• 瀏覽: 58,773
  • 回覆: 322
  • 追帖: 1

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 19:15 發表

同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會在同事面前大聲話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳南Capri,日出如至藍天,LP6, 元朗Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄有沒有遇過類似的人? 遇到類似情況現場你地會點回應?

我地只是唔想同這位仁兄討論這個問題姐,不是要同佢辯論。。 但係佢經常食飯時自發話要去人屋企探人/h ...
黃屍心態!講完!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 19:15 發表

同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會在同事面前大聲話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳南Capri,日出如至藍天,LP6, 元朗Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄有沒有遇過類似的人? 遇到類似情況現場你地會點回應?

我地只是唔想同這位仁兄討論這個問題姐,不是要同佢辯論。。 但係佢經常食飯時自發話要去人屋企探人/h ...
好簡單,大家唔好同佢一齊食囉!
同其他人夾埋去第二度食!

回覆 引用 TOP

自己睇好就行,偏見系佢哋嘅

回覆 引用 TOP

自古以來九龍城寨週圍都係貧民區九反之地 除左九龍塘較靜外 喺呢區你起到點靚點高尚都係嘥鳩氣 正如港島南區係高尚地帶 連赤柱啲公屋都似高過一般公屋 全香港公屋群 只有四度係全海景好嘢 華富村 青衣山頂 東涌逸東 同天水圍西 仲有 馬鞍山海邊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 indialettuce 於 2020-10-12 07:33 PM 發表

明白~ 古語有云:「龍床不及狗竇」~
贊呢位師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-10-16 08:01 AM 發表

癡線 大圍先係香港正中心
邊度有新樓賣, 嗰度就係香港正中心

回覆 引用 TOP

有車住新界大啲舒服啲

回覆 引用 TOP

住新界唔可以瞓到九點出門口喎。

回覆 引用 TOP

應該問佢 
full pay你買唔買得起新界樓先
憑咩睇唔起人~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2020-10-13 02:24 AM 發表

黃大仙站入閘開始計都要45分鐘先到屯門站喎,你35分鐘係咪坐磁浮列車,太貴啦
人哋坐西鐵,屯門唔駛轉車35分鐘左右就到尖東,你由黃大仙入閘起計梗係要咁耐喇

其實對唔同level既人黎講都有各地段優缺點

假如我住元朗,樓價較底水車位較平,我有能力買大屋又有買埋自己車位,如果做開中高層級職位返工有車位比我擺車,我可以時常揸車出入,行屯公20分鍾去到美孚

如果以上呢類情況既人可能直頭地鐵盤都唔恨

仲有新界果邊有唔少地方都係村屋多,d新樓又多數較矮,人口密低,環境真係好舒適,須然邊界位,但真係用黎住人,用黎生活

其實各地段都有各自好處,亦都適合不同性格既人,例如旺角多野食多野玩人又多岩晒鍾意熱鬧又玩又食既人,串別人地段抬高自己地段既人思維都係淺窄而唔識宏觀思考,仲值唔值得同佢做朋友或咁多接觸真係要諗清楚,只會浪漫自己寶貴既工餘時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西九外圍的救星 於 2020-10-17 11:58 PM 發表

人哋坐西鐵,屯門唔駛轉車35分鐘左右就到尖東,你由黃大仙入閘起計梗係要咁耐喇
於唔塞車既時段, 揸車5分鐘可由尖沙咀到黃大仙, 屯門呢?

回覆 引用 TOP

咁住九龍唔洗講都方便d,但空氣就......

娛樂

回覆 引用 TOP

各有所好,西貢都大把人住,你朋友,算把啦,井底之蛙🤣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]