• 瀏覽: 5,020
  • 回覆: 60
SFC, HKEX無去執行同把關, 券商為左生意眼開只眼閉
只有銀行做足把關, 只比香港永久居民去申請, 大陸人會拒絕其抽IPO申請

2. 可申請香港發售股份的人士
如你或你以其為受益人而提出申請的人士屬個人,則可以申請認購的香港發售股份,惟你或該(等)人士須:
a. 年滿十八歲或以上;
b. 擁有香港地址;
c. 非美國人士(S規例所定義者);
d. 身處美國境外;及
e. 非中國法人或自然人(合格境內機構投資者除外)。

唔通又要一人一EMAIL, SFC先至會正視違規問題?

熱賣及精選
李小+唔理有咩計

喺Discuss講過2次啦. 以前老F都堅持唔比,後尾都隻眼開隻眼閉。

係7頭偉D信徒聽佢點,發動攻勢話要改系統要大陸人ID,跟本狗頭唔搭馬咀,完全唔中point. 咁都值十蚊,真係磁線

回覆 引用 TOP

至好笑班垃圾記者,比條十蚊哥點又人云亦云。跟本個源頭係大陸人同美國人唔抽得,佢就將個蕉點SPIN去咩入唔到大陸人全ID. 真係人唔笑狗都吠,仲低能個阿里七婆

回覆 引用 TOP

非中國法人即中國註冊公司,私人係冇問題
基本上只要你有非美國護照,有香港地址證明(PO Box不能),有香港銀行戶口及年滿18歲即可

引用:
原帖由 octagonal 於 2020-9-27 10:54 AM 發表

基本上只要你有非美國護照,有香港地址證明(PO Box不能),有香港銀行戶口及年滿18歲即可
我理解係真實情況係用公司戶口開戶會checked得更嚴

回覆 引用 TOP

解釋下e是什麼意思OK? 沒有大陸人抽    新股50%都是跌啦

樓主你個標題有問題,係唔比大陸人同美國人抽.睇妳個標題姐中國籍香港人都係中國人姐係唔比抽😂.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2020-9-27 11:04 AM 發表

解釋下e是什麼意思OK? 沒有大陸人抽    新股50%都是跌啦
以我168,323,392,66,823等已在孖既經過,親見所謂"沒有大陸人抽    新股50%都是跌啦"係偽命題!

回覆 引用 TOP

hsbc借孖展時要declare係唔係中國居民, 咁係咪中國居民唔比借呢?

身份正number色別吾到是咪永久

回覆 引用 TOP

香港住址正明 可以係租緊嘅地方 向朋友親友借用地址一用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仁字拖 於 2020-9-27 11:54 AM 發表

hsbc借孖展時要declare係唔係中國居民, 咁係咪中國居民唔係借呢?
部份人有齊中國同香港身份正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 octagonal 於 2020-9-27 10:54 AM 發表

咁非中國自然人係咩意思?

先一人一信去金管局投訴工銀亞洲&招商永隆,容許大陸人打新,金管局收到投訴定必要做野

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]