• 瀏覽: 58,765
  • 回覆: 322
  • 追帖: 1
同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會在同事面前大聲話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳南Capri,日出如至藍天,LP6, 元朗Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄有沒有遇過類似的人? 遇到類似情況現場你地會點回應?

我地只是唔想同這位仁兄討論這個問題姐,不是要同佢辯論。。 但係佢經常食飯時自發話要去人屋企探人/house warming, 去完又話人主人房細,地方遠,唔需要買3房,死都唔會住新界,將軍澳都唔得。話黃大仙是九龍東,市區核心地段,近鑽石山沙中線概念,同去邊都方便,包括過海。。
又問同事”你地住咁遠,假期仲會唔會出九龍行街?"

熱賣及精選
明白~ 古語有云:「龍床不及狗竇」~

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 07:15 PM 發表

同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳日出至藍天,LP6, Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄遇到類似情況現場你地會點回應? ...
其實石硤尾, 太子, 深水埗, 長沙灣, 樂富和九龍塘係香港的中心地方,搭車去邊度都方便
黃大仙起樂富隔離,所以交通都算方便
所以起以上地方住的人,根本唔會考慮荃灣和日出康城

但黃大仙有黃大仙廟,日日都有燒香,所以空氣好差,再加上附近有殯儀館,比我就唔會揀黃大仙了

你問下佢去屯門方唔方便

我有類似既朋友唔鐘意住新,不過各有喜好,我上去佢屋企會話方便,搭車快,調轉佢去我屋企又話我間屋大,講開車位佢地問我幾錢租洗唔洗三千一個月,我話唔洗錢已有契,佢地都羨慕我平左

做得朋友既點會踐你我,得個一層樓講乜都係自住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 07:15 PM 發表

同事住九龍近黃大仙居屋一房,話去邊都方便,每次出來食飯都會話一世都唔會住新界樓,包括在座有人住的瓏門,將軍澳日出至藍天,LP6, Grand Yoho。 同事每次食飯被迫聽同一番說話,請教師兄遇到類似情況現場你地會點回應? ...
嗯,佢講得無錯,so what ?

回覆 引用 TOP

我會講:我有朋友住山頂及淺水灣,佢話一世都唔會住係D人煙稠密,烏煙瘴氣的市區喎,問佢又點睇?人比人比死人。

未完全同意。其實最好係市區邊如荃灣青衣美孚大圍。將軍澳元朗等真係吾就腳。仲有港島東貴過以上吾太多,除笨有精。

引用:

庸人自妖

回覆 引用 TOP

我地只是唔想同這位仁兄討論這個問題姐,不是要同佢辯論。。 但係佢經常自發話要去人屋企house warming, 去完又話人房細,遠,唔需要3房,死都唔會住新界,將軍澳都唔得。話黃大仙去邊都方便。。

引用:
原帖由 norman001 於 2020-10-12 07:44 PM 發表

其實石硤尾, 太子, 深水埗, 長沙灣, 樂富和九龍塘係香港的中心地方,搭車去邊度都方便
黃大仙起樂富隔離,所以交通都算方便
所以起以上地方住的人,根本唔會考慮荃灣和日出康城

但黃大仙有黃大仙廟,日日都有燒香,所以空氣好差,再加上附近有殯儀館,比我就唔會揀黃大仙了 ...
綠色線只能去旺角,又過唔到海。黃大仙都自high?朋友住現崇山都唔好意思講。只話九龍東算,真係一樣米養百樣人

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 08:39 PM 發表

我地只是唔想同這位仁兄討論這個問題姐,不是要同佢辯論。。 但係佢經常自發話要去人屋企house warming, 去完又話人房細,遠,唔需要3房,死都唔會住新界,將軍澳都唔得。話黃大仙去邊都方便。。 ...
你問下佢黃大仙去中環有幾方便?去奧運九龍高鐵站又如何?再唔係去深圳灣皇崗?黃大仙我只覺得係2線,如貧民區計深水埗絕對方便過佢

引用:
原帖由 lighttra1988 於 2020-10-12 08:39 PM 發表

我地只是唔想同這位仁兄討論這個問題姐,不是要同佢辯論。。 但係佢經常自發話要去人屋企house warming, 去完又話人房細,遠,唔需要3房,死都唔會住新界,將軍澳都唔得。話黃大仙去邊都方便。。 ...
又係個d自以為自己住的地方好方便,你咪問下可否一小時內坐公共交通工具去到晒以下地方,如果做到都可以說是交通方便,羅湖/屯門/元朗/天水圍/東涌/機場/堅尼地城/香港仔/貝沙灣/小西灣/將軍澳等地,如果全部都可一個小時內去到便交通方便,之前有傻仔話荃灣是全香港交通好方便,但去羅湖/將軍澳已超過一個鍾,被KO了。

http://edwardchankk.blogspot.com/
新朋友住九龍東某居屋,
開頭我話住新界,佢好藐視咁話格攝
有次成班朋友中環出發上我屋企玩,
叫佢落車,佢好似如夢初醒咁講:「咁快到?」

上到屋企,佢話住新界真係好,呎價平可以買大啲
然後我話係呀,我呢度兩萬蚊呎多啲啲咁啦,係平過某d鐵路站上蓋。問佢屋企幾大幾錢呎,佢又唔答返我。

同佢去外國 or 大陸旅行先搞笑,次次搭完飛機返到香港,佢都好似就嚟死咁講仲要坐成粒鐘車先返到屋企

回覆 引用 TOP

引用:

講係咁講,可能佢心裏面不知幾羨慕人哋住新靚樓同有會所呢,其實無得比,住開新界會覺得新界好,反之亦係,市區都有分地段,中環紅磡何文田嗰啲梗係好,黃大仙就算吧啦,我都好怕呢啲人,為咗抬高自己而踩低其他人,無品到爆。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]