• 瀏覽: 19,965
  • 回覆: 113
  • 追帖: 5
500呎 4個人住都吾夠,DLLM,
以前100呎七,八個人點算,咁都嘈,
仲有錢請工人DLS
新世代個個都要餵埋佢食CLS。

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-9-27 10:45 AM 發表

哦 原來係咁
但我已經申請唔到公屋
享受唔到65歲+獨居500尺平租既福利
有得捒當然唔好住公屋啦

回覆 引用 TOP

老人家要知道雙見好同住難道理!
今時不同往日!
自由空間特然失去好難接受的!

回覆 引用 TOP

一人住500呎公屋都有問題啦,應該要調細單位。
仲有家庭傭工無理由住在公屋內。
房署應徹查

回覆 引用 TOP

新抱好食懶飛,
吾肯照顧小朋友,老人家,做家務,
吾做嘢,又要請工人。

回覆 引用 TOP

又係D仆街仔謀9老母間公屋

回覆 引用 TOP

有公屋就有精彩既人生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-9-27 08:32 AM 發表

公屋住戶條款係唔可以俾其他人住
俾人篤就出大事

但我覺得個故事好假
根據公屋政策 淨返1個人係要調遷去細單位

又或者好似佢地咁加返人 咁就係為左保住間屋
都冇得講話慘唔慘 係佢哋自己既選擇 ...
有乜咁大件事?扣你幾分,叫佢地搬走。香港十戶有六戶都住多人啦

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-9-27 10:07 AM 發表

入公屋再轉居屋,呢個係事實,但通常都係為左開兩間屋或大d,

有次飲茶聽個親戚講個仔同單程証老婆搬去柴灣間300尺公屋住,初頭無野,仲諗住加個名擠迫戶換大或一開二間公屋,點知可能太遠大陸心抱埋怨搭車係羅湖都兩個鐘,又同個仔搬返大陸住,但間屋所有雍物同個孫就留比佢湊,唔請工人慳錢,好大壓力.....

睇落好似好慘.....重點係佢話睇政府緊精神科,有社工跟進緊,屌,其實又咪想分多間屋,我聽完茶都 ...
無限同意

回覆 引用 TOP

特衰政府以前官商勾結
養大地產黨
而家養虎為患
垃圾局入面好多地產黨議員
想增加土地供應
舉步維艱
香港住屋困難
多得好多前高官
官商勾結嘅結果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-27 11:26 AM 發表

有乜咁大件事?扣你幾分,叫佢地搬走。香港十戶有六戶都住多人啦
🙄 咁又係 我亦知扣晒分都可以賴死唔走

但你咁講就好似冇俾人捉到 偷野係岩咁囉

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-9-27 12:01 PM 發表

🙄 咁又係 我亦知扣晒分都可以賴死唔走

但你咁講就好似冇俾人捉到 偷野係岩咁囉
實際情況就系咁。對錯唔系我理。何況偷也問題,有飯食去偷,就系唔道德,無飯食去偷。就系生存

回覆 引用 TOP

老作故仔,呢條所謂作者係咪係腥港住㗎…純粹幻想

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-9-27 08:32 AM 發表

公屋住戶條款係唔可以俾其他人住
俾人篤就出大事

但我覺得個故事好假
根據公屋政策 淨返1個人係要調遷去細單位

又或者好似佢地咁加返人 咁就係為左保住間屋
都冇得講話慘唔慘 係佢哋自己既選擇 ...
超過某個歲數就唔使搬細屋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]