• 瀏覽: 1,092
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
睇升又好,睇跌又好,睇錯市,做錯咗嘅就要承擔後果。
好友入錯市,就要承擔樓價下跌損失。
淡友唔買自住樓,後果可能要以更高價錢入貨,甚至上唔到車。
買樓係人生大事,用多年積畜做首期,供十年或以上。
就算唔係100%都九成以上,長遠而言,銀紙係不斷貶值,即係話物價會上升,所以,買樓自住,只要唔變銀主盤,輸嘅機會接近零。
香港地,只要搞掂住屋,其他生活需要就好輕鬆。
我想講嘅係,好多人都講過,有能力嘅就一定要買自住樓,唔好信專家講,你唔知佢係咪講心果句,就算係,都可以錯。

熱賣及精選
基本上都冇跌過

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-9-27 05:25 PM 發表

基本上都冇跌過
兩公婆搵5、6萬一個月有好多,佢哋上車唔係好難

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2020-9-27 04:54 PM 發表

睇升又好,睇跌又好,睇錯市,做錯咗嘅就要承擔後果。
好友入錯市,就要承擔樓價下跌損失。
淡友唔買自住樓,後果可能要以更高價錢入貨,甚至上唔到車。
買樓係人生大事,用多年積畜做首期,供十年或以上。
就算唔係100%都九成以上,長遠而言,銀紙係不斷貶值,即係話物價會上升,所以,買樓自住,只要唔變銀主盤,輸嘅機會接近零。
香港地,只要搞掂住屋,其他生活需要就好輕鬆。
我想講嘅係,好多人都講過,有能力嘅就 ...
成哥都係咁講,有能力自住冇問題

回覆 引用 TOP

近兩年幾基本上揈上揈落無升過
長升浪已告終結
要買就自己負責
唔好預再有得點升
高位橫行唔跌已是執到

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2020-9-27 05:44 PM 發表

有心去做有幾難? 長租必輸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續失控的老闆 於 2020-9-27 07:11 PM 發表

近兩年幾基本上揈上揈落無升過
長升浪已告終結
要買就自己負責
唔好預再有得點升
高位橫行唔跌已是執到
人工同物價長遠都係升,唔通人工同物價長升浪又結速 ?
人工同物價唔跌,樓價就跌幾成 ?
長遠來說,樓價橫行,淡友已執到!
供平過租,樓價長遠橫行,買自住已經畜到好多錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2020-9-27 05:44 PM 發表

其實上車唔難,我現在都供第二間,問題是有五萬收入時,你想享受或是供樓。

引用:
原帖由 raymond338hk 於 2020-9-27 07:36 PM 發表

其實上車唔難,我現在都供第二間,問題是有五萬收入時,你想享受或是供樓。
一定有間自住樓先,其他可自由發揮

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

重一定要有AA 做friend, 有筍盤第一時間通知

回覆 引用 TOP

香港太多不確定性
所以好多人有能力會選擇離開
當然大部分人都無錢移民
或者無學歷搵番同樣薪金
自住係可以
不過唔好以為可以幾年賺幾倍
無呢支歌仔唱

回覆 引用 TOP

引用:

唔係個個想離婚果時俾條女分身家
呢個年代有幾多個係做人世
老豆老母果時就會

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]