以交通都算方便
所以起以上地方住的人,根本唔會考慮荃灣和日出康城

但黃大仙有黃大仙廟,日日都有燒香,所以空氣好差,再加上附近有殯儀館,比我就唔會揀黃大仙了 ...
咁又係真嘅, 以小弟住緊嘅深水埗為例, 東至小西灣將軍澳, 南至香港仔鴨脷洲, 西至機場東涌, 北至馬鞍山大埔, 都有巴士線直達。

鐵路方面, 又有荃灣/東涌/西鐵三條綫, 可以直達中環同新界西。搭去太子再轉觀塘綫去九龍東同調景嶺亦非常方便。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
呢度淨係講將軍澳,荃西,啟德,近期多咗個大圍邊度好都已拗餐飽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-10-13 10:33 AM 發表

咁又係真嘅, 以小弟住緊嘅深水埗為例, 東至小西灣將軍澳, 南至香港仔鴨脷洲, 西至機場東涌, 北至馬鞍山大埔, 都有巴士線直達。

鐵路方面, 又有荃灣/東涌/西鐵三條綫, 可以直達中環同新界西。搭去太子再轉觀塘綫去九龍東同調景嶺亦非常方便。 ...
住深水埗享受3線,即係愛海頌嗰頭,去3個站都好遠,條街又雜又危險,住過包想搬走。我零願住遠D,嗰頭真怕怕。

回覆 引用 TOP

佢係講緊時實。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2020-10-13 09:26 AM 發表

你同事住現崇山?
居屋丫 我諗係龍蟠苑果類

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]