• 瀏覽: 7,982
  • 回覆: 51
  • 追帖: 5
如題

熱賣及精選
引用:
原帖由 Kwanling 於 2020-9-29 01:06 AM 發表

如題
而家升好多都係深東兩地限購走過黎的炒家,炒將來珠海發展帶來的剛需。
中央而家打炒打得極度嚴,連發展商都要殺,以衝過龍泡沫爆破,引發全國性爛尾。
再升唔係無可能,不過炒家都開始警戒。
之前7折掃恆大樓果班炒家而家應該開始擔心,其實唔止恆大,泰禾破產呼聲好高,華發都踩左三條紅線,今年唔減債,下年借唔到錢,隨時周轉不靈。

回覆 引用 TOP

樓要炒,唔係要來住。

但係珠海過來旅遊嘅人多

回覆 引用 TOP

如果只係為左2百萬人,國家仲乜要投下咁多錢係珠海呢,俾2百萬人分左果幾千億咪仲甘。珠海定立位提升了,任務多了,要以500萬人既城市邁進。珠海係廣東西沿海既門戶,要拉動珠海既基建先可以再拉動沿海西部既地區。所以,著眼點只睇住珠海依家既2百萬人口,就說珠海發展有限,此論點係失焦了。

國家有規劃,未來潛力好!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-29 09:42 AM 發表

樓要炒,唔係要來住。
同意,早2年陪親戚廣洲睇樓,睇咗4間全部無人住的,個個揸住幾層樓

回覆 引用 TOP

珠海環境好 地段靚,政府又有錢搞基建配套,識得築巢引鳳
宜家問題系可以吸引幾多企業入來囉,有職位自然就有人口

引用:
原帖由 amypat 於 2020-9-29 10:01 AM 發表

如果只係為左2百萬人,國家仲乜要投下咁多錢係珠海呢,俾2百萬人分左果幾千億咪仲甘。珠海定立位提升了,任務多了,要以500萬人既城市邁進。珠海係廣東西沿海既門戶,要拉動珠海既基建先可以再拉動沿海西部既地區。所以,著眼點只睇住珠海依家既2百萬人口,就說珠海發展有限,此論點係失焦了。 ...
沒有好的公司就沒有高質量的就業人群,500萬人口你就想多了你說的話十分牽強站不住腳

引用:
原帖由 今天小馬 於 2020-9-29 03:32 PM 發表

沒有好的公司就沒有高質量的就業人群,500萬人口你就想多了你說的話十分牽強站不住腳
珠海將來樓價係點?我唔敢講!
點解炒到咁貴?港澳人買到貴晒?無可能!
炒貴係因為珠海的定位及規劃發展係事實,深圳人口從何來?有人預知騰訊等大企業起飛?好多野係慢慢發展出黎?而家唔同7、80年代,炒家遠見高左,所以未發展好已經一煱風,香港人買黎大部份自用及增值,價錢仍是香港人買得起有餘!價係早炒左,但珠海前境唔會差,亦相當宜居,加上港珠澳24小時通關,除時兩邊走也方便,當然唔係必勝,但買左都同買港樓無分別,非常安心!

引用:
原帖由 今天小馬 於 2020-9-29 03:32 PM 發表

500萬,唔係我講架,係廣東省政府規劃架,你同佢地講下啦,無高質量既就業人群,規劃真係無腳咯。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
我幾個朋友都至少每人一層珠海樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqnokia 於 2020-9-29 02:15 PM 發表

珠海環境好 地段靚,政府又有錢搞基建配套,識得築巢引鳳
宜家問題系可以吸引幾多企業入來囉,有職位自然就有人口
我同意你論點,但200萬翻多一翻都係4百萬,我幾可肯定宜家買珠海樓的人多數睇佢能如深圳樓般升值,但現實未必如想像中咁理想,要人口升得快首先要有龐大的就業機會才能吸引到人來定居。當然,還有好多港澳人士黎買來自住,就算跌價也不會太厲害,但二手房樓價會跌得好快,因為市場上有好多選擇,多數會買返一手樓

引用:
原帖由 Kwanling 於 2020-9-29 10:26 PM 發表

我同意你論點,但200萬翻多一翻都係4百萬,我幾可肯定宜家買珠海樓的人多數睇佢能如深圳樓般升值,但現實未必如想像中咁理想,要人口升得快首先要有龐大的就業機會才能吸引到人來定居。當然,還有好多港澳人士黎買來自住,就算跌價也不會太厲害,但二手房樓價會跌得好快,因為市場上有好多選擇,多數會買返一手樓 ...
AA只係想你即刻買樓,一來驚你同其他人買,二來盤只會愈來愈多。
佢地識同你講好多人買,唔會同你講小米同格力集團合作發展5G+AI+IOT智能家居,而格力集團最大老闆就係珠海市政府。
中山同珠海都搞高新區,珠海自己有國際機場同貨運碼頭,等於一個新香港,中山要依靠深圳寶安同廣州南沙。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]