• 瀏覽: 7,247
  • 回覆: 47
  • 追帖: 1
政府推更多香港朋友走錯方向800萬以下房屋90%按揭可借720萬貸款。現實香港樓市場己到頂位。資金閑閑地被套10年損失更大的機會成本。亦可能面對下一個下降週期即進入負資產。

熱賣及精選
負資產就未必, 但可能三年後都係咁上下價錢. 升值就好有限了.

唔知林鄭有冇新plan

樓主醒得過有錢買果 d ?從來吹人負資產果 d 都係無產人士,又酸又怨,

嘉湖兩房500萬頭,借九成月供15000,兩公婆做下店員waiter之類都供得起,第日老咗逆按揭當退休金,冇人叫你借到盡

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-9-29 01:21 AM 發表

樓主醒得過有錢買果 d ?從來吹人負資產果 d 都係無產人士,又酸又怨,
CHING香討像樓主咁樣大屍特別多,買與唔買樓其實都係數學問題,有本事用80萬本做到每年30%回報可以平左條租的叻仔當然可以唔洗買樓.

引用:
原帖由 mousehunter 於 2020-9-29 01:40 AM 發表

嘉湖兩房500萬頭,借九成月供15000,兩公婆做下店員waiter之類都供得起,第日老咗逆按揭當退休金,冇人叫你借到盡
同意

回覆 引用 TOP

根本疫情黑暴都就快玩完,上星期五股市見底,
樓價下年將會創新高,宜家唔買就笨啦。

銀紙陰司子化
德政

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站謝皮的P圖 於 2020-9-28 09:09 PM 發表

政府推更多香港朋友走錯方向800萬以下房屋90%按揭可借720萬貸款。現實香港樓市場己到頂位。資金閑閑地被套10年損失更大的機會成本。亦可能面對下一個下降週期即進入負資產。

...
邊個叫你炒,自住不用理升跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mousehunter 於 2020-9-29 01:40 AM 發表

管理費?
之後唔洗養小朋友 ?
唔洗養父母?

每個男人都有 說不出的心碎
引用:
原帖由 油站謝皮的P圖 於 2020-9-28 09:09 PM 發表

...
香港樓唔係用嚟炒,係要嚟住

回覆 引用 TOP

林鄭 plan 害死年輕人,應調整唔調。

引用:
原帖由 toman118 於 2020-9-29 09:23 AM 發表

根本疫情黑暴都就快玩完,上星期五股市見底,
樓價下年將會創新高,宜家唔買就笨啦。
仲要下年創新高?
下個月吖嘛

回覆 引用 TOP

引用:

...
股神,你係股市輸得仲慘過樓市,樓市根本無影響

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]