• 瀏覽: 1,795
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
有個親戚將會移民
佢話可以平D讓間居屋比我
我知道如果佢要賣間居屋
就要補地價

請問如果我負責佢補地價費用
再加佢原本放返比政府o既錢
會唔會貴過我出去買私樓呢?
請問大約會相差幾多?

居屋資料:近地鐵站,3房單位
thanks

熱賣及精選
引用:
原帖由 eatingking2 於 2020-9-28 10:10 PM 發表

有個親戚將會移民
佢話可以平D讓間居屋比我
我知道如果佢要賣間居屋
就要補地價

請問如果我負責佢補地價費用
再加佢原本放返比政府o既錢
會唔會貴過我出去買私樓呢?
請問大約會相差幾多?

居屋資料:近地鐵站,3房單位
thanks ...
你補左地價咪即系私樓.
你咪即系私樓價同佢接貨,有幾平先?
地價咪政府比個市價折扣,政府個價+折扣咪=私樓價,
即無平過,你有乜著數?
另原本放返比政府?即呢兩三年樓?
未夠期一定要放返比房署或綠表,幾時可以比佢補地價私人賣?

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-9-28 11:23 PM 發表

你補左地價咪即系私樓.
即無平過,你有乜著數?
未夠期一定要放返比房署或綠表,幾時可以比佢補地價私人賣? ...
唔好意思, 因小弟未買過樓, 唔係好識,
有D野未係好清楚, 想請教一下...

個親屬講過佢住咗最少5,6年, 可以補地價
但我唔清楚, 如果當佢唔放比我
佢係咪可以賣返層樓比政府收返錢?

我無理由要佢蝕錢
所以我諗..如果我比返佢放返比政府錢佢
再自己出錢補地價
咁佢應該都算無乜蝕..
願意放個單位比我

但我唔知果度大約需要幾錢
會唔會其實同我自己買私樓差唔多價?

太多野唔識, 想了解一下..THX

引用:
原帖由 eatingking2 於 2020-9-29 07:40 AM 發表

我無理由要佢蝕錢
再自己出錢補地價
咁佢應該都算無乜蝕..
願意放個單位比我

會唔會其實同我自己買私 ...
補左地價可以賣比任何人,未補地價只可以賣比白居二或綠表人士。
其實你親戚唔會蝕,放心。
舉個簡單例子,
當間屋最初估值500萬,房署7折賣出,你親戚實比350萬。
到要賣樓時,佢可以自由定價賣比合資格人士(白居二或綠表)
或者補返當時樓價既30%比房署,再將單位賣比任何人。
當樓價無升跌(估值500萬),佢可以開400萬賣比綠表(賺50萬)
或者開550萬已補地價賣比任何人(預留150萬比返房署,自己都係賺50萬)

PS:無得賣返比政府,點都要搵人買先轉到手

引用:
原帖由 eatingking2 於 2020-9-29 09:40 AM 發表

我無理由要佢蝕錢
再自己出錢補地價
咁佢應該都算無乜蝕..
願意放個單位比我

會唔會其實同我自己買私 ...
5,6年政府唔會要返,只可以補地價自由買,或賣比綠表白居二,唔會有政府回收價.
最近兩年果D樓頭兩年先要不高原價賣返比政府.
居屋補左地價即市價私人樓.
首先你要知佢要補幾多折地價,例如三成.
即佢現在層樓同區私樓市價(例如八球)的三成為地價,由差餉署估算.
佢要先補左二佰四拾萬,先可以轉售給你.
又市價又你補地價基本上你系無著數,等如買私樓一樣.除非你好鐘意.
睇佢想賺幾多,平到幾多比你.因為佢層樓確系升左值.
你唔好想有政府比佢時個價加地價.

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-9-29 11:13 PM 發表

5,6年政府唔會要返,只可以補地價自由買,或賣比綠表白居二,唔會有政府回收價.
最近兩年果D樓頭兩年先要不高原價賣返比政府.
居屋補左地價即市價私人樓.
首先你要知佢要補幾多折地價,例如三成.
即佢現在層樓同區私樓市價(例如八球)的三成為地價,由差餉署估算.
佢要先補左二佰四拾萬,先可以轉售給你.
又市價又你補地價基本上你系無著數,等如買私樓一樣.除非你好鐘意.
睇佢想賺幾多,平 ...
咁如果我出得補地價
加埋即係基本上同自己買私樓差唔多
咁我真係無乜著數
請問有無其他方法可以做到兩邊都有著數?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2020-9-29 03:19 PM 發表

補左地價可以賣比任何人,未補地價只可以賣比白居二或綠表人士。
其實你親戚唔會蝕,放心。
舉個簡單例子,
當間屋最初估值500萬,房署7折賣出,你親戚實比350萬。
到要賣樓時,佢可以自由定價賣比合資格人士(白居二或綠表)
或者補返當時樓價既30%比房署,再將單位賣比任何人。
當樓價無升跌(估值500萬),佢可以開400萬賣比綠表(賺50萬)
或者開550萬已補地價賣比任何人(預留 ...
原來唔洗比返政府
最好方案就係我中咗白居二資格
個親戚直接賣比我
但可惜我仲未結婚,要排白單
都唔知幾時先可以中到😔

引用:
原帖由 eatingking2 於 2020-9-30 01:51 PM 發表

原來唔洗比返政府
最好方案就係我中咗白居二資格
個親戚直接賣比我
但可惜我仲未結婚,要排白單
都唔知幾時先可以中到😔
有無女朋友??
加多個人咪係家庭LOR。。

回覆 引用 TOP

我有綠表,有間公屋,又想買居屋,叫你親戚直接買畀我,我封利你比你,唔好益AA,甘就三嬴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-9-28 11:23 PM 發表

你補左地價咪即系私樓.
即無平過,你有乜著數?
未夠期一定要放返比房署或綠表,幾時可以比佢補地價私人賣? ...
請問下 綠表係咪可以自己係市場選擇價錢岩既居屋買? 因為有時見到地產果d價幾岩 但係拎綠表係咪可以自己選擇任何樓齡既居屋買? (先唔講做唔做到25年按揭 謝謝

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-10-18 12:30 AM 發表

請問下 綠表係咪可以自己係市場選擇價錢岩既居屋買? 因為有時見到地產果d價幾岩 但係拎綠表係咪可以自己選擇任何樓齡既居屋買? (先唔講做唔做到25年按揭 謝謝 ...
系,只要未補地價都可用表買,
合心水就得,地產都有寫明綠價.

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-10-18 08:26 AM 發表

收到謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳晴 於 2020-10-18 08:26 AM 發表

咁綠表價 業主點知道我用綠表 因為首期不一樣

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-10-18 08:56 AM 發表

咁綠表價 業主點知道我用綠表 因為首期不一樣
佢都未補地價出售,更系只可售比綠表或白居二啦
綠表或白居二正確定義為<居屋第二市場資格>

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]