• 瀏覽: 20,722
  • 回覆: 113
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-27 07:36 AM 發表

這個不是網民熱話的故事,而是記者身邊發生的真人真事,令人慨歎,其實香港有幾多家庭問題,正正來自居住問題?

故事主角是一位老人家,原本一家五口住500呎兩房公屋單位,丈夫過世後,兒女也搬開住了,就一個人獨居多年。有日最小的兒子 ...
呢個唔係居住問題,個仔同媳婦都有問題。

熱賣及精選
引用:
原帖由 idiuleiseefud 於 2020-9-27 09:16 AM 發表

呢個唔係居住問題,個仔同媳婦都有問題。
x2

呢個畸屎apply落去私樓一樣係咁結果

社會問題越來越多
最鍾意人鬥人

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-27 07:36 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2760000/2763475/966_1024.png

這個不是網民熱話的故事,而是記者身邊發生的真人真事,令人慨歎,其實香港有幾多家庭問題,正正來自居住問題?

故事主角是一位老人家,原本一家五口住500呎兩房公屋單位,丈夫過世後,兒女也搬開住了,就一個人獨居多年。有日最小的兒子 ...
仲有下半招未出,住得一年半載就申請分戶簽埋張衰仔紙再同母親斷絕關係不再供養用阿媽個名攞綜援
咁樣自己咪有間屋住

不過唔緊要第日佢個仔都會咁對呢兩隻嘢

天理循環報應不爽

引用:
原帖由 slk2xx 於 2020-9-27 09:47 AM 發表

仲有下半招未出,住得一年半載就申請分戶簽埋張衰仔紙再同母親斷絕關係不再供養用阿媽個名攞綜援
咁樣自己咪有間屋住

不過唔緊要第日佢個仔都會咁對呢兩隻嘢

天理循環報應不爽 ...
用天倫樂申請入籍的,無記錯十年內不能分戶的

入公屋再轉居屋,呢個係事實,但通常都係為左開兩間屋或大d,

有次飲茶聽個親戚講個仔同單程証老婆搬去柴灣間300尺公屋住,初頭無野,仲諗住加個名擠迫戶換大或一開二間公屋,點知可能太遠大陸心抱埋怨搭車係羅湖都兩個鐘,又同個仔搬返大陸住,但間屋所有雍物同個孫就留比佢湊,唔請工人慳錢,好大壓力.....

睇落好似好慘.....重點係佢話睇政府緊精神科,有社工跟進緊,屌,其實又咪想分多間屋,我聽完茶都d噴出來,後尾佢問我住邊係咪同外家同住一條屋村,我話元朗算

其實佢個仔先廿六歲後生無限前途,甘識諗既儲下錢買間屋,唔好成日公屋一開二,窮人最慘係窮到內心比外在更窮更自卑

憎人富貴厭人貧😆

相見好同住難。唔係點解結婚後要有獨立居所呢!
老人家慈悲個仔就要忍受下,當自己租住劏房算啦。
有早知無乞丐了。

相見好同住難, 屋企細, 人口多, 易生磨擦。

冇實力真係唔好結婚生仔, 只會不斷衍生問題無限LOOP

聽到都悽涼

相處好同住難 俾人覺得拎着數 人性的黑暗面

引用:
原帖由 我有事閃先 於 2020-9-27 08:49 AM 發表

唔好知D唔知D亂講啦
老人家或全家人65以上又或者係傷殘就不受此限的
哦 原來係咁
但我已經申請唔到公屋
享受唔到65歲+獨居500尺平租既福利

自己申請怪誰?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]