• 瀏覽: 25,586
  • 回覆: 252
  • 追帖: 5
在現今政治氛圍,改變棕地用途是緣木求魚

https://youtu.be/JJun9HsscQA進入香討影片區

熱賣及精選
世事被樓主看透了,但又能改變什麼呢.

就算要填海,你都唔駛係海中心填,近岸又淺水又有道路配套,分分鐘三分之一嘅錢就攪掂。其實租借惠州D地就最好,惠州有地無人無錢,簡值同香港互補,省時省錢省資源。

選民,您的一票,其實好有用的!
引用:
原帖由 grateful1314 於 2020-9-27 01:33 PM 發表

就算要填海,你都唔駛係海中心填,近岸又淺水又有道路配套,分分鐘三分之一嘅錢就攪掂。其實租借惠州D地就最好,惠州有地無人無錢,簡值同香港互補,省時省錢省資源。 ...
近大亞灣,比人吊到飛起,邊個夠膽出聲?

反嗰件朱西都係住元朗村屋,收地?佢同你話復耕,係住劏房啲on 9 先信佢投佢票

引用:
原帖由 grateful1314 於 2020-9-27 01:33 PM 發表

就算要填海,你都唔駛係海中心填,近岸又淺水又有道路配套,分分鐘三分之一嘅錢就攪掂。其實租借惠州D地就最好,惠州有地無人無錢,簡值同香港互補,省時省錢省資源。 ...
不過惠陽大亞灣近香港已發展晒,好難借,大幅荒地隨時去到遠過惠城(>100km)太遠了

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-27 01:52 PM 發表

近大亞灣,比人吊到飛起,邊個夠膽出聲?
正常人點會俾人屌啊人形物體就難講啦

回覆 引用 TOP

引用:

香港好似有咩海岸線保護條例,沿岸可填的位置不多,而且沿岸填海有限制,填嘅土地量唔夠。
向惠州租地就更是on居,惠州無啦啦做咩要租俾你?你以為真係香港國呀?如果深圳要同香港租又得唔得?

引用:

首先近岸填海,你想邊區開始填?所有市區開始填都會影響到周邊設施,到時又係煩,你以為沙灘玩堆沙?與其係咁,海中間開始填係最實際。
其次,租借惠洲?傻的嗎,宜家講咁解決香港住屋問題喎,你話叫香港人返大灣區生活都好聽d,租借惠洲?不如租借堆深圳啦好無?

引用:
原帖由 grateful1314 於 2020-9-27 13:33 發表

是香港人自己玩自己才攪到自己無地,人咁多又學人講環保,七成郊野公園地未開發只係為蝴蝶居住,填海為海豚,根本香港本來還有地,係香港人自己次次跑出來反對開發,才變今日無地之用,醒下啦你!學咩人講租地,香港連軍費都無比,就要問祖國拿東西,你有無面嫁你,香港教育出了問題,養成自己有工作還日日喊住老豆老母比首期,變成所有思維都係要乞求。

地產商背後發功

回覆 引用 TOP

個個有屋住邊個還會上街,抗爭運動玩完

我覺得發展棕地比較實際

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-9-28 08:04 AM 發表

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]